Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Pražská vláda: Stropnický nabízí, že se vymění za žižkovské nádraží a za Kliniku

ANO, ČSSD a Trojkoalice jednají o staronové vládě pro metropoli

Matěj Stropnický • Autor: Milan Jaroš
Matěj Stropnický • Autor: Milan Jaroš

Praha bude mít možná konečně novou vládu. Tento pátek se scházejí zástupci ANO, ČSSD a Trojkoalice (zelení, lidovci a starostové), aby se dohodli na obnovení koalice, která padla před půl rokem. Konkrétně loni v říjnu, když se jednotliví koaliční partneři přidali k opozici a navzájem si odvolali čtyři členy rady (zeleného Matěje Stropnického, Michala Haška za ANO a dvě sociální demokratky, Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou).

Během uplynulého půlroku se koalici v metropoli pokoušela sestavit opoziční TOP 09, v radě spolu s ní měla být Trojkoalice, Piráti a tři nezávislí bývalého primátora Tomáše Hudečka; vládnout chtěli s podporou ODS, která by v radě nebyla. Plán ztroskotal, Hudeček totiž nakonec řekl, že do téhle koalice nepůjde.

Podle jednoho z vyjednavačů o staronové koalici Ondřeje Mirovského , místostarosty na Praze 7 a předsedy pražských zelených, se jednání Trojkoalice, ANO a ČSSD vyvíjí celkem slibně. Překážkou dohody byl Matěj Stropnický (mezitím byl zvolen předsedou zelených), kterému lidé z ANO a ČSSD nemohou přijít na jméno.

Stropnický sám přišel s nabídkou, že v radě být nemusí. Na oplátku chce ale Trojkoalice za tento ústupek prosadit nové věci do programu. Konkrétně by se v programovém prohlášení staronové koalice mělo objevit, že vznikne fond, ze kterého se bude financovat sociální bydlení. Trojkoalice chce také prosadit, aby každá nová stavba v hlavním městě byla provázena penězi na podporu umění ve veřejném prostoru.

Adriana Krnáčová a Ondřej Mirovský • Autor: Milan Jaroš
Adriana Krnáčová a Ondřej Mirovský • Autor: Milan Jaroš

„Každá investice by měla být spojena s podmínkou, že nějaká drobná část peněz bude věnovaná na nákup umění,“ říká Mirovský. Další podmínkou zelených je, aby se nákladové nádraží Žižkov změnilo na multifunkční kulturní centrum (právě na tomto poli se politik Prahy 3 Matěj Stropnický dlouhodobě angažuje).

A konečně, z obnovených jednání o koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice se mohou radovat i lidé kolem Autonomního sociálního centra Klinika. Zelení chtějí, aby budovu na úpatí žižkovského kopce Parukářka koupil (nebo vyměnil za jinou) magistrát, opravil ji a pak nabídl neziskovým organizacím, mimo jiné také Klinice. Autonomní sociální centrum by tedy pokračovalo ve své činnosti nejen do doby, než vypukne rekonstrukce.

Tento pátek se ukáže, zda ANO a ČSSD na tyhle programové novinky přistoupí. Když ano, dojde na jednání o konkrétních lidech v radě. Plán je takový, že Stropnický se vzdá místa radního a Trojkoalice za něj nabídne zelenou Petru Kolínskou, která před časem přišla o místo radní Prahy 6. Podle Mirovského tenhle plán vypadá slibně: „Jednání nabrala novou dynamiku, cítím silné odhodlání dohodnout se,“ říká. „Všichni si uvědomují, že půlrok bez funkční vlády už je opravdu hraniční.“

Pokud si ANO, ČSSD a Trojkoalice znovu plácnou, shodnou se na programu a členech rady, začne se vyjednávat o složení výborů. Pokud i tady zavládne shoda, cesta k podpisu koaliční smlouvy bude dokořán. „Nechci být přehnaný optimista,“ říká Mirovský. „Ale v tuto chvíli se zdá, že novou koaliční smlouvu bychom mohli podepsat už příští týden.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].