Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Policie věděla, kde je Babišův syn. Proč ho doposud nevyslechla?

Státní zastupitelství mohlo formou mezinárodní justiční spolupráce kontaktovat švýcarskou justici

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Reportáž televize Seznam, ve které Andrej Babiš junior mluví o tom, že byl nedobrovolně odvezen na Krym, vyvolává pochybnosti nejen směrem k jeho otci. Už třináct měsíců totiž čelí syn českého premiéra obvinění, že se podílel na podvodu s evropskými dotacemi pro farmu Čapí hnízdo. Jednou ze zásadních otázek ostře sledovaného případu tak je, co policie a státní zástupci udělali pro to, aby od něj získali svědectví. V tuhle chvíli se totiž ví jen to, že Babiše juniora doposud nevyslechli - a kvůli tomu věc nemohli uzavřít, případně už posunout před soud.

Policie disponuje lékařskou zprávou, kterou jí před časem dodali právníci Andreje Babiše a má z ní vyplývat, že jeho syn kvůli svému zdravotnímu stavu není výslechu schopen. Vypracovala ji Dita Protopopová, která mu podle všeho v minulosti poskytovala psychiatrické konzultace. Její manžel Petr, jak vyplývá ze zjištění televize Seznamu, měl Babiše juniora loni odvézt na Krym a pokusit se ho tam skrýt před vyšetřováním. Reportérům sám syn řekl, že ho tam držel proti jeho vůli. Jestli to tak skutečně bylo a nakolik byl do akce přímo zapojen Andrej Babiš, se však neví. Stejně jako to, kdy Babišovi právníci posudek o stavu jeho syna doručili policii.

Známo je jen to, že později měl Babiš junior Krym opustit a přes Slovensko se dostat do Švýcarska, kde nyní se svou matkou žije. Policie v minulosti kontaktovala přes Interpol švýcarskou policii a ta podle informací Respektu na místě ověřila adresu, kterou měli čeští detektivové. Jejich švýcarští kolegové zjistili, že Babiš junior na ní skutečně žije a je tam k zastižení. České policii se tím otevřela cesta. A od tohoto momentu – který se odehrál již před několika měsíci  - mohlo státní zastupitelství formou mezinárodní justiční spolupráce kontaktovat švýcarskou justici a požádat o vyslechnutí Babišova syna, který má švýcarské občanství. Bez souhlasu Švýcarů tak na něj česká policie nedosáhne.

Před žádostí o jeho vyslechnutí však bylo třeba učinit ještě jeden krok. Opět formou mezinárodní justiční spolupráce požádat Švýcary o prověření psychické způsobilosti Babišova syna k výslechu. Policie měla v ruce jen posudek či dobrozdání Protopopové; pokud chtěla od Švýcarů získat souhlas s výslechem, musela disponovat dalším posudkem, který by potvrzoval, že Babiš junior je ho schopen. Státní zastupitelství však podle informací Respektu doteď Švýcary nekontaktovalo. Jedinou spoluprací bylo právě ověření adresy. Zda a proč nastaly na straně policie a státního zastupitelství průtahy, není v tuhle chvíli opět jasné.

Vrchní státní zastupitelství nyní postup prověřuje - případ má od začátku na starosti městský státní zástupce Jaroslav Šaroch – a výsledky ještě nejsou k dispozici. Znovu se také otevřel případ údajného únosu Babiše juniora na Krym, o což požádal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na konci minulého roku se Babiš junior obrátil na Kriminalistický ústav, že byl na Krym deportován proti své vůli. Policie se pak věcí zabývala, ale uzavřela ji s tím, že k únosu nedošlo.

Jak vyplývá z dokumentů zveřejněných Českých rozhlasem, policie se spokojila s tím, že od Babišovy rodiny získala fotografii Babiše juniora a jeho matky pořízenou na Slovensku - za nimi bylo aktuální vydání tamních novin. Proč detektivové nemluvili s Babišovým synem ani s Petrem Protopopovem, který ho měl na Krym odvézt, policie dosud nesdělila.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].