Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Premiér Babiš bude dál stíhán za Čapí hnízdo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vrací věc k došetření

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman  • Autor: ČTK
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman • Autor: ČTK

Rozhodnutí, jímž městský státní zástupce Jaroslav Šaroch zrušil obvinění Andreje Babiše a Jany Mayerové ohledně možného padesátimilionového dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo, je nezákonné a předčasné. Vyšetřování jejich podílu bylo nedostatečné a bude nutné je doplnit. Andrej Babiš a Jana Mayerová tak budou nadále obviněni a policie a státní zástupci budou muset věc prověřit znovu.

To je hlavní sdělení ze středeční tiskové konference Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který jako poslední instance rozhodoval o kauze Čapí hnízdo. Pro premiéra je to špatná zpráva, naopak jeho rodina si může oddychnout: podle Zemana neexistují důkazy, že by jeho blízcí úmyslně plánovali dotační podvod. Nepodařilo se prokázat zavinění dalších osob – Moniky Babišové, Adriany Bobekové a Martina Herodese.

Přesně řečeno, není jasné, jak se mohli zapojit aktivně do možného plánování podvodu.  Zeman dospěl k tomu, že není možné předpokládat, že by se někdy v budoucnu podařilo prokázat jejich úmysl podvádět, a proto považuje zrušení stíhání za správné, tedy i pravomocné.

Jak už bylo popsáno: Babiš byl podezříván, že přes své spolupracovníky nechal v roce 2008 ze svého miliardového holdingu Agrofert vyčlenit Farmu Čapí hnízdo a zastřít její vlastnickou strukturu tak, aby vypadala jako začínající a nezávislý menší podnik. Díky tomu – a jedině tak – měl pak Babiš šanci dosáhnout na evropské dotace pro malé a střední podniky a postavit své venkovské sídlo u Benešova s příspěvkem z bruselské pokladny. Ten posléze opravdu dostal ve zmíněné výši padesáti milionů.

Čapí hnízdo • Autor: Milan Jaroš
Čapí hnízdo • Autor: Milan Jaroš

Motiv a možnost podvádět měl především on. Coby jediný majitel Agrofertu měl přehled o převodech majetku v podniku, tedy i o vyvedení firmy s pozdějším jménem Farma Čapí hnízdo z Agrofertu. Je tedy vážně podezřelý, že  - možná i za zády svých dětí - žádost o dotaci plánoval. Nakolik s úmyslem vědomě podvést Evropskou unii i Českou republiku a nakolik jen z pouhé touhy po zisku a neznalosti právních okolností žádosti, není jasné. Nové vyšetřování by to mělo objasnit.

Žádost o dotaci formálně zorganizovala a podepsala Jana Mayerová. Expertka Agrofertu na evropské dotace už v minulém desetiletí upozorňovala i veřejně v článcích pro věstník Agrofertu, že dotace pro firmu kvůli měnícím se pravidlům EU končí - a že bude nutné o ně žádat prostřednictvím menších subjektů. Ani to ale nemusí znamenat, že v případě Čapího hnízda podváděla, mohla si jen vyložit podmínky Evropské unie nepřesně. I to je tedy nutné ještě prověřit.

K tomu se podle informací Respektu vztahuje část výhrad Pavla Zemana a pražského vrchního státního zastupitelství, jehož podpůrnou analýzu měl nejvyšší žalobce k dispozici. A vyplývá to i z logiky nyní zveřejněných informací o vyšetřování. Jde o otázku propojení Čapího hnízda s Agrofertem a o význam tohoto propojení pro podání žádosti o dotaci. Pavel Zeman nesouhlasí se závěrem státního zástupce Jaroslava Šarocha, že propojení bylo takového rázu, že umožňovalo podat zákonnou žádost o dotaci. Netvrdí ale ani opak - výklad vrací zpět do vyšetření policií a státním zástupcem.

Vyšetřování bude nutné doplnit v řadě oblastí. Vzhledem k tomu, že by to mohlo ohrozit pátrání, nechce však být konkrétní. Zřejmě půjde i o nové prověření možnosti, že banka HSBC, která poskytla Čapímu hnízdu více než třísetmilionovou půjčku na rekonstrukci Čapího hnízda, měla k dispozici dokumenty, jež farmu hnízdo spojovaly s Agrofertem podstatně víc, než dnes tvrdí Babiš. Zaměstnanci banky, kteří úvěr schvalovali, nicméně nakonec před policií vypovídali, že „si to pořádně nepamatují a že propojení naznačené v dokumentech mohlo být nepřesné nebo chybné“. Šaroch na jejich tvrzení přistoupil, aniž dál zkoumal jeho věrohodnost.

Premiér Babiš je teď v politicky komplikované situaci. Jak již upozornil Respekt, audit Evropské unie, který minulý týden dorazil do Česka, mu definitivně prokázal střet zájmů, nyní navíc Nejvyšší státní zástupce obnovil obvinění z podvodu. Nelze ale předpokládat, že Babiš by kvůli svým problémům dobrovolně skončil ve vrcholné politice. Tento týden zopakoval, že rozhodně neodstoupí.

Vyšetřování možného podvodu na Čapím hnízdě se táhne několik let, spolu s dotacemi pro Agrofert se stalo jedním z leitmotivů české opoziční politiky a jejího souboje s vládním hnutím ANO a jeho šéfem Babišem. Po aktuálním rozhodnutí šéfžalobce Zemana je jasné, že dotační kauza bude trvat minimálně další měsíce. Věc se vrací zpět dozorovému státnímu zástupci Šarochovi. V případě, že by stíhání v budoucnu opět zastavil, bude znovu rozhodovat Zeman. Buď by jeho verdikt posvětil, nebo mu nařídil obžalobu Babiše. Prezident Miloš Zeman po telefonickém rozhovoru s premiérem řekl, že abolici pro Babiše navrhovat nebude. Premiér ve středu opakovaně zdůraznil, že o abolici nestojí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].