Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Premiér Babiš nemá ještě vyhráno

Možná vláda ANO a ČSSD má v sobě od začátku zakódováno několik rizik

Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK
Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK

Vnitro, práce, zemědělství, kultura a zahraničí nebo obrana. Nabídka Andreje Babiše pro ČSSD zní nakonec docela solidně, je vidět, že šéf ANO a rekordně dlouho sloužící premiér v demisi se chce ve finále dohodnout. Není vyloučeno, že jednal pod tlakem – bál se, že v dalších týdnech by ho už prezident Miloš Zeman hodil přes palubu a pověřil by premiérováním někoho jiného z ANO či okruhu svých přátel.

Babiš každopádně nemá ještě nic vyhráno. Širší vedení ČSSD schválilo vládní angažmá strany jen velmi těsnou většinou a vše ještě může zhatit referendum, která strana teprve chystá. V něm bude záležet nejen na křeslech, ale dalších parametrech budoucí vlády. Jak bude zajištěno, že ČSSD nebude moc být přehlasována – a kývne ANO na převolení důležitých pozic v parlamentu, která nyní zastává extrémistická SPD?

Nová možná vláda ANO a ČSSD má v sobě od začátku zakódováno několik rizik. S některými členy ČSSD se vracejí politici, kteří nekriticky otevírají dveře čínskému vlivu, jenž představuje ohrožení pro národní bezpečnost. Někteří jejich blízcí spolupracovníci dokonce po přechodnou dobu pro Číňany pracovali. Navíc se vláda bude opírat o komunisty, kteří prosazují protievropskou a protiatlantickou politiku.

Současně s tím z vlády zřejmě vypadnou všichni ministři za ANO, kteří dosud ve straně prosazovali liberální a svobodnější hlas. Po Robertu Pelikánovi je na odchodu šéf zahraničí Martin Stropnický, podle všeho míří do Izraele, kde by se měl stát novým českým ambasadorem. Kabinet též bude záviset na libovůli prezidenta, který má v zahraniční politice na premiéra Andreje Babiše částečný vliv.

Pokud tedy ministerský předseda chce skutečně udržet Česko na západní orbitě, jak deklaruje, čeká ho složité manévrování, při němž bude muset projevit obratnost, velké politické dovednosti – a zároveň zásadovost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].