Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Petr Štěpánek není střela. Dobře ví, co o médiích říká. A mně se to líbí

S poslancem ANO Stanislavem Berkovcem o výběru jejich kandidáta do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Stanislav Berkovec, ANO • Autor: Milan Jaroš
Stanislav Berkovec, ANO • Autor: Milan Jaroš

Hnutí ANO navrhuje do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Štěpánka (60). Bývalý politik ODS, který již v radě působil mezi lety 1994 a 2003, dnes mimo jiné publikuje své texty na serveru Parlamentní listy nebo webu Protiproud, za kterým stojí bývalý poradce exprezidenta Václava Klause Petr Hájek. Známý je i nevybíravými slovy na adresu veřejnoprávních médií. Nikdo z hnutí ANO přitom doposud nevysvětlil, kdo nominaci Štěpánka inicioval.

Během Štěpánkova prvního volebního období v RRTV byla navíc v roce 2003 Česká republika odsouzena k pokutě více než deset miliard korun. Rozhodnutím rady, kterým radní přihráli TV Nova do rukou Vladimíra Železného a zbavili ho amerických investorů, došlo podle mezinárodního rozhodnutí ke znehodnocení jejich investic – a řízení se stalo nejnákladnější arbitráží v historii země.  Chybu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tehdy potvrdil i tehdejší ministr kultury Pavel Dostál. Podle organizace Transparency International rada naprosto ignorovala zájmy amerického investora a vycházela Železnému všemožně vstříc. Předseda volebního výboru Poslanecké sněmovny a expert na mediální scénu za hnutí ANO Stanislav Berkovec v tom ale problém nevidí. „Petr Štěpánek i já si myslíme, že k udělení pokuty došlo neprávem. To je pro mě důkaz, že je konzistentní. Je to také skvělý publicista,“ říká.

 Kdo inicioval nominaci Petra Štěpánka za hnutí ANO do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání?

 Petr Štěpánek to neinicioval sám, byla to nominace mnohem širšího spektra, které není ohraničeno ani jednotlivými stranami. Dohoda byla, že ho jmenuje poslanecký klub ANO.

Ale kdo první navrhl jeho jméno a rozhodl, že bude nominován za poslanecký klub ANO.

Konkrétně nevím, ale já osobně pana Štěpánka znám, v minulosti jsem byl u toho, když obhajoval několik rozhlasových licencí. Mně se jeho nominace líbí, a to ze dvou důvodů. Je jeden z mála, jenž zná historii mediální legislativy i mediální scény, která není jednoduchá. Zná i všechny detaily ohledně kontroly médií, jejich financování a podobně. Je takový mediální matador, rozumí tomu. Jeho profesní život je důkazem jeho odbornosti.

Takže ani jako předseda sněmovního volebního výboru, který má na starosti mediální agendu, a tím pádem i expert hnutí ANO na problematiku českých médií, nevíte, kdo navrhl Petra Štěpánka za hnutí ANO do RRTV?

Jak říkám, nevím, kdo konkrétně, vzešlo to ze širšího spektra různých lidí.

Mluvíte o jeho profesním životě v médiích. Tam spadá i doba, kdy byl členem zmiňované RRTV - a za jeho působení byla Česká republika mezinárodní arbitráží odsouzena k zaplacení pokuty více než deset miliard korun za selhání v ochraně investic.

Vy přece víte, že se to dělo za vlády premiéra Špidly a ministra financí Bohuslava Sobotky. A tehdy bylo z RRTV vyhozeno šest lidí včetně Petra Štěpánka. Dodnes se soudí a dodnes všechny soudy vyhráli.

Petr Štěpánek • Autor: ČTK
Petr Štěpánek • Autor: ČTK

Jediné konečné a pravomocné rozhodnutí je z roku 2003, kdy byla Česká republika odsouzená k zmiňované pokutě. Proto se znovu ptám, zda stále trváte na tom, že jeho profesní minulost je důvodem pro jeho jmenování?

Petr Štěpánek i já si myslíme, že k udělení pokuty došlo neprávem. To je pro mě důkaz, že je konzistentní. Je to také skvělý publicista. A vůbec mi nevadí, že nás jako hnutí často kritizoval. Možná to někomu z ANO vadí, ale on je takový. Je ostrý, říká se o něm, že je neřízená střela. Já si ale myslím, že velmi dobře ví, co říká a proč to říká. A mně se to velmi osobně líbí. Já jsem se taky - ať už to bylo v době revoluce v roce 1989 nebo později - vždycky choval jako rebel a říkal jsem své názory. Takže to je pro mě také důkazem, proč je jeho nominace správná.

Mluvíte o tom, že souhlasíte s jeho názory. Petr Štěpánek mimo jiné například otevřené vyzývá k likvidaci České televize. S tím tedy také souhlasíte?

Jestli máte na mysli výrok „vyhodit Českou televizi do vzduchu“, tak on k tomu měl poznámku, že pro retardované doslova říká, že je to nadsázka.

I kdyby byla myšlena tato věta v nadsázce, Petr Štěpánek mluví například o potřebách změn ve vedení České televize a o tom, že se jedná o zločineckou organizaci, která vymývá lidem mozky, a že tam dochází k selekci informací.  Jsou i tohle názory, se kterými souhlasíte?

Pokud sledujete trend v legislativě v oblasti médií, tak mnoho politiků i publicistů v této branži volá po změnách legislativy, která se týká všech rad, kontroly, financování. Pan Štěpánek to možná říká razantněji a provokativněji, možná se zaměřuje víc na to vedení. Ale nikdo tu nechce dělat revoluce.

Mám to tedy chápat tak, že souhlasíte?

Samozřejmě bych formulaci o vyhazování České televize do vzduchu nepoužil. Ale říkám, že to vnímám tak, že jde v tomhle případu o legislativu - a ta je po třiceti letech zastaralá.

Naposledy hnutí ANO úspěšně nominovalo Petra Žantovského, a to do Rady České tiskové kanceláře. Ten stejně jako Petr Štěpánek publikuje na serveru Parlamentní listy. Petr Štěpánek dále působí ještě na serveru Protiproud.cz, který je veden jako dezinformační. Je tedy pro hnutí ANO při podobných nominací důležité, aby člověk vystupoval na alternativních serverech a webech?

Já prosím, abychom oddělovali odbornost a funkci v radách od jejich publikační činnosti…

Vždyť jste coby jeden z důvodů odbornosti Petra Štěpánka zmiňoval jeho publicistické vystupování a psaní o českých médiích.

Já to s dovolením dokončím. Hlavní motivací jejich nominací byl fakt, že jsou to odborníci.

V čem ale spočívá jejich odbornost?

Zkuste se podívat na jejich profesní životopisy. Já jsem vám vše řekl.

Proč se k nominaci pana Štěpánka nechtěl z hnutí ANO nikdo vyjadřovat včetně premiéra Andreje Babiše - a to s odkazem, že jste za volbu zodpovědný právě vy jako předseda volebního výboru?

Vy si opravdu myslíte, že hnutí ANO je takové, že jeden člověk přijde s něčím, a už o tom nediskutujeme?

Jde je o to, jak si vy osobně vysvětlujete, že nominaci Petra Štěpánka nechtěl nikdo z hnutí ANO komentovat.

My o nominaci budeme teprve diskutovat na poslaneckém klubu. Možná je to také proto, že je to výsostné právo každého poslaneckého klubu někoho nominovat. Klub Pirátů jmenoval paní Ulrichovou - a zatím se nikde neřeší, že je zaměstnankyně České televize.

Poslanec za hnutí ANO Aleš Juchelka byl jedním z mála straníků, kteří se k nominaci vyjádřili. Mimo jiné řekl, že přišla možná proto, že o místa v mediálních radách není mezi odborníky příliš velký zájem. Je Petr Štěpánek tedy něco jako nouzová volba?

To má pravdu. I kvůli vám, když do kandidátů takto střílíte, se do mediálních rad nikdo nehrne. Já jsem na to také zvyklý. Do hnutí ANO se střílí vždy, i kdyby tam byl nominován vyloženě náš člověk z hnutí. Aleš Juchelka je jedním z těch, kteří se z výboru v mediálním prostředí pohybují, a historii rovněž zná. S Alešem obecně souhlasím, ale u Petra Štěpánka si nemyslím, že je to nouzové řešení. Měli jsme i jiné kandidáty.

A budete ho tedy při hlasování sněmovny v říjnu volit do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání?

Nejdříve bude záležet na debatě v našem poslaneckém klubu. My nedostáváme direktivně pokyny, koho volit nebo ne. Pokud bude nominace trvat, jakože trvá, tak já ho určitě podporovat budu a hlas mu dám.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].