Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pokud v Polsku vyhraje volby opozice, bude mít země premiérku

Nejsilnější opoziční blok ohlásil, že jeho kanditátem na šéfa vlády je Małgorzata Kidawa-Błońska

Małgorzata Kidawa-Błońska • Autor: Dariusz Labuz/kidawa-blonska.pl
Małgorzata Kidawa-Błońska • Autor: Dariusz Labuz/kidawa-blonska.pl

Občanská koalice - nejsilnější opoziční blok soustředěný kolem největší opoziční strany, Občanské platformy – v překvapivém tahu ohlásila, že její kandidátkou na předsedu vlády není šéf strany Grzegorz Schetyna, nýbrž Małgorzata Kidawa-Błońska, současná místopředsedkyně Sejmu. Pokud tedy v Polsku za šest týdnů vyhraje parlamentní volby opozice, bude mít země premiérku.

Schetyna je zkušený, protřelý a schopný politik - ale spolehlivě prohrává všechny veřejné průzkumy oblíbenosti. Kidawa-Błońska není tak známá, ale budí o poznání pozitivnější emoce. Elegantní žena má za sebou úspěšný profesní život (povoláním je filmová producentka) a je z rodiny, která splňuje definici “dobré” - jejími prapradědečky jsou Stanisław Wojciechowski, druhý prezident samostatného Polska, a Wladysław Grabski, meziválečný polský premiér. Zbytek rodiny jsou význační vědci a literáti.

Polská předvolební kampaň se právě v těchto dnech rozjíždí. Občanská koalice si překvapivou kandidátkou zajišťuje pozornost médií i voličů. Rozhodovat budou detaily. Je jasné, že vládní Právo a spravedlnost (PiS) volby vyhraje - a s velkým náskokem. Opozice do voleb nastupuje ve třech blocích - konzervativní, liberální a levicový - a důležitý bude každý procentní bod. Pokud bude úspěch opozice jen o trochu větší, než se čeká, může PiS i přes drtivé vítězství ztratit svou moc. Naopak v případě mírného opozičního neúspěchu není vyloučené, že bude sahat po ústavní většině.

Občanská koalice teď bude bezpochyby odrážet útoky PiS, že vystavuje atraktivní tvář, která se kompetencemi nemůže rovnat současnému premiérovi Mateuszi Morawieckému. A je to skutečně trochu náhlá otočka. “Vůbec nevím, jak nám to mohlo nedojít dřív,” prohlašoval na to téma sám Schetyna, “je přece tak jasné, že Małgorzata je ideální kandidátkou.” Podle Schetyny zná život, umí naslouchat a mluvit jak s šéfem filharmonie, tak se stánkařem na městské tržnici. “Její prapředci sloužili nikoliv žádné straně, ale celému Polsku. Právě jako to chce dělat Małgorzata,” dodal. Jestli to bude voličům stačit, to se ukáže už brzy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].