Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Potvrzeno: Babiš je ve střetu zájmů, píše Brusel a chce zpátky dotace

Je to na hlasování o nedůvěře vládě, míní opozice

Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Evropská komise po půlroce dohadů dokončila šetření o střetu zájmů Andreje Babiše a jeho souběhu politické a ekonomické moci. Audit, který z Bruselu dorazil na vládní úřady, střet zájmů potvrzuje.

O vyznění zprávy informovaly jako první Hospodářské noviny. V článku zmiňují dva zdroje z různých ministerstev, které jsou s obsahem obeznámeny, byť se zprávou je podle jednoho z nich na vládní úrovni zacházeno „v režimu vysokého utajení“. Podle HN bude muset Česko vracet všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2018. Zatím není jasné, o jak velkou částku přesně jde.

Závěr auditu znamená podle všeho i komplikaci pro dotace, které Agrofert dostal plně hrazené z českého státního rozpočtu, ale české úřady kvůli šetření Babiše zatím ani nepožádaly v Bruselu o jejich proplacení. Podle ministerstva financí jde o 11 projektů za 161 milionů korun, mezi nimi je i stomilionová dotace pro pekárny Penam na novou linku na toastový chléb, na kterou minulý týden upozornil Český rozhlas.

Andrej Babiš ještě ve čtvrtek při sněmovních interpelacích uvedl, že o zprávě z Bruselu neví. V pátek po zveřejnění článku v HN napsal na Twitteru, že jde o předběžnou zprávu a že proces dál běží. "Obecně jsem byl informován, že návrh auditní zprávy dorazil do České republiky. Rovněž jsem byl informován, že se jedná o návrh předběžný a do uzavření procesu je tedy zpráva považována za důvěrnou,“ uvedl Babiš. "Neporušuji ani české ani evropské zákony. Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma,“ dodal pro novinky.cz.

Podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce má zpráva 71 stran anglicky psaného textu a obsahuje mimo jiné upozornění, že uvedená zjištění jsou prozatímní a že mohou být měněna na základě dalších informací od národních orgánů. Zpráva má být proto považována za důvěrnou, dokud nebude proces hotov, což může trvat další měsíce.

Piráti a ODS: Hlasujme o důvěře

Podle opozice je naopak nutné, aby zpráva byla zveřejněna a aby se vyjasnilo, o jakých dotacích je řeč – a kdo je bude platit. „Vyzývám proto ministerstva, aby dokumenty oficiální cestou zveřejnila a Andreje Babiše, aby předstoupil před Sněmovnu a se zprávou nás i veřejnost seznámil. Jsou to totiž právě občané, kdo vznikající škodu zřejmě uhradí,” prohlásil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Kvůli případu chce uspořádat schůzku s předsedy parlamentních stran. "Pokud se informace potvrdí, může situace vyústit až v hlasování o důvěře vlády,“ uvedl Bartoš.

„To je přece jasné,“ reagoval místopředseda ODS Martin Kupka na otázku, zda se jeho strana k případnému hlasování přidá. „Zmínili jsme už asi deset důvodů, proč by tato vláda neměla mít důvěru. Toto je další velmi vážný důvod. Nejde přece jen o vracení dotací. Ty Agrofert bude muset vrátit. Pokud se informace potvrdí, pak to především znamená, že EU nepřehlíží a nebude přehlížet střet zájmů Andreje Babiše,“ dodal Kupka. O tom, jak přesně nyní postupovat, probíhají podle něj jednání: „Hledáme konkrétní cestu, která by měla šanci na úspěch.“

Na Babišův střet zájmů upozornili Brusel loni právě Piráti a organizace Transparency International. Už v listopadu jim dal za pravdu právní servis Evropské komise, a to v interním materiálu, který unikl souběžně do tří velkých zahraničních deníků. Právní rozbor se opírá o nové unijní nařízení 2018/1046, které vstoupilo v účinnost jako přímo účinná legislativa ve všech zemích EU loni v srpnu, a to po odhlasování ve všech orgánech EU – včetně Evropské rady, kde za ČR pro zvedl při finálním jednání ruku ministr zemědělství Miroslav Toman.

Klíčová pasáže je obsažena v prvním a třetím odstavci článku 61. V nich stojí, že veřejně činní lidé „podílející se na plnění rozpočtu“ se „zdrží jakéhokoli jednání, jež by mohlo uvést jejich zájmy do střetu se zájmy Unie“. Střet zájmů mimo jiné nastává, když je „z důvodů hospodářského zájmu ohrožen nestranný a objektivní výkon funkcí účastníka“.

Právníci Evropské komise už loni v listopadu dospěli k závěru, že tyto věty plně pasují i na Babiše. Jako premiér má na plnění rozpočtu (anglický text nařízení by šlo přeložit i jako správa rozpočtu) zjevný a velký vliv. Střet pak nastává kvůli přetrvávajícímu zájmu premiéra na dobrém hospodaření skupiny Agrofert, kterou sice předloni převedl do svěřenských fondů, nad děním ve fondech si ale dál udržuje kontrolní moc.

Správci fondů například nemohou majetek prodat, Babiš ho naopak může kdykoli v budoucnu převést zpět na sebe. Agrofert je v Česku největším příjemcem evropských dotací a jejich objem pro něj stále roste, podle poslední výroční zprávy za rok 2017 šlo už bezmála o dvě miliardy korun.

Střet zájmů se mohl například projevit ve chvíli, kdy se rozhodovalo o pravidlech rozdělování dotací a Česko se stavělo za zvýhodnění velkých zemědělských podniků. Ve stejném střetu zájmů je i ministr zemědělství, jehož otec a bratr v zemědělství podnikají a rodinná firma Xaverov z unijních fondů rovněž těží.

Analýza právníků Evropské komise k Andreji Babišovi by Jan Růžička on Scribd

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].