Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Respekt k právu

Nový ústavní soudce stále v nedohlednu

Na tahu je prezident Miloš Zeman

Aleš Gerloch • Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství
Aleš Gerloch • Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství

Kdo zaplní uvolněné místo na Ústavním soudu, není pořád jasné. Poté, co Aleše Gerlocha navrženého prezidentem Milošem Zemanem v březnu 2019 senátoři odmítli, se zatím další jméno neobjevilo. Co to může znamenat pro fungování Ústavního soudu? A spekuluje se o někom dalším?

Hledání nového ústavního soudce započalo v únoru, kdy se mandátu vzdal expert na trestní právo Jan Musil. Měsíc poté Pražský hrad na jeho místo navrhl bývalého děkana pražské Právnické fakulty Aleše Gerlocha. Ten však neprošel přes horní komoru parlamentu, když získal jen devatenáct hlasů ze šedesáti čtyř přítomných senátorů. Zákonodárcům vadil fakt, že Gerloch byl v minulosti členem komunistické strany a mluvili také o tom, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana než nezávislý kandidát.

Od té doby prezidentská kancelář oficiálně žádného kandidáta nenavrhla. V červenci Respekt informoval o tom, že Gerloch zvažuje opětovnou kandidaturu. Hrad ho totiž předběžně oslovil s otázkou, co by nové nabídce řekl a zda by se o post ústavního soudce ucházel podruhé. Gerloch na to měl prezidentovým lidem sdělit, ať nejdříve osloví právní autority, co si o tom myslí.

„Nemám o výběru  ústavního soudce žádné nové informace. Jak už jsem vám sdělil dříve, naposledy jsem se o tom tématu bavil s Alešem Gerlochem na konci června, kdy mi říkal, že svou kandidaturu zvažuje. Ale jak to dopadlo a jestli to bude právě on nebo někdo jiný, to vážně nevím. Od prezidenta žádný návrh do výboru zatím nedorazil,“ říká předseda ústavně právního výboru Senátu Miroslav Antl (ČSSD) a dodává. „Už tehdy jsem mu sdělil, že v Senátu by neměl šanci a že by senátory mohl druhou kandidaturou popudit. Ani dnes proto jeho kandidaturu nepovažuji za vhodnou.“

Podobně mluví předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „Myslím, že by se tím volba nového soudce jen zablokovala. Část Senátu Aleše Gerlocha vnímala a nadále vnímá ve spojení s panem prezidentem, což ve prospěch jeho nominace právě u těchto senátorů příliš nehraje,“ popisuje Kubera. „Jinak panu prezidentovi na každé schůzce připomínám, že by už bylo dobré nominaci už oznámit. A určitě mu to připomenu znovu na další schůzce 10. října.“

Žádné nové informace nemá ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. I on už dříve řekl, že by Gerloch neměl kandidaturu opakovat, a pro Český rozhlas dodal, že za vhodného kandidáta na uvolněné místo ústavního soudce považuje právníka a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. „Slova předsedy Ústavního soudu jsem zaznamenal, ale nikdo mě s ničím neoslovil,“ napsal Respektu Zdeněk Kühn. Aleš Gerloch na dotaz Respektu, zda se tedy bude o nominaci znovu ucházet, neodpověděl.

„Z mého pohledu je důležité, aby ke jmenování nového soudce došlo co nejdříve. Absence soudce narušuje fungování soudu, protože nápad případů je v současnosti poměrně velký a nové věci se tak nyní musí dělit mezi zbývající soudce,“ říká právník David Kosař, který na Masarykově univerzitě působí jako vedoucí Ústavu pro otázky soudnictví. „Nicméně žádná reálná cesta, jak prezidenta donutit, aby v tomto případě konal, není. Ústava stanoví, že jediným kanálem, od kterého může nominace na nového člena Ústavního soudu přijít, je prezident republiky. Takže záleží čistě na něm, kdy tak učiní."

Dočká se tedy Ústavní soud i veřejnost nového jména v dohledné době? „Kroky tohoto typu oznamujeme až v okamžiku, kdy nastanou,“ říká tiskový mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].