Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pohřbívání lidovců a Starostů zaživa

Ten tlak je tak silný, že by byl zázrak, kdyby se koalice opravdu nezrušila

Volební sjezd KDU-ČSL schválil uzavření koalice s hnutím Starostové a nezávislí • Autor: HN – Josef Dvořáček
Volební sjezd KDU-ČSL schválil uzavření koalice s hnutím Starostové a nezávislí • Autor: HN – Josef Dvořáček

Situace kolem koalice Lidovci a Starostové připomíná scénu z Rozmarného léta. Pán volá na provazolezce, že spadne, ať jde okamžitě dolů. A když tak nečiní, zatřese onen pán prostě sloupem držícím lano a lezec se zřítí. Muž to komentuje: „Vidíte, já vám to říkal.“  Marně vzpomínám na srovnatelnou situaci, kdy tolik lidí vynaložilo tolik energie, aby nějaký politický projekt nevznikl. A zřejmě úspěšně.

Spolupráce těchto stran to měla od začátku těžké. KDU-ČSL je letitá strana, se složitou vnitřní strukturou a ještě složitějšími vztahy. To není kritika, to je logická situace v každé demokratické straně. Starostové jsou mladší a navíc liberálnější uskupení, což musí logicky přinášet do této spolupráce pnutí.

Tlak na koaliční uskupení přinášely i skeptické komentáře, které je vybízely, ať spolupráci ukončí. Takové výzvy nejsou zrovna v Česku běžné, o to větší pozornost logicky vzbuzují. A pak je tu vliv nejsilnější, předvolební průzkumy.

Tenhle mýtus je v Česku evidentně nevyvratitelný, ale zkusme to ještě jednou: Výzkumy, které měří stranické preference, nepředvídají, jak volby dopadnou. Měří momentální náladu ve společnosti. To nelze podceňovat, ale není to prostě předpověď. Lidé stále častěji mění názor na poslední chvíli. Přesto prý u lidovců zavládla panika: průzkumy ukazují, že koalice se starosty nedosahuje deseti procent (potřebných pro koalici dvou stranu pro vstup do Sněmovny) a lidé ani moc netuší, že koalice existuje.

Jestli lidovci koalici ukončí, možná jim to usnadní vstup do Sněmovny, ale posílí se tím jejich vnímání jako strany, která myslí jen na sebe.

Nad tímto prozřením některých lidovců zůstává rozum stát. Co čekali? Že oznámí koalici, během dne se to všichni dozvědí, a druhý den je tu 15 procent hlasů? Jestli si myslí, že to takhle funguje, neměli by snad kandidovat ani jako samostatná strana. To nepočítali s tím, že je čeká velmi tvrdá kampaň s nejistým výsledkem?

Jestli lidovci koalici ukončí, možná jim to usnadní vstup do Sněmovny, těch pět procent zřejmě získají. Ale posílí se tím jejich stereotypní vnímání jako strany, která vždy myslí na sebe a partnery klidně potopí. Ostatně některá média už o „tradiční“ zradě píší.

Na celé situaci je pozoruhodné, jaká psychóza se tu rozběhla. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek neustále opakoval, že k rozchodu nedochází. Čím častěji to opakoval, tím častěji se ozývalo: Tak už nás sakra poslechni a ukonči to. Tím se vytváří virtuální realita podepřená nedoložitelným argumentem, že voliči koalici nechtějí. Ale voliči ještě nerozhodli.

Ten tlak je tak silný, že by byl zázrak, kdyby se koalice opravdu nezrušila. Do voleb už není tak daleko a žádné uskupení nedokáže po celou dobu tak enormnímu tlaku čelit. Tím spíš, že vychází i z nitra strany, kde přihazuje pod kotel Jiří Čunek. Takže ano, teď už je spolupráce obou uskupení velkým rizikem.

Ale co pak? Nebude koalice a starostové dostanou místo na kandidátkách lidovců? Nechají se ale takhle ponížit? Budou ještě lidovcům věřit? A nebudou naštvaní voliči z těchto tanců? Anebo se starostové dohodnou s někým jiným? Katastrofou pro KDU-ČSL by mohlo být, kdyby se starostové domluvili třeba s TOP 09. Ano, teď si nemohou přijít na jméno, ale to už by byla síla, která by mohla poslat mimo Sněmovnu i KDU-ČSL.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].