Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

PPF kupuje Novu a posiluje vliv

Krok Petra Kellnera přepisuje nejen mediální, ale i politickou mapu

Petr Kellner
Petr Kellner

Kdo vlastní Novu, vlastní i vliv. Tato nejsledovanější soukromá televize v Česku má velkou moc, takže nejen politiky zajímalo, kdo a proč ji zrovna vlastní.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Na konci devadesátých a na začátku nultých let ji Vladimír Železný (zejména poté, co ji ukradl americkým vlastníkům) změnil v politickou zbraň. A PPF ji nepochybně nekupuje jen jako ekonomickou investici. Jako jeden z mála velkých hráčů tu nevlastní média či nějakou politickou stranu. Má sice svého prezidenta Miloše Zemana, ale jeho zdravotní kondice musela u PPF vyvolat otázky: Kdo bude naše zájmy zastupovat, až tu nebude?

Vlastnictvím Novy se poměr sil zásadně mění. Každý politik teď ví, že pokud vážně zkříží plány PPF, může se mu to vymstít. Nova má velký vliv - a není těžké si představit, že ho PPF použije. Uvidíme, jak se bude chovat. Zatím jsme jen v rovině dohadů. Ale lze se vsadit, že Andrej Babiš teď horečně přemýšlí, co to všechno pro něj znamená.

Už před tím se v kuloárech říkalo, že pouze Petr Kellner v něm vzbuzuje jisté obavy. Právě kvůli blízkosti k Zemanovi, ale i obřímu bohatství. Teď ony obavy ještě vzrostou. Ale on to nepochybně nějak vymyslí. Každopádně 27. říjen 2019 přepisuje nejen mediální, ale i politickou mapu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].