Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pohnu s jadernou elektrárnou, plánuje Babišův nástupce Pilný

Vládní krize zřejmě prozatím končí, ale další boj lze čekat mimo jiné v boji o státní rozpočet

Ivan Pilný • Autor: ČTK
Ivan Pilný • Autor: ČTK

Nový kandidát na ministra financí, poslanec Ivan Pilný, slibuje mimo jiné připravit pro příští vládu podklady pro rozhodnutí o novém jaderném bloku. Ten je podle něj potřeba, protože po roce 2035 skončí životnost Dukovan – což prý mimo jiné znamená, že nelze ztrácet čas. „Hodiny tikají,“ varuje Pilný v rozhovoru pro Respekt.

Pilného po dvou odmítnutých kandidátech ANO odsouhlasil ve středu premiér Bohuslav Sobotka. Návrh nahlásí Miloši Zemanovi, který by se měl s Pilným sejít a poté ho jmenovat místo Babiše; šéf ANO už o víkendu kývl na to, že z vlády odejde. Vládní krize tak prozatím končí, ale další boj lze čekat mimo jiné v boji o státní rozpočet, což bude další Pilného úkol. Z jeho postoje je patrné, že některé nové výdaje slibované sociálními demokraty nebude chtít ANO podpořit, což před volbami přinese další konflikty.

S premiérem jste dnes jednali tři čtvrtě hodiny. O čem?

O zhruba deseti konkrétních bodech, jako je státní rozpočet, využití rozpočtové rezervy, problém naší elektrárny v Turecku, příprava daňové reformy nebo boj proti šedé ekonomice. A také výstavbě jaderného bloku, kde máme velké zpoždění.

Co chcete tak narychlo do voleb řešit s jaderným blokem?

Nic závazného, ale je třeba připravit podklady a legislativní proces pro další řešení. Hodiny tikají. V hospodářském výboru jsme přijali doporučení, aby byl v této věci přijat speciální zákon, protože další zpoždění v přípravě si už nemůžeme dovolit. Do roku 2035 Dukovany skončí a my na to musíme být připraveni. Druhá věc je hledat model, jak elektrárnu zafinancovat, jaký dopad budou mít jednotlivé nabídky na naše spolupracující firmy; to vše je třeba spočítat.

Jde tedy výhradně o přípravu. Nic závazného se schvalovat nechystáte…

Samozřejmě. Žádné závazné kroky dělat nebudeme.

Vy osobně jste pro novou jadernou elektrárnu?

Nemáme noc alternativ. Jsme průmyslová, exportně orientovaná země a pro náš průmysl potřebujeme stabilní zdroj. Na tepelné elektrárny existují v rámci EU limity a z obnovitelných zdrojů nelze průmysl podporovat.

Finanční modely, o kterých mluvíte, dosud nevycházely. Vše vede k tomu, že stavět jadernou elektrárnu se dnes zkrátka nevyplatí. Jediné řešení jsou státní garance na dlouhou dobu dopředu a kvůli tomu už dostavba Temelína jednou padla.

To, že se stavba nevyplatí, bychom mohli dnes říct o každé elektrárně. Těch možností řešení je víc. Ano, je tu otázka veřejné podpory, případně rozdělení ČEZ, ale ta věc nemá jen záporné dopady. Je to i příležitost pro náš průmysl - a to všechno je třeba vyhodnotit. Určitě to bude bod pro další vládu, ale to neznamená, že by se mezitím nemělo pracovat.

Ohledně rozpočtu na příští rok jste prohlásil, že jste lakomý. Co to znamená?

Že je potřeba postupovat velice uvážlivě, zvlášť u věcí, kde nejde jen o jednorázové výdaje, ale o dlouhodobé závazky pro rozpočet.

Těch se nyní v parlamentu schválilo nebo schvaluje velmi mnoho a část z nich ANO rozporuje. Ministerstvo financí spočítalo, že schodek rozpočtu, kde se původně pro příští rok plánovalo snížení z letošních 60 na 50 miliard, vychází už na 100 miliard. Smíříte se s tím?

Ne, můj úkol je schodek udržet. Byla přijata řada populistických opatření, které mají dopady do rozpočtů, a o tom nyní budeme muset diskutovat.

Chcete tedy „udržet“ původní plán? Snížit schodek na 50 miliard?

Ano, to je můj úkol. Nerad bych zkazil práci svému předchůdci.

Váš předchůdce skončil, protože premiér mimo jiné kritizuje jeho korunové dluhopisy a dosud se mu nezdálo, že by je finanční správa mohla prověřovat nestranně a svobodně. Jak se k tomu postavíte vy?

Premiér mě vyzval, abych v té věci konal. A já jsem ho ujistil, že finanční správa bude jednat nezávisle.

Poslanec ANO a předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. V roce 2013 vedl kandidátku hnutí na Královéhradecku, letos bude kandidovat znovu. Vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT, po roce 1992 podnikal. Zakládal českou pobočku Microsoftu a v letech 2000 až 2001 byl předsedou představenstva Českého Telecomu. U veřejnosti je známý mimo jiné jako porotce z televizní soutěže Den D. V roce 2009 spoluzakládal politickou stranu Občané.cz, za kterou kandidoval do Sněmovny v roce 2010. Strana neuspěla, ale podle Pilného měla podobné záměry jako ANO - proto se s Babišem v roce 2013 dohodli. Podle Babiše Pilný rozhodně nebude jeho loutkou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].