Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Poslanci zaútočili na zveřejňování smluv

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce již čerstvě platný zákon novelizovat

Jan Farský • Autor: HN
Jan Farský • Autor: HN

Zákon o registru smluv ještě nezačal platit a už se ho poslanci chystají „zaříznout“. Zákon, jehož autorem je poslanec Jan Farský (Starostové) a který se dostal mezi devět protikorupčních návrhů Rekonstrukce státu a později do programového prohlášení vlády, podepsal prezident loni v prosinci. Veřejnost by díky němu získala přístup ke smlouvám ministerstev, krajů, větších obcí a také ke smlouvám, které uzavírají jimi ovládané firmy.

Povinnost zveřejňovat smlouvy platí od července ve zkušebním režimu, bez sankce; od léta 2017 pak má platit naostro: smlouva, která nebude do tří měsíců od podpisu zveřejněna, se stane neplatnou. Už během projednávání ve sněmovně a senátu se ovšem do zákona dostalo několik výjimek. Pardon ze zveřejňování smluv dostal ČEZ (skrývá se pod slovy, že výjimku mají firmy kotované na burze), malé obce (zhruba do pěti tisíc obyvatel a jimi zřizované firmy), dále Parlament, Kancelář prezidenta či úřad ombudsmana, vypadly také smlouvy do 50 000 korun.

Zároveň se dlouho vymýšlelo, jak udělat, aby státní, krajské a obecní firmy nebyly vinou zveřejňování svých smluv v konkurenční nevýhodě oproti společnostem soukromým. Do zákona se nakonec dostala možnost „začernit“ ve smlouvě to, co mají za obchodní tajemství. Poté, co zákon konečně prošel Parlamentem, se nicméně na chvíli zdálo, že transparentnost má vyhráno.

Netrvalo to ale dlouho. Lidovecký poslanec Marian Jurečka (a zároveň ministr zemědělství) přišel začátkem roku s poslaneckým návrhem, který by čerstvě platný zákon novelizoval. Konkrétně tak, že z povinnosti zveřejňovat smlouvy by vypadl národní podnik Budějovický Budvar.  Novela už prošla ve sněmovně prvním čtením a teď se jí zabývají výbory. A zdá se, že s Budvarem se sveze řada dalších firem.

Hospodářský výbor se tento týden shodl, že k novele připojí své pozměňovací návrhy – jeden říká, že z povinnosti zveřejňovat smlouvy bude vyňat nejen Budvar, ale všechny státní firmy (aktivních jich je asi 120, patří mezi ně například Česká pošta i Lesy ČR). Další říká, že platnost zákona bude o rok odložena. Padla i zmínka o tom, že povinnost veřejných smluv by se neměla týkat České televize nebo Českého rozhlasu.

Tento týden se Jurečkovou novelou zabýval také ústavně právní výbor. Jednání přerušil, na žádném pozměňovacím návrhu se zatím neshodl. Každopádně zástupce Budvaru poslance přesvědčoval, že veřejné smlouvy podnik zničí a místo třísetmilionového zisku mu kvůli nim prý hrozí půlmiliardová ztráta. „Čísla ale nebyla nijak podložená,“ říká Jan Farský. „Těžko se pak s nimi polemizuje.“

Sněmovna by se mohla Jurečkovou novelou zabývat už v dubnu a Farský se bojí, že ze zákona o registru smluv se může stát bezzubé torzo. „Budvar je jen podvozek, na kterém se může svézt řada dalších výjimek,“ varuje. „Hrozí, že vypadnou všechny podnikající subjekty, nejen ty státní, ale také krajské a obecní. Může to dopadnout tak, že výjimek bude tolik, že ze zákona zbude jen nadpis.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].