Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Policie nepředala žalobcům informace o podezření z Babišova únosu

Státní zastupitelství nyní nařídilo případ znovu otevřít

Pražský krajský policejní ředitel Jan Ptáček a šéf městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím • Autor: Milan Jaroš
Pražský krajský policejní ředitel Jan Ptáček a šéf městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím • Autor: Milan Jaroš

Policie obnovila vyšetřování okolností, za nichž se Andrej Babiš junior dostal v minulosti na Ukrajinu, a pátrá, zda nedošlo k jeho nedobrovolnému zavlečení na místo, kde nechtěl být. Věcí se již jednou zabývala, případ však uzavřela s tím, že se nic nezákonného nestalo. Na policii se počátkem letošního roku obrátil sám Andrej Babiš junior v emailu, který zaslal Kriminalistickému ústavu. V něm se svěřil, že ho drží proti jeho vůli na Ukrajině.

Kriminalistický ústav, který není k podobnému vyšetřování kompetentní, Babišův podnět odeslal kriminalistům z obvodního ředitelství policie Prahy 1. Právě ti nakonec došli k tomu, že nebyl porušen zákon. Podle dokumentu, který zveřejnil iRrozhlas, nicméně policie při objasňování podezření neprovedla příliš úkonů. Spokojila se s tím, že se domluvila s matkou Andreje Babiše juniora, že se vyfotí s aktuálním vydáním novin - to mělo dokazovat, že se mu neděje nic, co by nechtěl. K tomu ovšem došlo až po návratu z Ukrajiny na Slovensko, kde jeho matka žije.

Babišovi právníci následně fotografii doručili detektivům. Babiše juniora policie přímo vůbec nekontaktovala. Mluvila jen s Petrem Protopopovem, mužem, který měl premiérova syna podle jeho tvrzení na Ukrajinu zavléci. Následně detektivové případ uzavřeli. Jak nyní zjistil Respekt, policie v minulosti informaci o prověřování možného únosu ani nepředala státnímu zastupitelství. Právě státní zastupitelství nyní okolnosti Babišova odjezdu na Ukrajinu nechalo opět otevřít s podezřením, zda tam nebyl zavlečen. Za tento čin hrozí až šestnáct let vězení. Žalobci tak reagovali na reportáž Seznamu, kde o tom Babiš junior promluvil.

Je možné, že kdyby státní zástupci dříve věděli, že syn Andreje Babiše si na zavlečení stěžoval na policii, nutili by ji k větší akčnosti v prověřování. Například k jeho kontaktování. Proč policie žalobce neinformovala, není jasné. Pražský krajský policejní ředitel Jan Ptáček odmítl na otázku Respektu odpovědět - po jejím položení a zopakování rychle odešel ze sálu, kde novinářům podával informace o práci policie v případě Babiše juniora a Čapího hnízda. Na brífinku nebylo umožněno pokládat otázky.

Ptáček a přítomný šéf městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím novinářům jen postupně přečetli připravená prohlášení o kauze Čapí hnízdo a novém dění kolem Andreje Babiše juniora. Sdělili, že se pokoušejí o navázání kontaktu, protože o to Babiš junior projevil prostřednictvím novinářů zájem. Dosud nebyl vyslechnut, a to ani ve věci možného zavlečení na Ukrajinu, kde může vystupovat v roli poškozeného, ani v případě Čapího hnízda, kde byl obviněn kvůli možnému dotačnímu podvodu. Spolu s ním je obviněn i jeho otec, premiér Andrej Babiš.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].