Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pět let po Nečasovi. Babišovský puč, boj proti korupci, nebo právní vize?

Co dnes víme o zásahu na Úřadu vlády řízeném Ivo Ištvanem a Robertem Šlachtou

Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka u Obvodního soudu pro Prahu 1. • Autor: ČTK
Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka u Obvodního soudu pro Prahu 1. • Autor: ČTK

Ať se na to díváme z kteréhokoli úhlu, musíme připustit, že dnes přesně pět let starý zásah státních zástupců a policistů na Úřadu vlády u Petra Nečase i dalších místech včetně Vojenského zpravodajství byl mimořádný. Někteří považují zásah řízený Ivo Ištvanem a Robertem Šlachtou za puč, který byl organizován tak, aby se k moci dostal Andrej Babiš. Jiní jej naopak vnímají jako právní operaci srovnatelnou s úspěšným vědeckým pokusem, který posunul hranice spravedlnosti zase k větší přesnosti. Mezi takhle nastavené nůžky se vejdou desítky laických i odborných názorů - a většina z nich má svůj kousek opodstatnění.

Po pěti letech od zásahu konstatujme, že dosud nebyl pravomocně odsouzen nikdo z policií obviněných a státními zástupci obžalovaných lidí. Na druhou stranu nebyly dosud žádná obvinění ani obžaloby označeny za neopodstatněné, nebo dokonce za nezákonné. Spor se vedl pouze o právu obvinění tří poslanců za údajnou „trafikovou korupci“. Nejvyšší soud sdělil, že poslanci jsou před stíháním chráněni indemnitou, tedy, že „poslanecké přijmutí trafiky“ je chráněno před policejním stíháním. S tímto výkladem Nejvyššího soudu nesouhlasila většina ústavním expertů; ale mohli jen nesouhlasit, verdikt Nejvyššího soudu je platný.

Spor se vede i o to, co se vlastně tehdy stalo: za co jsou lidé kolem premiéra Petra Nečase stíháni. Podle řady názorů byla provinění obviněných a souzených příliš malicherná, aby opravňovala k tak masivnímu zásahu proti politické moci nebo činnosti tajné služby. Pokud to tak je a pokud je tento názor správný, měly by budoucí soudní verdikty znít buď „nevinen“ nebo „provinění bylo tak bagatelní, že nemá smysl trestat“. Zatím vynesené nepravomocné verdikty někdy tuhle verzi „bagatelnosti“ podpořily, jindy ne. Tedy zatím spíše ne, ale uvidíme.

Jsou tu také časté názory, že policisté a státní zástupci podlehli volání doby po tvrdém postihu korupce a politické defraudace. A udělali z komára velblouda. Nebo že si Ištvan a Šlachta udělali z obviněných, mezi něž patří i premiér, jeho milenka, šéfové tajné služby a slavný pražský lobbista, jakousi vědeckou zkumavku, v níž chtěli probádat, co je vlastně v politice trestný čin a co ještě kompromis. Jenže podle řady názorů je daň za to – tedy pád klasických stran a nástup pochybných, víceméně autoritářsky řízených hnutí – příliš vysoká.

A teď zlato a miliony. (Tisková konference po zásahu na Úřadu vlády,
zleva žalobce Šereda, Šlachta a státní zástupce Ištvan, 2013) • Autor: Matěj Stránský
A teď zlato a miliony. (Tisková konference po zásahu na Úřadu vlády, zleva žalobce Šereda, Šlachta a státní zástupce Ištvan, 2013) • Autor: Matěj Stránský

A pak tu máme ještě poměrně časté tvrzení, že zásah měl ve svém důsledku skvělý výsledek. V Česku, znechuceném po nástupu nového tisíciletí podezřením na korupci, ekonomickou neodpovědnost a klientelismus na nejvyšších politických místech, konečně zásah ukázal, že právo může dosáhnout na každého. Že jsme si před spravedlností rovni. Následek, tedy rostoucí popularita miliardáře Andreje Babiše, je jen důsledek neodpovědného chování klasických stran. No, nakonec i na AB v podstatě došlo. Je policií i státními zástupci stíhán. A mimochodem o svém stíhání tvrdí v podstatě totéž, co odpůrci zásahu na Úřadu vlády.

Názorů na někdejší policejní operaci je spousta; a hodně vášnivých. Robert Šlachta i Ivo Ištvan dnes připouštějí, že by některé věci udělali možná jinak. Největší chybou detektivů a žalobců bylo, že na tiskovce, následující dva dny po zahájení zásahu, použili slova, která vzbudila velká očekávání. Zabavené peníze, zlato, dosah na různé kmotry, politická chobotnice. Působilo to jako velký případ.

Po pěti letech se rozpadl na několik menších, možná malých - významných hlavně proto, že se týkají politiků a jejich aktivit. Organizátoři zásahu, zkušení detektivové a žalobci, zapomněli při prezentaci na tiskovce, že každý případ je v průběhu času rozmělněn obhajobou, měnícím se úhlem pohledu veřejnosti, změnami občanských priorit či prozrazenými chybami při vyšetřování. To byla jejich velká neprofesionalita.

Po dalších pěti letech bude případ „milenky premiéra“ vypadat zase trochu jinak než dnes. V tu dobu už bychom měli znát rozsudky, odstup bude větší a objektivnější. Měli bychom mít pohromadě všechny informace. Dnes se dá říct, že Robert Šlachta a Ivo Ištvan nejsou ani hrdinnými bojovníky proti hydře korupce, ale ani nechutnými pučisty, kteří pomohli plánovaně k moci majiteli Agrofertu. Dělali svou práci s jistým nadšením, možná naivním. Dělali ji v rámci zákonných pravidel. Soudy řeknou, jak moc dobře, nebo špatně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].