Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Policie chce vydat Babiše k stíhání za Čapí hnízdo

Je to zoufalý pokus o likvidaci, brání se Babiš. Odstupte, požadují politici

Andrej Babiš vítá Miloše Zemana na Čapím hnízdě • Autor: 52:04
Andrej Babiš vítá Miloše Zemana na Čapím hnízdě • Autor: 52:04

Šéf hnutí ANO a dosavadní favorit říjnových voleb Andrej Babiš se dostává do vážných problémů kvůli případu Čapí hnízdo.  Policisté z pražského útvaru pro hospodářskou poslali do Poslanecké sněmovny žádost o vydání Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Žádost již převzal mandátový a imunitní výbor sněmovny, politici vybízejí Babiše i Faltýnka k rezignaci na jejich poslanecké posty.

Detektivové šetří případ už od loňského roku a letos na jaře požádali o prodloužení vyšetřovací lhůty. O podstatě celé kauzy jsme psali v době, kdy se zdálo, že delší lhůta bude pro Babiše vysvobozením, protože finální verdikt policie se tím pádem odsune až na období po volbách. To se nyní mění.

Andrej Babiš zareagoval prohlášením, že se jedná o účelovou a dlouhodobě plánovanou diskreditační akci. „Jde o poslední zoufalý pokus zkorumpovaného systému mě zlikvidovat a o dlouhodobě plánovanou akci mě kriminalizovat. O těchto plánech jsem poprvé slyšel už v dubnu, povídali si o tom poslanci ve Sněmovně. Načasování je jasné, je to snaha ovlivnit volby. Jsme jako v 50. letech,“ řekl Babiš Právu.

V případu jde o to, že luxusní resort Čapí hnízdo ve středních Čechách vznikl s pomocí padesátimilionové dotace určené jen pro malé farmáře. Společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu Agrofertu, který by ale dotaci tohoto typu nedostal. Pak farma přešla do rukou utajených vlastníků a Babiš se k ní formálně přestal hlásit. Podmínky pro čerpání dotace tak byly splněny. Až loni na půdě Sněmovny na nátlak médií a politiků tehdejší ministr financí přiznal, že farmu vlastnili v letech 2007–2013 jeho blízcí příbuzní. Nyní už podnik opět spadá do Babišova rodinného majetku, na konci července se tu Babiš oženil.

Andrej Babiš na dětském dnu v ZOO Praha, 1. červen 2017 • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš na dětském dnu v ZOO Praha, 1. červen 2017 • Autor: Milan Jaroš

Zatím se celý případ jeví jako velká Babišova slabina – přesný obsah policejního spisu dosud nicméně není znám čili není ani jasné, na čem by případné obvinění stálo. Nejsnazší vysvětlení je podle dosavadních informací takové, že Babiš obešel zákon, aby dostal dotaci, na kterou by jinak neměl nárok.

Od státu tak kličkou získal 50 milionů korun. Část peněz pocházela z fondů EU. Podezření z dotačního podvodu proto již předtím začala prověřovat evropská agentura OLAF, která se specializuje na zneužívání evropských dotací. Šetření začalo na základě anonymní výzvy z Česka.

Je pravděpodobné, že celá kauza bude vrcholit právě v období kolem říjnových voleb. Podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslavy Němcové (ODS) se bude o případu jednat minimálně ve dvou kolech. Rozhodnutí o vydání, nebo nevydání tedy nepadne na nejbližší schůzi výboru příští pátek, ale nejdříve na dalším jednání.

„Pozveme oba pány, aby se k tomu mohli před výborem vyjádřit, a teprve na základě tohoto dáme doporučení Sněmovně,“ uvedla Němcová pro ČT 24. Předseda ODS Petr Fiala na rychle svolaném brífinku vyzval Babiše, aby sám odstoupil. Podobně se vyjádřil i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Uvidíme, jak se pánové zachovají, je to individuální věc,“ uvedl Bělobrádek pro Českou televizi. Poté dodal, že „kdyby pan Babiš odstoupil, tak by to bylo nejlepší“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].