Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pokud chtějí soupeři odhalit Andreje Babiše, měli by se odhalit sami

Řada politických konkurentů se snaží majitele Agrofertu zastavit jen před mocí; nikoli před činy, které ho k ní dovedly

Andrej Babiš, sněm ANO  • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš, sněm ANO • Autor: Milan Jaroš

Andrej Babiš možná lhal v dokumentech provázejících žádost o padesátimilionovou dotaci na Čapí hnízdo. Tedy nelhal on, protože on o ni přece formálně nežádal. Andrej Babiš možná optimalizoval daně a někteří odborníci tvrdí, že se přitom možná dopustil trestného činu (viz nový Respekt 12/2017). Andrej Babiš má dvě stě padesát firem, tedy už je nemá, jsou ve svěřeneckém fondu, a byl by v tom čert, aby v jejich hospodaření nebyly chyby. Mimochodem stačí si přečíst věstníky Nejvyššího kontrolního úřadu, které jsou plné odkazů na účetní a daňové chyby státních úřadů a ministerstev snad za stovky miliard korun; a zvedá to někoho ze židle? Proč to zvedá lidi v případě Andreje Babiše? Vždyť se přece dalo čekat, že země, jejíž politici, úředníci i sami občané svým nezájmem dovolí státu rozhazovat tak velké peníze, vyprodukuje někoho, jako je Andrej Babiš.

Působení tohoto multimiliardáře je už skoro dvacet let velkou a trestuhodně dopuštěnou chybou tuzemského pojetí demokracie. Nedostatek odpovědnosti a neschopnost myslet v souvislostech, odhadnout dopady velkých rozhodnutí, vidět jen svůj dvorek. Andrej Babiš to využíval od počátku. Nikdy nepopíral, že měl těch dvacet let blízko k politikům a státním úředníkům. Rostl jejich přičiněním, s jejich souhlasem, až nakonec došlo k tomu, že začal být mocnější než oni. Bohatší než oni - a bylo jasné, že zastavit ho na cestě k ještě větší moci bude těžké. Skoro nemožné.

Zejména proto, že řada jeho konkurentů v politice a jeho kritiků se ho snaží zastavit právě jen před mocí. Nikoli před jeho činy, které jej k moci dovedly. Sociální demokraté a lidovci jej v současné vládě nijak zvlášť při rozdělování dotací výhodných pro jeho firmy nebrzdili, naopak. Premiér Bohuslav Sobotka se ještě nedávno chlubil, jak má stabilní vládu. Dokud se Babiš kvůli své celkem nepochopitelné popularitě – ztělesňuje vše, co je tu v nemilosti: komunista, zapletl se s StB, podivné zbohatnutí, podezření na tunely - hodil, bylo vše v pohodě. Teď se blíží volby a začal být pro koaliční partnery vážnou hrozbou.

Je tu jedno elegantní řešení. Přiznání původu majetku.

Selhává i opozice. Miroslav Kalousek je bývalý dlouholetý Babišův předchůdce ve funkci ministra financí. Kdo jiný má vědět, jak se dá zneužít spojení velkého a dravého kapitálu s funkcí ministra financí? A na počátku to vypadalo, že nám Kalousek ona rizika prozradí. „Babiš nebude na ministerstvu ve střetu zájmu, jen když půjde na záchod,“ řekl Kalousek chvíli po vzniku „Babišovy“ vlády. Ale další tři roky zůstal hlavně u podobných bonmotů, nikoli u hledání oněch konkrétních projevů střetů zájmu, případně jeho příčin a vzniku – připomeňme státní Čepro a jeho smlouvy s Babišovými firmami. Miroslav Kalousek se pak stal hlavním kritikem Andreje Babiše. Často oprávněným, někdy ne, ale hustota a plytkost jeho kritiky z ní nakonec udělala folklór, nikoli nástroj k označení chyby systému.

Takže minulý týden, když vzniklo podezření na Babišův daňový únik, zavelel opět Kalousek k akci. Jenže se pak ukázalo, že věc může být sporná, že Babiš může mít pravdu a pro tentokrát je s odhalením konec. Je sice otázka, co se stane s vyšetřováním Čapího hnízda, zatím největšího podezření, že Babiš mohl překročit zákon. Ale pokud ho policie obviní před volbami, bude se bránit slovy, že jde o atak pod vedením ministra vnitra Milana Chovance - a leckdo mu to uvěří. Jedině, že by s obviněním přišel evropský protikorupční OLAF.

Je tu jedno elegantní řešení. Přiznání původu majetku. Asi není pochyb, že Andrej Babiš by měl velké problémy s vysvětlením, jak zbohatl v devadesátých letech a jak přišel ke stoprocentnímu vlastnictví Agrofertu. Ale žádný politik k tomuto odhalení Andreje Babiše nedonutí a nezíská k tomu tlaku ani veřejnost, pokud nepůjde příkladem. Pro občany je dnes nejjednodušší a nejpřímější cesta, jak napravit chyby minulosti a zjistit jak na tom Andrej Babiš je: když zjistí, jak jsou na tom s penězi ostatní politici. Zda něco a pokud ano, tak co schovávají na svých účtech. Jinak nás čeká nebývale špinavá předvolební kampaň, na níž zřejmě Andrej Babiš neprodělá.

Čtěte v novém Respektu: Už jsem to říkal stokrát

Andrej Babiš pod tlakem a po troškách pouští informace o tom, jak vydělal miliardy a šetřil na daních. Jeho příběh má ale pořád velké díry. Dál platí, že favorit podzimních sněmovních voleb nedokáže nebo nechce do detailu objasnit některé svoje finanční operace z nedávné minulosti, u kterých se jako skutečný motiv jeví krácení daní. V podnikatelském příběhu populárního politika a jednoho z nejbohatších lidí pořád zůstávají velká bílá místa.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].