Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Otázka zní, zda v tom Babiš nechá svou rodinu

Odložení verdiktu o vydání premiéra kvůli dotačnímu podvodu nic neovlivní

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Mandátový a imunitní výbor se v úterý rozhodl vyhovět svým členům a dát jim čas na přečtení z angličtiny přeložené zprávy evropské protikorupční agentury OLAF. Ta hovoří o pochybnostech a podezřeních na podvod v dotaci vyplacené na farmu Čapí hnízdo. Stejný čas dal na prostudování zprávy Andreji Babišovi a Jaroslavu Faltýnkovi, o jejichž vydání žádá policie, protože je čeká obvinění za spoluúčast na tomto podvodu.

Jak už ví každý, kdo se o kauzu zajímá, agentura OLAF potvrdila oprávněnost tuzemského policejního vyšetřování. Evropská instituce došla k celkem jednoznačnému poznání, že žadatel včetně Andreje Babiše klamal komisi, která dotaci schvalovala, že chybu při udělení dotace udělala i komise – a že 42milionová dotace na farmu nebude proplacena z evropských peněz, ale bude ji muset zaplatit stát. A podle toho, jak dopadne v Česku další policejní šetření a možná žaloba a soudní verdikt, ji nakonec možná zaplatí sám Babiš. Pokud tedy soud uzná, že podvod se stal. Ale to předbíháme.

Už je jasné, že odložení rozhodnutí o vydání nebude mít vliv na středeční projednávání důvěry ve vládu premiéra Babiše. Všechny strany kromě Babišova hnutí ANO už řekly, že důvěru této vládě nedají. Tohle platí v úterý večer a snad se přes noc nic nezmění. Jasné ale není, zda nakonec mandátní a imunitní výbor Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání vydá, resp. doporučí. Nebudou rozhodovat jen právní, ale zřejmě i politické argumenty. V případě Tomia Okamury se slova politické argumenty dají použít jen se skřípěním zubů, ale i on má právo hrát o moc – a také o ni hraje.

Naznačil to už tím, že jeho poslanci ve výboru hlasovali pro odložení verdiktu o vydání společně s poslanci ANO loajálními Babišovi. Co za to Okamurova SPD dostane, nevíme. A nevíme ani to, jestli to byla vůbec nějaká dohoda nebo pokus o ni. Je otázka, co by Okamurovou podporou beztrestnosti získal Babiš. Víme ale, co by ztratil. Někteří odvážnější členové jeho strany nebo státní exekutivy údajně Babiše varují, že vláda s podporou SPD Česko v Evropě znemožní – a Babiš určitě nemá zájem se v Evropě ještě více ztrapňovat.

Je tu ovšem i jedno překvapení. Sám Andrej Babiš nepožádal o své vydání k trestnímu stíhání. Obviněna je totiž i jeho manželka a dvě dospělé děti. I když ho sněmovna nevydá, pořád v případu půjde o něj, o jeho Čapí hnízdo, o jeho projekt, k výslechům, a pak k soudu bude chodit jeho rodina. I kdyby měl premiér Babiš nadále za zády Miloše Zemana, ve vládě poslušné ministry spravedlnosti a vnitra, v jejichž rezortech se stíhání jeho i jeho rodiny odehrává, nepodaří se mu věc zastavit zákulisním tlakem. Za současného důkazního stavu se už nedá pochybovat, že se věc dostane k soudu. Žalobci po zprávě OLAF už nebudou moci couvnout, i kdyby na ně Babiš čímkoli tlačil.

Babiš namočil už před deseti lety do možného dotačního podvodu manželku a děti a před rokem a půl je ve sněmovně předhodil veřejnosti – a pokud jej vlastní poslanci, Okamura a komunisté nezbaví imunity, unikne sice vyšetřování, ale dá najevo, že kvůli udržení moci je ochotný udělat cokoli – i opustit členy vlastní rodiny. Je nepřijatelné, aby nám vládl z dotačního podvodu obviněný premiér. Ale možná ještě horší varianta je, že nám bude vládnout premiér s imunitou získanou beztrestností, který nechá nést vlastní rodinu odpovědnost za svou zřejmou vinu. Zatím jen morální, ale možná i trestní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].