Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Poslanec Pour zrušil konferenci, kde měl mluvit radikál Robinson

Tvrdí, že si o něm nezjistil dopředu dost informací

Tommy Robinson • Autor: ČTK
Tommy Robinson • Autor: ČTK

Konference nazvaná Rodina a její práva v 21. století, která měla v pátek dopoledne proběhnout na půdě Poslanecké sněmovny a na níž měl mimo jiné vystoupit i několikrát trestaný britský ultrapravicový aktivista Tommy Robinson, byla ve čtvrtek večer na poslední chvíli zrušena. „Rozhodl jsem se konferenci zrušit kvůli obrovské kritice, která se na nás sesypala ze všech stran kvůli účasti Tommyho Robinsona,“ potvrdil organizátor akce a poslanec za hnutí ANO Milan Pour. „Někteří řečníci nám kvůli jeho účasti začali odříkat svou účast, tak jsme to raději celé skrečovali,“ říká Pour.

Na konferenci měla kromě Robinsona vystoupit senátorka Jitka Chalánková (dříve TOP 09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) nebo Jaroslav Foldyna (ČSSD). Zdechovský kvůli vystoupení Robinsona účast odřekl již dříve, jak uvedla pro Respekt jeho asistentka. Od konference se pak během čtvrtka distancovala také mluvčí hnutí ANO Lucie Kubovičová. „Takový koncept konference není v pořádku,“ řekla. „Ale zakázat poslanci pořádání konference nemůžeme.“

Organizátor Pour se brání, že o kontroverzním britském řečníkovi, který měl na konferenci přednést příspěvek nazvaný Dítě jako objekt zločinu, neměl dost informací. „Já jsem Robinsona neoslovoval, ale uznávám, že byla moje chyba, že jsem si o něm předem nezjistil víc. Mým cílem bylo uspořádat setkání, kde by se nekonfliktně diskutovalo o budoucnosti rodiny, nechtěl jsem lidi rozdělit, chtěl jsem je spojit,“ říká Pour. „Nečekal jsem, že se kvůli tomu zvedne taková mediální masáž.“

Ještě ve čtvrtek odpoledne nicméně Pour vystoupení Robinsona hájil. „Chtěl jsem, aby to bylo velmi široce politicky rozkročené. Aby tam vystoupili lidé, kteří nemohou běžně vystupovat, nebo mohou vystupovat, ale ne třeba na půdě parlamentu, kde by to pro ně nebylo úplně možné,“ řekl Deníku N, který o chystané přednášce Robinsona informoval jako první.

Jelikož konference byla zrušena jen několik hodin před začátkem, zahraniční hosté už jsou v České republice. O tom, co bude v Praze Robinson nyní dělat, Pour prý nic neví. „Nevím, jaký bude mít náhradní program, já ho neznám, nejsem s ním ve spojení.“ Pozvání Robinsona prý doporučil a organizoval Milan Roháč, kterého poslanec označuje jako „bývalého překladatele“ a jenž v minulosti spolupracoval s hnutím Úsvit. Ten také Respektu potvrdil, že Robinson je v Česku: „Alternativní program má, ale zrovna vašemu médiu ho opravdu říkat nebudu. Nezlobte se, ale Respekt je mi opravdu velmi proti srsti,“ dodal.

Tommy Robinson (vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon) byl v Anglii nejprve známý hlavně coby organizátor protimuslimských pochodů v britských městech a také jako zakladatel rasistické organizace English Defence League. Během svého života byl několikrát trestán za podvody, rvačky a držení drog. Mezinárodně proslulou ultrapravicovou celebritou se ale stal až loni. Statisíce fanoušků si získal díky amatérským videům, která natáčí na mobil a zveřejňuje na sociálních sítích.

V nich obyvatele Británie nejčastěji varuje před hrozbou přistěhovalců a islámu. Mezi nejsledovanější videa patřily jeho záběry z loňského května, kdy s mobilem čekal před budovami britských soudů, ve kterých probíhaly soudní procesy s muži pákistánského původu podezřelými ze znásilňování nezletilých dívek. Robinson, který sám sebe označuje za občanského novináře, tyto podezřelé před soudem konfrontoval s údajně spáchanými zločiny, a přitom nahlas četl jejich jména, ačkoli soud ještě nerozhodl o jejich vině; navíc četl i jména údajných obětí. Pořízené záběry ze svého telefonu k tomu živě přenášel fanouškům skrze svůj facebookový profil.

Britský soud následně Robinsona kvůli těmto videím odsoudil ke třinácti měsícům vězení za porušování soudního embarga. Rozsudek byl však později zrušen kvůli procedurálním chybám. Generální prokurátor Geoffrey Cox nicméně letos v březnu otevřel s Robinsonem nový proces. Po propuštění z vězení se pak Robinson v očích mnoha lidí stal pronásledovaným bojovníkem za svobodu slova, kterého se establishment snaží umlčet. Z Robinsona se stala globální celebrita, která má své fanoušky i v Česku.

Jedním z nich je podle všeho i zmíněný Roháč. V loňském květnovém rozhovoru na internetovém portálu svobodny-vysilac.cz – jehož záznam je k dispozici na Youtube - vystupoval jako člověk, který má podrobnosti o Robinsonově zatčení přímo od jeho právního zástupce. Mluvil o tom, aby proti tomu lidé v Česku posílali protesty na britskou ambasádu, a jmenoval v rozhovoru další radikály, například  Martina Konvičku nebo Geerta Wilderse.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].