Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Novým ukrajinským prezidentem je komik Zelenskyj

Výběr spolupracovníků podle evropských diplomatů ukáže, co od něj čekat

Volodymyr Zelenskyj ve volební místnosti  • Autor: REUTERS
Volodymyr Zelenskyj ve volební místnosti • Autor: REUTERS

Ukrajina má nového prezidenta a je jím Volodymyr Zelenskyj. Podle BBC, která přinesla výsledky exit pollů, získal 70 procent hlasů - zhruba tolik, kolik se už několik týdnů očekávalo. A stejně je to zní trochu neskutečně: Zelenskyj je herec, komik, producent, praktickou (a koneckonců i teoretickou) politikou zcela a dokonale nepoznamenaný.

Jedni tak mají obavy, že Zelenskyj je ruský kůň, respektive další ukázka domnělé geniální kremelské manipulace cizími zeměmi. Druzí na něj hledí s nadějemi, že právě on konečně všechno na Ukrajině „změní“ - ať už to znamená cokoliv. Podle všeho ale není ani jedno. Nejvíc se asi blíží v pravdě třetí tábor, podle nějž je nový prezident mladý muž, který se přecenil.

Kampaň měl Zelenskyj zvládnutou a provedenou dobře, s profesionálním pragmatismem až cyničností - bylo by asi fér říct voličům něco o svých názorech, ale to se mu nehodilo. Kampaň není politika. Možná v Zelenském roste ukrajinský lídr, ale zatím to vidět není. I ke konci kampaně, když představoval budoucí spolupracovníky, vypadal spíš jako moderátor, nebo - ano, co jiného - jako producent, který dává dohromady docela sympatický ansámbl, ale sám stojí v pozadí. A země ve válce zpravidla většinou potřebují v čele odlišné osobnosti.

Nicméně výběr spolupracovníků bude důležitý a podle evropských diplomatů v příštích týdnech ukáže, co od Zelenského čekat. Vyhrají v boji o místa zhrzení reformátoři, kteří znechuceně v posledních letech opustili Porošenkovu vládu? Lidé od oligarchy Igora Kolomojského, s nímž nově zvoleného prezidenta pojí přátelské i obchodní vztahy? Nebo ještě někdo jiný?

Petro Porošenko měl smůlu. Ve volbách by porazil kohokoliv - kromě kandidáta typu Zelenského. Na něj nemohla fungovat Porošenkova strategie „nemáte mě rádi, ale jsem jistota a hle, mnohé se podařilo“. Zelenskyj neváhal a nepřešlapoval jako mnozí jiní známí Ukrajinci, o nichž se v souvislosti s prezidentským úřadem mluvilo. Chopil se šance a vzbudil každou naději, kterou vzbudit šlo.

Ostatně jeho nejslavnějším dílem je seriál Sluha lidu, který vznikl v roce 2015. Hlavním hrdinou v podání Zelenského je obyčejný učitel dějepisu Vasyl Holoborodko, který se neuvěřitelnou shodou náhod stane ukrajinským prezidentem. Ve funkci bojuje se všemocnými oligarchy, zkorumpovanými politiky i neschopnými úředníky.

Porošenko už prohru přijal a před volbami se nedopustil žádného faulu, z čehož ho mnozí podezírali - včetně toho, že by například vyvolal drobnou vojenskou roztržku s Ruskem na Donbasu. Čímž dokreslil veskrz pozitivní obraz letošních ukrajinských voleb: všude (kromě okupovaných a anektovaných území) se volilo s hojnou účastí a zcela regulérně. Ukrajina si svého nového prezidenta vybrala normálně a demokraticky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].