Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Odkaz generála Laubeho

O odchodu, který je větší záhadou než policejní reorganizace

Náměstek Zdeněk Laube • Autor: Milan Jaroš
Náměstek Zdeněk Laube • Autor: Milan Jaroš

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube končí ve funkci. Údajně ze zdravotních příčin. Uveďme několik zásadních důvodů, proč jeho odchod dokazuje, že reorganizace klíčových policejních jednotek byla hazardem. Pro začátek si připomeňme, že generál Laube několikrát veřejně zopakoval, že otcem a architektem reorganizace je pouze on, a že ji pouze konzultoval s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a později i s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

Náměstek Laube je možná opravdu vážně nemocný, tak nemocný, že odchází z policie uprostřed měsíce, ze dne na den - a zároveň tak nemocný, že o tom policejní prezident ví už několik měsíců, jak sám říká. Potom je Laubem vedená reorganizace vážným hazardem, protože její záměry znal měsíce pouze on sám, stejně jako to, jak ji provést. Fakt, že se – vážně nemocen – pustil do operace, která hýbe politickou scénou, zvedá ze židle státní zástupce a zcela mění styl vyšetřování závažných trestných činů, je neuvěřitelný. Protože musel vědět, že svou práci bude nucen velmi brzy opustit. Nedokončenou.

Náměstek Laube možná vážně nemocen není. Podle informací Respektu měl skutečně problém s kolísáním tlaku a nosil přístroj, který jej při velkém vypětí varoval, že by jeho srdce mohlo být ohroženo. Potom se v reorganizaci policie něco zadrhlo. Generál Laube třeba neunesl tlak okolí, politiků a veřejnosti. Nebo došel na hranici svých možností. V každém případě opouští jím vymyšlenou reorganizaci šest týdnů poté, co vznikl útvar, který sám vymyslel. A zaručil se za to, že do konce roku ten útvar začne normálně a srozumitelně pracovat. Jak jednotka funguje, nemůže ovšem dnes - tak brzy po jejím vzniku -  nikdo posoudit. Ani sám generál Laube. Stalo se tedy něco závažného, ale nevíme co. Vzhledem k tomu, co je ve hře, je krok generála Laubeho z tohoto ohledu hazardem.

Náměstek Laube odstoupil tři týdny před krajskými a senátními volbami. Dal politikům opět záminku udělat z reorganizace policie předvolební téma. Radost z toho musí mít hlavně Andrej Babiš. V době, kdy policejní karta, na kterou vsadil, přestala veřejnost docela zajímat, má šéf hnutí ANO příležitost ji oživit a hrát s ní hodně vysokou hru.

Na opuštěnou funkci náměstka policejního prezidenta bude vypsáno výběrové řízení. Jeden z mála lidí, který splňuje požadavky (platová třída, řízení policejních útvarů, délka služby), je Robert Šlachta. Bylo by zajímavé, kdyby se plukovník Šlachta do výběrového řízení přihlásil. Jistěže ho na policejním prezídiu nebudou chtít, ale bylo by zajímavé sledovat vyhlašování výsledků řízení.

Pan Patizon nezávidí poslanecké vyšetřovací komisi, která má rozhodnout, proč vlastně k reorganizaci došlo, a zda její tvůrce a jeho konzultanti neměli nějaké nekalé úmysly. Po tak překotném konci náměstka, který za reorganizaci odpovídal, musí mít poslanci v hlavě stejný zmatek jako jejich voliči.        

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].