Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ostrý, rozhlas a Babišova síť

Znovu vidíme, jak rychle se hroutí cosi, čemu jsme si zvykli říkat politická kultura

Znovu tady vidíme, jak široko se rozprostírá síť Andreje Babiše. • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Znovu tady vidíme, jak široko se rozprostírá síť Andreje Babiše. • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Té zprávě se nechtělo moc věřit. Ředitel brněnského rozhlasu (veřejnoprávní instituce) Jaromír Ostrý se rozhodl kandidovat za ANO do Senátu. Ještě méně se chtělo věřit tomu, že si chce svou funkci ponechat a opustí ji pouze v případě, že vyhraje. A nejméně se chce věřit tomu, že rozhlas si nyní dělá analýzy, jestli ho může odvolat.

Že pan Ostrý myslí zejména na svůj prospěch, je ještě tak nějak pochopitelné. Prostě se bojí, že by se mohl ocitnout bez místa v rozhlase a přitom ani nezasednout do Senátu. Nepochopitelné ale je, že na svůj prospěch nemyslí rozhlas. Jeho kredit to vážně poškodí, protože to vzbuzuje pochybnosti, komu vlastně rozhlas slouží – veřejnosti a nebo Hnutí ANO? Řídit brněnský rozhlas je důležitá a vysoce prestižní pozice, se kterou by se nemělo takhle hrát. A zaměstnanci rozhlasu nesmějí být vystaveni otázkám, jestli se jim nemůže vymstít, když mu nějak v kampani nepomohou.

Nicméně to ale připomíná obecnější rovinu problému. Znovu tady vidíme, jak široko se rozprostírá síť Andreje Babiše. A jak rychle se hroutí cosi, čemu jsme si zvykli říkat politická kultura.

Řídit brněnský rozhlas je důležitá a vysoce prestižní pozice, se kterou by se nemělo takhle hrát.

Je neudržitelné klišé, které se tu a tam šíří, že před příchodem ANO na scénu tu byla vyspělá demokracie, kterou Babiš zničil. Nebyla, problémů jsme měli až nad hlavu. Nicméně ANO tyto problémy nejen neřeší, ale naopak je zvětšuje. Jeho stoupenci jsou navíc ochotni přejít téměř cokoli, co hnutí dělá. Zkusme si představit, jaká by byla reakce, kdyby chtěl kandidovat šéf brněnského studia za TOP 09. Během vteřiny by sítě zaplavily skutečné i neskutečné grafy, s kým, kdy, co a jak dělal a podobně. Mluvilo by se o konci demokracie, spiknutí a do dvou dnů by se nepochybně tvrdilo, že ho ve skutečnosti vybral Soros.

I proto je tak podstatná reakce Tomáše Kluse a dalších, kteří říkají, že nebudou hrát na akcích, které financuje jakákoli firma Andreje Babiše. Ten kvůli tomu nezkrachuje, zřejmě nepřijde o hlasy voličů, ale aspoň se začne věnovat větší pozornost faktu, že naše republika je každým dnem více svazována jeho vlivem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].