Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pithart: Zemanovi jde víc o ponížení Sobotky než o Babiše ve vládě

O vládní krizi, odvolání Andreje Babiše a budoucnosti Bohuslava Sobotky

Autor: archiv HN - Irena Hošková
Autor: archiv HN - Irena Hošková

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek oznámil, že původně ohlášenou demisi nakonec nepodá. Jako důvod uvedl obavu z prezidentova výkladu Ústavy. Miloš Zeman totiž avizoval, že demise premiéra nemusí nutně znamenat demisi celé vlády, a to i v situaci, kdy je drtivá většina ústavních právníků proti. Proto se Sobotka vrátil k odvolání ministra financí Andreje Babiše, jak zamýšlel původně. Miloš Zeman oznámil, že se k návrhu vyjádří až po návratu z Číny – na což Senát reagoval prohlášením, že zasáhne, pokud prezident zajde příliš daleko. ,,Miloši Zemanovi jde v tuto chvílí víc o ponížení Bohuslava Sobotky než o ponechání Andreje Babiše ve vládě,“ říká politolog a někdejší politik Petr Pithart.

Kdo je podle Vás za současnou vládní krizi odpovědný? Respektive, kdo ji zavinil?

Myslím si, že slovo ,,zavinění“ nesedí. Politická krize je v politice normální situace - a drama se z toho stává teprve tehdy, když se promění v krizi ústavní. Politická krize je situace, která se musí řešit, a takových je do roka třeba dvacet. Když však pro řešení chybí pravidla a zjistí se, že Ústava je děravá – že se na něco zapomnělo nebo že ji čte každý úplně jinak – pak teprve dochází k velkému problému. Jinak je krize fenoménem, který leckdy mnohé vyjasní a není to něco, za co by se mohl někdo vinit. A někdy je taková krize přímo požehnání, protože vyčistí vzduch.

Jak tedy hodnotíte kroky premiéra Bohuslava Sobotky?

Možná použiji silný příklad. Bohuslav Sobotka sundal gatě dříve, než se dostal k brodu. Premiér rovnou předpokládal, že prezident republiky bude na návrh na odvolání ministra financí reagovat tak, jak bohužel reagovali někteří předcházející prezidenti. Myslel si, že bude otálet - a že to v případě Miloše Zemana bude velmi dlouho. Sobotka by pak byl v pozici toho, kdo urguje, naléhá a vlastně prosí. Chtěl se této trapné situaci vyhnout, proto z opatrnosti zvolil demisi celé vlády. Ale i tady zjistil, že hlava státu čte Ústavu jinak než on. Proto se opět vrátil k odvolání ministra financí Andreje Babiše.

Bylo tedy stažení demise rozumným řešením?

Premiér zjistil, že má už jen jedinou možnost: udělat to, co měl udělat už poprvé. Proto navrhl, aby prezident republiky odvolal Andreje Babiše. Takže ano.

Pochopí veřejnost tuto Sobotkovu otočku?

Ano, ale je potřeba to veřejnosti znovu a znovu trpělivě vysvětlovat. Lidé mluví úplně jinou řečí než politici a političtí komentátoři. Sobotka se obával a neměl dost statečnosti, aby šel rovnou s verzí, o kterou mu celou dobu šlo – s odvoláním Andreje Babiše. Předpokládal, že Miloš Zeman bude dělat obstrukce a bude své rozhodnutí nesmyslně prodlužovat. Protože i Bohuslav Sobotka ví, že Zemanovi jde v tuto chvíli možná víc o jeho ponížení než o Babiše. Motiv msty je v politice někdy silnější než touha po moci.

Takže si nemyslíte, že je za tím strategie Bohuslava Sobotky? 

Ano, nemyslím si, že za premiérovým rozhodováním je strategie, pouze obava a nejistota z reakce Miloše Zemana.

Proč nepřišel návrh na odvolání Andreje Babiše dřív?

Sněmovna doufala, že ministr financí některé věci vysvětlí a že některých zanechá. Obojí probíhalo – něco se snažil vysvětlovat, ale neúplně, vypadalo to, že něčeho zanechal, ale ve skutečnosti tomu tak nebylo. Myslím si, že v současné chvíli, kdy na povrch vyplavaly další věci, toho bylo příliš. Sobotka i pod tlakem poslanců cítil, že už to takhle dál nepůjde. Není pravda, že všichni všechno věděli od začátku, jednalo se spíš o postupný vývoj. Říkat, že Sobotka neměl Andreje Babiše s takovým počtem získaných hlasů ve volbách brát do vlády, přece nejde.

Podle premiéra byla jednou z příčin toho, že otočil, návštěva u prezidenta. Jak na vás tiskový brífink na Pražském hradě působil?

V tomto případě člověk vážně hledá silná slova a nerad to dělá. Byla to neopakovatelná chvíle, kdy prezident začal premiérovi na Pražském hradě tykat, instruovat ho jako technika a holí ho odkazovat k mikrofonu. Myslím si, že místnosti Hradu nic podobného ještě nezažily. Každý zde zkrotne a padne na nás tíha odpovědnosti za naše chování, protože víme, co se v těchto místnostech dělo.

Zeman si s premiérem hraje jako kočka s myší. Už čtrnáct let pracuje na tom, aby potrestal Sobotku za to, že ho v určitou chvíli nevolil prezidentem republiky. A svědčí o tom i schůzka, o níž musí být všem jasné, že prezident se svými spolupracovníky si tuto scénku pečlivě nacvičili. Ale Bohuslav Sobotka v této překvapivé situaci neudělal chybu. Čelil agresorovi důstojně. Byl ten, kdo získal body - zvlášť poté, co Zeman při jeho projevu odešel.

Premiér nyní doufá, že Zeman odvolá Babiše bez zbytečného odkladu. Existuje lhůta, do které tak musí učinit?

Ne. V Ústavě nemůže být napsáno nic jiného, než že odvolá. Normální člověk rozumí, že prezident musí navrženého člena vlády odvolat hned. Ale nelze to tam napsat – tím by se situace jen zkomplikovala. Co by se stalo, kdyby to z opravdu vážných důvodů nebylo hned? Co kdyby to naopak bylo se zbytečným odkladem? V těchto případech by musela nastoupit sankce, protože někomu ukládáte povinnost a lhůtu, do které ji má splnit. A nad prezidentem není nikdo, kdo by mu takovou sankci mohl udělit. Předpokládá se, že ten, koho se povinnost týká, ji splní sám – z dobré vůle a z respektu k Ústavě.

A ten respekt by měl vypadat jak?

V těchto situacích se očekává, že výkladu rozumí všichni političtí aktéři stejně. V Ústavě nemůže být a nemá být napsáno vše. Naše stručná Ústava spoléhá na to, že aktéři společně sdílejí ústavní konsensus. Ten spočívá v uvědomění, že Ústava je především zařízení, které má zabránit kumulaci moci na jednom místě, proto moc dělí a její ohniska vzájemně vyvažuje. Jestliže tento konsensus není sdílen, je to velký malér a skoro se s tím nedá nic dělat. Znamená to, že nejsme na ústavnost jako společnost zralí. Podle mě jsou mnohem důležitější zvyky, úzy a tradice než písmena a věty napsané v Ústavě. Protože jsou to právě ústavní zvyklosti, co Ústavu a náš systém pojí dohromady. Bez nich by se to celé rozpadlo.

Ústavní právník Marek Antoš řekl, že prezident republiky musí ministra financí odvolat před odjezdem do Číny.

V Ústavě jasně stojí: prezident odvolá a tečka. Každý Čech tomu rozumí a nepotřebujeme k tomu ředitele Ústavu pro jazyk český. Miloš Zeman řekl, že se případem bude zabývat od pondělí. Všichni víme, že se jím zabývá od první chvíle, kdy se o rozhodnutí premiéra dozvěděl. Výroky, ve kterých říká, že si na to nemůže udělat čas, jsou jen výmluvou. Myslím, že to bude protahovat, až do chvíle, kdy se začne bát, že by mu mohla hrozit žaloba obou komor u Ústavního soudu.

A pokud bude Andrej Babiš odvolán, jakou podle Vás on sám i jeho hnutí ANO zvolí strategii?

Hnutí ANO bude chtít ve vládě zůstat, aby nepotvrdilo, že strana stojí a padá s jedním mužem. Andrej Babiš situaci přizpůsobí volební kampaň a udělá ze sebe to jediné, co umí – chudáka, proti kterému všichni postupují. A o to víc bude chtít vyhrát podzimní volby. Nevzdá to, protože do politické kariéry dal už příliš mnoho.

Myslíte, že to bude mít vliv na jeho preference u voličů? 

Stále si nedovedu představit, že hnutí ANO volby nevyhraje. Ale na čí preference to může zapůsobit, jsou preference Miloše Zemana. Tohle si Zeman nemůže dovolit - a to ani s podporou, kterou v České republice momentálně má.

Jak to všechno ovlivní budoucnost Bohuslava Sobotky coby politika?

U Bohuslava Sobotky vážně nevidím větší chyby. Jediné, co bych mu vytkl, je to, že měl přijít s odvoláním Andreje Babiše rovnou - a měl být připraven vydržet všechny Zemanovy útoky. Nejsem toho názoru, že ho ČSSD vyvrhne. Tahle situace chtě nechtě stranu sjednotila a poté, co zvládl situaci, kdy mu na záda padala hůl, si sociální demokraté můžou říct jediné: ,,On je Bohouš docela dobrej.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].