Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Něco opsat a něco podepsat

Ministr Petr Krčál odstoupil poté, co vyšlo najevo, že v bakalářské práci opisoval

Petr Krčál • Autor: ČTK, Kamaryt Michal
Petr Krčál • Autor: ČTK, Kamaryt Michal

To, čemu se říká politická kultura, v Česku za jediný týden poskočilo o zhruba padesát příček nahoru. Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) odstoupil den poté, co vyšlo najevo, že ve své bakalářské práci opisoval. Ohlásil, že nechce být zátěží pro vládu, stranu, rodinu ani vlastní zdraví.

Přestože pouze “nevyloučil pochybení” - co víme ze zpráv Seznamu.cz, Krčál mohutně opisoval od spolustudentky zlínské univerzity, což není pochybení, nýbrž podvod - je to ze strany exministra i jeho strany čisté a správné řešení.

Zvlášť když to srovnáme s týden starým výstupem dnes už také exministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO), která - co opět víme - opisovala úplně stejně mohutně. Ovšem spolu se svým stranickým šéfem Andrejem Babišem sdělili národu, že probíhá “nechutná kampaň”. Tak označili přání veřejnosti, aby ministryně spravedlnosti nepodváděla ve škole a neobcházela pravidla v práci coby koncipientka, jak rovněž vyšlo najevo.

Takže ještě jednou díky sociální demokracii a jejímu ministrovi. Podvádět se nemá, je to selhání, a tím pádem překážka v práci politika - tedy člověka, který má ambici a vůli ovlivňovat životy svých spoluobčanů. Tím však také potlesk končí, protože ČSSD není konsolidovaná strana, která přichází do vlády s jasným  programem a ambicí usměrnit hnutí ANO.

Abychom totiž nezapomněli na přiměřené proporce: něco opsat je špatné, ale něco podepsat zločinné organizaci je pořád neporovnatelně horší. A přesně to v listopadu 1982 udělal předseda té samé vlády, o které tu stále mluvíme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].