Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Petr Gazdík: Starosty sjednotila Čunkova adorace vlády s Babišem

S předsedou STAN o rozpadu koalice s lidovci a rozhodnutí kandidovat samostatně

Petr Gazdík • Autor: Matěj Stránský
Petr Gazdík • Autor: Matěj Stránský

„Vlilo nám to novou energii a elán,“ říká předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík o rozhodnutí jít do voleb samostatně a nikoliv na kandidátkách lidovců. „Přihlásilo se nám kolem stovky starostů, kteří se chtějí k hnutí připojit a některé významné osobnosti, které nás chtějí podpořit, ať už finančně nebo svým jménem na kandidátce.“

Máte radost, že jdete do voleb sami?

Nemám radost, že tahle situace vůbec vznikla, že se lidovci zalekli desetiprocentní hranice pro vstup dvojkoalice do sněmovny. Mám ale radost z toho, že Starostové jsou tuhle situaci schopní vyřešit a jsou v tom naprosto jednotní.

Před úterním celostátním výborem Starostů jste odhadoval, že pro účast na lidoveckých kandidátkách budou moravské regiony, pro samostatnou cestu do voleb ty české. Nakonec byl ale pro samostatné kandidátky v podstatě celý 32členný celostátní výbor Starostů, jen jeden jeho člen se zdržel. Jak to, že váš odhad nevyšel?

Společným kandidátkám velmi uškodil velký rozhovor lidoveckého hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka v deníku Právo. Adoroval v něm vládu s lídrem ANO Andrejem Babišem, lidovci by s ním prý po volbách mohli spolupracovat, protože je pracovitý a potřebuje silného koaličního partnera. A pro nás o něco liberálnější Starosty jsou nepřijatelné jeho postoje, které tu znovu formuloval.

Takže názor moravských Starostů změnil Čunek?

Trošku ano, je evidentní, že Čunek a pár lidí kolem něj představuje něco trochu jiného než vedení lidovců, se kterým máme – kromě zrušení dvojkoalice – dobré zkušenosti. Připouštět spolupráci s Babišem, který ve své knize O čem sním říká, že by zrušil obecní a krajská zastupitelstva a rozhodování by nechal na starostovi či hejtmanovi, jeho tajemníkovi a lidech, které by si přivedli, to je pro Starosty velký problém. Je to demontáž demokracie, proměna v autokratický systém.

Věříte, že to Babiš se zrušením zastupitelstev myslí vážně?

Přinejmenším to odpovídá jiným jeho výrokům, že stát má být řízen jako firma – ve firmě se totiž nehlasuje, i konkrétním krokům – ve vládě prosazoval centralizaci, větší moc v rukou ministrů.

Poslanec vašeho hnutí Jan Farský řekl, že Starostové by mohli na podzim dostat sedm procent hlasů. Vážně?

V krajských volbách jsme získali 250 000 hlasů, při 35 procentní volební účasti. To by nám stačilo na 5 procent. Především musíme přesvědčit ty voliče, kteří nám dali hlas v krajských volbách. Při dobré volební kampani, která vzbudí emoce, a s osobnostmi na kandidátkách by se nám to mohlo podařit.

Přece jen, dnes máte kolem dvou procent, komu chcete přetáhnout voliče?

Nejvíc si slibujeme od lidí, kteří volit nechodí, nevěří politikům, jsou podle nich zkorumpovaní, chceme jim ukázat osobnosti, kterým věřit mohou.

Které osobnosti?

Přihlásilo se nám kolem stovky starostů, kteří se chtějí k hnutí připojit a některé významné osobnosti, které nás chtějí podpořit, ať už finančně nebo svým jménem na kandidátce. Jejich jména zatím prozrazovat nechci, budeme je představovat postupně, chceme to mít jako překvapení. Teď zrovna jedu na schůzku s jedním významným podnikatelem, který nás chce podpořit, finančně i účastí na kandidátce.

Myslím, že Starostové mají šanci na úspěch. Podívejte se na ODS, z toho propadu, kroku od propasti, ji zachránili starostové. To, že jsou jejich politici zastoupeni v zastupitelstvech obcí, krajů, jim dalo sílu, naději udržet se v politice. Máme stejnou naději.

Ve spotu už odpískané dvojkoalice jste vystupoval s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem, dva hoši, nerozluční kamarádi, kteří si přísahají věrnost… Jak pád dvojkoalice ovlivnil vaše vztahy?

Naše lidské vztahy to rozhodně žádným způsobem nenarušilo, jsme nadále kamarádi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].