Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Puč v brněnské TOP 09? Předseda Kacer byl podivně odvolán z kandidátky

Dva politiky, kteří pomáhali při nouzovém ubytování osmi romských rodin, TOP 09 před volbami odstranila

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Nominační schůzi, z níž vyplynuli lidé na čelní příčky kandidátky do komunálních voleb, měli v brněnské TOP 09 v první půli května. Od té chvíle je známo, že jako jedničku - tedy případného kandidáta na primátora – si v TOP 09 kolegové odhlasovali svého městského předsedu a současného náměstka primátora Jaroslava Kacera. Hned za ním na druhé místo zařadili kolegové ředitele Nemocnice Milosrdných bratří a městského zastupitele Josefa Drbala, výraznou postavu brněnské TOP 09.

Minulý týden ve čtvrtek se sešel brněnský regionální výbor TOP 09, na němž předseda Kacer nemohl být přítomen, z jednání se omluvil.  A podle svědectví dvou účastníků rady se na schůzi rozjela podle všeho dobře namazaná hlasovací mašina. Místopředseda brněnské TOP 09 Petr Kunc navrhl odvolání nepřítomného předsedy Kacera a Josefa Drbala z kandidátní listiny. Většina členů zvedla ruku pro: ani Kacer, ani Drbal tak v tuto chvíli na kandidátce nejsou.

Na místo jedničky byl dovolen současný jihomoravský poslanec Vlastimil Válek, na místo dvojky bývalá jihomoravská poslankyně za tutéž stranu Anna Putnová, která na jednání doručila svůj písemný souhlas s kandidaturou – další indicie, že akce byla dopředu domluvena. Předseda Jaroslav Kacer o tom, že je připraveno jeho odvolání z kandidátní listiny, nic dopředu nevěděl - a vlastně se to nedozvěděl od svých kolegů doposud.

„Neoficiálně se mi taková informace donesla, ale oficiálně o tom nic nevím, takže nemohu říct, zda je to pravda,“ říká. Požádal o zápis ze schůze, na níž nemohl být přítomen, zatím ho však nemá k dispozici. „Nikdo mi tu informaci nezavolal ani mi nepřišla mailem. Na nominačním jednání v květnu jsem protikandidáta neměl, takže se mi to zdá zvláštní. A pokud je to tak, je to krajně nekorektní,“ dodává.

Místopředseda brněnské TOP 09, který schůzi řídil a navrhl odvolání dvou klíčových lidí, žádá o čas, než se k situaci vyjádří. „Počkejte si na pondělní tiskovou konferenci, do té doby to nebudu komentovat,“ odpovídá jen Kunc. Proč neinformoval předsedu, že se na schůzi na jeho popud hýbalo s kandidátní listinou - navíc tak, že z ní zmizel sám Kacer i Drbal - místopředseda opět odpovídá, že „vše bude v zápisu z jednání“. A tam pak bude moci jeho stranický šéf nahlédnout.

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil

Jaroslav Kacer i Josef Drbal byli v poslední době ve veřejném prostoru aktivní v případu osmi romských rodin, které skončily po zrušení ubytovny Šámalova na ulici. Město jim vyhlédlo a zřídilo krizové ubytování na čtyři měsíce - tedy do konce srpna - v pavilonech bývalé Léčebny dlouhodobě nemocných v Brně na Červeném kopci. Drbal je ředitelem nemocnice, pod niž pavilony patří, a aktivně se zapojil do zařizování nouzového přístřeší pro rodiny s dětmi. Postup města hájil a snažil se vysvětlovat, že pomoci lidem v nouzi je jediná možná lidská reakce na jejich situaci.

Někteří obyvatelé Červeného kopce z okolních rodinných domů se proti krizovému přístřeší pro rodiny v nouzi ohradili peticí a podali žaloby, v nichž se domáhali, aby soud předběžným opatřením nastěhování rodin do nouzového přístřeší bývalé LDN zamezil - s odůvodněním, že přítomnost romských rodin „sníží hodnotu jejich nemovitostí“.

Jak se ukázalo, zákulisně v protestu lidí působil i zastupitel Brna-středu za TOP 09 Bohumil Straka - a předseda TOP 09 Jaroslav Kacer v květnu jeho chování odsoudil.  Prohlásil, že působit na nízké pudy lidí, vzbuzovat v nich nesnášenlivost a strach, se neshoduje s filozofií TOP 09.

„Tlumil jsem vášně, které kolem Červeného kopce v TOP 09 vznikly, vedla se k tomu poměrně vyhraněná vnitrostranická debata. Ale jestli to souvisí s případným odvoláním mě i doktora Drbala, to nemohu vědět, protože vlastně ani oficiálně nevím, jestli nás skutečně z kandidátní listiny odvolali,“ komentuje možnou souvislost Kacer.

Místopředseda TOP 09 Petr Kunc vzkazuje, že ještě před pondělní tiskovou konferencí, před níž nechce nic komentovat, se sejde regionální výbor znovu - na kdy je svolán, ale nechce říct. „Nic není definitivní, všechno se dozvíte,“ říká. „Kandidátní listina zatím není uzavřená.“

V pátek míří do Brna předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a situaci před komunálními volbami bude s kolegy probírat. O tom, že jako svého lídra má strana v Brně už pár dní poslance Válka, je informován - a s výběrem je spokojen. „Jsme demokratická strana a regionální výbor v Brně si demokraticky zvolil lídra, do toho nezasahuji. Pokud se to ale stalo lidsky neslušnou formou, že odvolali z kandidátní listiny pana Kacera, aniž o tom byl informován, budu to s kolegy řešit, zeptám se jich na to,“ říká Pospíšil. „Jestli to tak je, rozhodně jim to vytknu. TOP 09 je založena na slušnosti.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].