Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Orbán a Kaczyński vyhráli, ale narazili na své meze

Jaké zprávy přinesly víkendové volby v Maďarsku a Polsku

Starosta Budapešti Gergely Karácsony, vpravo • Autor: Zoltan Balogh, MII/AP
Starosta Budapešti Gergely Karácsony, vpravo • Autor: Zoltan Balogh, MII/AP

Volební výsledky ve Varšavě a v Budapešti, kde v pondělí večer definitivně skončilo sčítání hlasů, přinesly dvě zprávy. Nic se nemění, hegemoni zůstávají hegemony, opozice je v obou zemích stále citelně slabší než národovecký Fidesz v Maďarsku a PiS v Polsku. Obraz je ale zároveň po nedělních volbách o poznání složitější: obě strany narazily své meze.

Polské volby byly parlamentní, a tedy důležitější. PiS je v nich suverénním vítězem, jak naznačovaly průzkumy. Získal přes 43 procent hlasů. Tři opoziční bloky mají velkou ztrátu, s 27, 13 respektive devíti procenty. Pravicově extremistická Konfederacja má téměř sedm procent hlasů a rovněž se probojovala do Sejmu.

Polské volby mohly i s velmi podobnými výsledky snadno dopadnout jakkoliv - jak ústavní většinou pro PiS, tak koncem její vlády. Ale jakoby tenisový míček zůstal na pásce sítě. Po přepočtu na mandáty si PiS zachoval velmi těsně svou většinu, o pět mandátů ze 460. Mandátová matematika zapracovala mírně v prospěch strany Jarosława Kaczyńského - demokratická opozice je totiž na odevzdané hlasy stejně silná. PiS získala Sejm a bude mít vládu, ale ztratila Senát. Tam nejtěsnější většinu a 51 mandátů získala opozice. Stejně jako v Česku je sice vliv Senátu omezený, ale není zanedbatelný.

Každopádně už nikdo nemůže říct, že vláda PiS je jakýsi jednorázový volební omyl. Strana získala víc hlasů než při minulých volbách a bude vládnout. Zároveň se ale nesplní Kaczyńského sny o ústavních změnách a proklamované proměně polského státu. Na to je PiS příliš slabá a opoziční Senát ani nedovolí legislativní smrště, které se polským parlamentem pravidelně proháněly po minulých volbách. PiS ve většině záležitostí prosadí svou vůli, ale vše bude pomalejší a přehlednější: oba póly současné polské politiky budou nuceny když ne ke kompromisu a dialogu, tak aspoň k vyrovnanějšímu zápasu.

Ztracená Budapešť

Maďaři volili do komunálních zastupitelstev a tamní výsledky jsou jen vzdáleným signálem o celostátní politice. Vládní Fidesz ovšem ztratil Budapešť a řadu velkých a větších měst. Stále je zdaleka nejúspěšnější stranou Maďarska a i těchto voleb, celkem posbíral víc než polovinu všech hlasů, přesto je to pro vládní stranu porážka.

Úspěch uměřeného středového liberála Gergelyho Karácsonyho (z české politiky je asi nejbližší exšéfovi zelených Ondřeji Liškovi) je jak výsledkem kompromisu opozice, která se na něm shodla jako na svém jediném kandidátovi, tak jisté bezradnosti Fideszu. Dosavadní starosta István Tarlós - oficiálně nezávislý, v praxi kandidát vládní strany - s o generaci mladším protikandidátem v posledních týdnech citelně prohrával a jeho jedinou strategií v kampani byla nerudnost.

Vítěz Karácsony nicméně bude mít v praxi těžkou práci: premiér Viktor Orbán už před volbami nepřímo, ale jasně ohlásil, že v případě opozičního vítězství sebere budapešťskému premiérovi všechny pravomoce a fondy, které bude moci (a není jich málo). Symbolika opozičního vítězství je tak možná ještě větší. Opozice navíc získala i většinu starostů jednotlivých městských okrsků.

Viktor Orbán možná neúspěch tušil, povolební den strávil na státní návštěvě Ázerbajdžánu. Otázka je, jak se nyní postaví ke svému několik měsíců starému předsevzetí - případné vítězství v Budapešti vyhlásil jako poslední a definitivní signál, že Fidesz má lidový souhlas s dalšími razantními, ale neznámo jakými ústavními změnami. Signál nepřišel, což ale nutně neznamená, že nepřijdou ohlášené ústavní novinky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].