Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pelikán potvrdil, že na něj Zeman tlačí kvůli vydání ruského hackera do Moskvy

Kromě sporu o Nikulina hraje ministr spravedlnosti i o své udržení v chystané vládě

Robert Pelikán  • Autor: Milan Jaroš
Robert Pelikán • Autor: Milan Jaroš

Praha – Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) upadl v nemilost u prezidenta Miloše Zemana. Důvodů je hned několik, ten podstatný se týká osudu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, o nějž se přetahují dvě velmoci - Rusko a USA. Ministr odmítá vyslyšet prezidentovo přání vydat jej do Ruska, byť o případu doposud nerozhodl.

Podle tří zdrojů, které mají online deník Aktuálně.cz a týdeník Respekt, tlačí blízké Zemanovo okolí na Pelikána, aby Nikulina vydal Moskvě. Dvakrát se za to prezident u Pelikána dokonce přimlouval osobně, a to na začátku ledna a poté na konci téhož měsíce po jmenování soudců na Pražském hradě. Nyní poprvé to potvrdil i sám Pelikán. „Je pravda, že letos proběhly dvě schůzky, kdy mě prezident žádal, abych nevydal ruského občana do USA, ale do Ruska,“ přiznal ministr spravedlnosti v demisi, který o tom ještě před dvěma týdny odmítal mluvit.

Tlak Hradu přitom dál pokračuje.  Na začátku tohoto týdne přišel za Pelikánem prezidentův kancléř Vratislav Mynář a podle informací Respektu a Aktuálně.cz se zajímal o to, zda si rozhodnutí nevydávat Nikulina do Ruska nerozmyslel. „Hradní kancléř mě navštívil,“ potvrdil rovněž ministr. „Sice vám do toho nic není, ale předal jsem panu ministrovi dopis od matky zadrženého Nikulina,“ reagoval pak na dotaz Mynář.

O Nikulinovo vydání se přetahují Spojené státy s Ruskem, přičemž obě země ho chtějí dostat z české vazby co nejrychleji na svoje území. V USA ho obviňují z krádeže dat na různých sociálních sítích a tamní vyšetřovatelé jsou zřejmě přesvědčeni, že zná i pozadí operací ruské kybernetické války proti Západu. Respekt již dříve informoval, že předchozí americký velvyslanec Andrew Schapiro o vydání hackera jednal s některými členy české vlády a za totéž lobbuje i jeho současný nástupce v Praze, Stephen King.

Rusové Nikulina po zadržení v Praze obvinili z několik let starého prohřešku, kterého se dopustil ve své vlasti. Měl tehdy prolomit jeden bankovní účet a odsát z něj menší sumu peněz. Moskevská policie začala případ vyšetřovat, ale vše vyznělo do ztracena. Spekuluje se, že odložení posloužilo k naverbování Nikulina ruskými tajnými službami. Nyní, když Rusko potřebuje Nikulina dostat zpět, vyšetřovatelé kauzu znovu otevřeli.

Podle Respektu téma Nikulin otevřel při setkání se Zemanem v Soči koncem loňského roku i ruský prezident Vladimir Putin. Rozhodnutí o tom, kam nakonec Nikulin zamíří, může ovlivnit české vztahy s USA i Ruskem, potažmo směřování naší zahraniční politiky.

O prezidentově nátlaku na ministra spravedlnosti už ví i premiér Andrej Babiš a podle informací Aktuálně.cz a Respektu s Pelikánem na toto téma tento týden hovořil. Za svým ministrem přitom stále stojí. „Ministr Babiše opravdu informoval o nepřípustném tlaku ze strany prezidenta kvůli tomu hackerovi,“ řekl redakci zdroj blízký Babišovi. Sám premiér už redakci před dvěma týdny sdělil, že je pro Nikulinovo vydání do USA. „Mluvil jsem o tom s Pelikánem. Určitě preferuji vydání do USA, ale nemám na to žádný vliv,“ uvedl tehdy.

Ministr spravedlnosti tak nyní hraje i o své udržení ve vládě - v ohrožení může být jeho místo v druhém, chystaném kabinetu. Prezident sice ministry nevybírá, přesto může na premiéra tlačit, aby resort spravedlnosti obsadil někým jiným.

Pelikán je vnímán jako ministr, který Babišově vládě vylepšuje image u voličů, již s obavami sledují nástup populistických stran.  Zeman, který se po svém znovuzvolení objevil na jednom pódiu s Tomiem Okamurou, ho v této souvislosti ve čtvrtek ve svém pravidelném vystoupení na TV Barrandov kritizoval za to, že ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz označil hnutí SPD Tomia Okamury za fašistickou stranu.

„Je to historická neznalost, protože fašismus je italská verze totalitního systému. Od nacismu se liší třeba tím, že nebyla vyhraněně antisemitská. A víte, proč se u nás za minulého režimu ujal termín fašismus? Z prostého důvodu, když rozklíčujete slovo nacismus, tak vám vyjde nacionální socialismus. A minulému režimu pojem vadil, tak jej začal označovat za fašismus. Pan Pelikán by se měl naučit historii,“ řekl v televizi prezident.

Podle judikatury Ústavního soudu ministr spravedlnosti nemůže Pelikán o Nikulinovi rozhodnout, dokud případ neuzavřou české soudy. Právě k ÚS Nikulin nedávno podal druhou stížnost na své vydání. Může jít o zdržovací taktiku, protože soud bude věc posuzovat delší dobu. Mezitím může dojít k výměně ministra spravedlnosti a dosazení šéfa, který bude k požadavkům Hradu vstřícnější.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].