Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pavel Tykač chce doly v Německu

Tykačova Czech Coal se zajímá o doly, uhelné elektrárny i vodní zdroje

Pavel Tykač je podle časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem. Jeho jmění odhadl na 26,4 miliardy korun • Autor: HN, Martin Svozílek
Pavel Tykač je podle časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem. Jeho jmění odhadl na 26,4 miliardy korun • Autor: HN, Martin Svozílek

Finančník a uhlobaron Pavel Tykač zvažuje po dlouhé době velkou investici do průmyslu, a to v sousedním Německu. Jeho skupina Czech Coal, která zhruba před deseti lety skoupila hnědouhelné doly na Mostecku, se zajímá o doly a elektrárny v sousední zemi nabízené na prodej švédským vlastníkem Vatenfall. Hodnota majetku se odhaduje na desítky miliard korun.

Tykač je už tak třetím zájemcem z Česka – na výzvu Vatenfallu předtím reagovala polostátní skupina ČEZ a energeticko-průmyslový kolos EPH Daniela Křetínského s podporou Kellnerovy PPF.

Informaci přinesl jako první server iUhlí, kterému mluvčí Czech Coalu David Vidomus potvrdil, že skupina už obdržela informační materiál o prodávaném majetku od Citibank, jež má projekt na starosti. Nyní tak Czech Coal čeká, zda dostane pozvání k podrobnější analýze majetku Vatenfallu, aby pak případně mohl podat nabídku.

Podle informací Respektu se Czech Coal, respektive jeho část Vršanská uhelná, zajímá jak o doly a uhelné elektrárny, tak o vodní zdroje, tedy o veškerá aktiva, která Švédové v Německu mají. Svůj zájem poslali tuzemští těžaři už zhruba před měsícem, kromě podkladů od Citibank ale zatím žádnou další reakci nemají. „Víme jen, že Vatenfall už vyřadil Greenpeace,“ uvedl zdroj blízký jednání. Hnutí se zajímalo o uhelné elektrárny s tím, že by je postupně utlumilo.

Tykač vidí údajně aktiva Vatenfallu jako obchodní příležitost, jak se dostat k další výrobě elektřiny. Rozhodující pro jeho firmu má být cena, jakou si Vatenfall bude představovat. Uhelný byznys je totiž v Německu v nejisté pozici, protože tamní energetická politika počítá s jeho útlumem. Vláda také už začala vyplácet určité kompenzace za odstavování právě uhelných zdrojů, a to v rámci boje se skleníkovými plyny. „Naší výhodou ale je, že jsme firma, která se obecně uhlí nebojí,“ říká zdroj blízký skupině.

Vatenfall nabízí hnědouhelné doly a elektrárny s výkonem přes 8 tisíc megawatt, což by odpovídalo zhruba čtyřem tuzemským jaderným Temelínům. Další 3 megawatty výkonu mají vodní zdroje.

V Česku vlastní Vršanská uhelná důl Vršany, který má zajištěnou těžbu i prodej uhlí na dalších nejméně čtyřicet až padesát let. Sesterská firma Severní energetická, v níž má Tykač také významný podíl, pak vlastní ještě důl ČSA. Vláda ale nepovolila v jeho případě prolomení limitů těžby, lom tak spěje k útlumu. Do skupiny patří ještě uhelná elektrárna Chvaletice a opce na koupi elektrárny v Počeradech, která je v majetku ČEZ.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].