Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Poslední road show policejního prezidenta Tuhého

Dvojnásobný generál nepřežije ve funkci konec roku

Policejní prezident Tuhý a prezidentův poradce Nejedlý • Autor: Milan Jaroš
Policejní prezident Tuhý a prezidentův poradce Nejedlý • Autor: Milan Jaroš

Dvojnásobný generál nepřežije ve funkci konec roku. Proč nemůže, vysvětlíme na následujících řádcích. Pokud přesto Tomáš Tuhý přežije, můžeme prvního ledna příštího roku konstatovat, že policie se mění ve sbor, který dostává a plní řadu úkolů, jež pohrdají spravedlností a právy občanů. A budeme ještě moci dodat, že jsme příliš slabí, abychom tomu čelili. Už jsme měli několik opravdu mizerných policejních prezidentů a Tomáš Tuhý jejich tradici obnovil. Takže ty důvody k jeho odchodu vezmeme od konce.

Policejní prezident byl někdy v nedávné minulosti (přesné datum je utajeno) přichycen dopravní hlídkou při překročení povolené rychlosti o padesát kilometrů. To není nepozornost ani chyba, ale arogance. U muže, který je reprezentantem ochrany zákona, neprominutelná arogance. Věc, kterou by právně vyřešila u jiných hazardérů vysoká pokuta, má u policejního prezidenta poněkud jiný rozměr. Už tohle je ve slušné zemi dost závažný důvod k odchodu z reprezentativní funkce.

Nepřipravená, zbrklá a amatérská reorganizace policejních jednotek bojujících proti závažnému zločinu. Ani dva měsíce po jejím ohlášení nevíme, jak vlastně bude nakonec vypadat. Reforma navíc rozhoupala politickou scénu: instituce, které mají v popisu vyšetřování zločinu, se opět staly mocenským zájmem politiků. Válka, kterou to vyvolá, ohrozí nejen vyšetřování zločinů, ale i férovost politického souboje. K tomuto tématu se podrobněji rozepíšeme v nejbližším vydání Respektu.

Selhání policie při návštěvě vrcholné čínské delegace letos na jaře. Policejní prezident ohlásil, že vnitřní vyšetřování žádné pochybení neobjevilo. Nicméně žalobci a Generální inspekce bezpečnostních sborů dodnes prověřují policejní zásahy, u soudu jsou velmi závažné a precizně vypracované stížnosti na porušení ústavy a lze očekávat, že ještě letos se dozvíme o zásazích policie objektivnější informace než ty, které nabídla sama policie ústy policejního prezidenta Tuhého.

Generál Tuhý pomocí policie brání politiky této země před jejími občany. Což má sice v popisu práce, ale nikoli tak, jak se to děje. Opět připomeneme dobu návštěvy čínské delegace, kdy byli občané šikanováni kvůli svým názorům nebo při pokusu je vyjádřit. Podobné scény jsme viděli při protiislámských demonstracích, při nichž policie poněkud zmateně hájila a bránila jednu stranu, protože na ní stáli někteří politici počínaje prezidentem a konče poslanci - a druhou stranu reprezentovali policii podezřelí nonkonformisté. Policie se přitom ani nepokusila rozlišit a pojmenovat jednání protistran pomocí zákona.

Je vysoce pravděpodobné, že se policejní prezident nějak podílel na varování možných podvodníků při policejním zásahu detektivů ÚOOZ v roce 2014. Přímou účast se nepodařilo prokázat, ale indicie ukazují příliš blízko generála – jak upozornil Respekt už před šesti týdny (podrobnosti zveřejnily nyní Lidové noviny). Jde o podezření, které samo o sobě nic neprokazuje, ovšem ve světle zmíněných prohřešků se nad ním nedá jen tak mávnout rukou.

Road show policejního prezidenta – on sám tak oficiálně nazývá poměrně velikášskou akci, na níž s celým vedením policejního prezídia postupně navštěvuje policejní vedení krajů  - prostě končí. Tomáš Tuhý si špatně vyložil svou roli. Není showman, který má právo pro svůj kariérní úspěch udělat cokoli; je policejním prezidentem, který by měl chránit občany této země a sloužit jim. Což se mu evidentně nedaří.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].