Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Naším cílem by mělo být přijetí eura, vyhlásila nová šéfka TOP 09

Strana volila nového předsedu. Vyhrála Pekarová Adamová, poražený Czernin se stal prvním místopředsedou

Poražený gratuluje vítězce • Autor: ČTK
Poražený gratuluje vítězce • Autor: ČTK

Delegáti TOP 09 se do pražského hotelu Don Giovanni na víkendový volební sněm sjížděli za situace, před kterou doposud nestáli. Volili totiž nového šéfa strany ze dvou kandidátů - senátora Tomáše Czernina a poslankyně Markéty Pekarové Adamové. A přestože byla první místopředsedkyně už dopředu mírným favoritem, čekalo se na kandidátské projevy naplánované až na druhý den.

Možná i proto sněm příliš mnoho zajímavého nenabídl - včetně nabídky receptů na řešení současné situace strany, která se pohybuje mezi třemi a až pěti procenty. Plánovanou debatu sice moderátoři zahájili slovy “demokracie je diskuze”, ale vystoupili na ní jen čtyři lidé z více než 180 delegátů. Poté se už nikdo další nepřidal, takže byla pro nezájem ukončena.

Buďte aktivní

Během prvního dne tak mezi hlavní body programu patřila vystoupení zástupců opozičních stran z ODS, hnutí STAN, lidovců nebo Pirátů. Ti se vyjadřovali mimo jiné k možnému budoucímu spojování či spolupráce opozičních stran do sněmovních voleb. ”Postupujme krok za krokem. Nyní je naším úkolem dosáhnout převahy v regionální politice a také potvrdit převahu středopravicové politiky v Senátu. Pak se můžeme bavit o tom, jak dobýt Strakovu akademii,” řekl například šéf ODS Petr Fiala.

Pak následovaly dva projevy z řad vedení - odcházejícího předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila a čestného předsedy Karla Schwarzenberga. Pospíšil označil poslední dva roky svého působení v čele strany za úspěšné. „I když jsme k sobě v debatách často velmi kritičtí, vzpomeňme si, v jaké situaci jsme byli před dvěma lety. Komentátoři psali, že končíme,” řekl. “Volby v posledních dvou letech ale ukázaly, že TOP 09 je dál výrazná politická síla na naší scéně,” uvedl s odkazem na spolupráci v komunálních i evropských volbách, kdy TOP 09 díky společné kandidatuře s jinými subjekty obdržela od voličů dvouciferné výsledky.

I proto se končící předseda vyslovil pro pokračování spolupráce pravicových opozičních stran. „Jsme povinni udělat maximum pro to, aby se demokratické politické síly spojovaly a byly schopné porazit oligarchu,“ řekl. Hlavním cílem pro TOP 09 musí být podle europoslance Pospíšila to, aby premiér a předseda ANO Andrej Babiš skončil po příštích sněmovních volbách v opozici.

Karel Schwarzenberg v projevu vyzval především k obraně lidských práv a svobod - a zároveň vybídl spolustraníky, aby více pracovali. Za velkou výhodu a naději pro budoucnost strany označil, že má strana dva vyrovnané kandidáty na předsedu či předsedkyni. „Není to důkaz naší rozpolcenosti. Naopak, je to důkaz, že jsme demokratičtí. Naším největším úkolem jako jediné skutečně proevropské strany u nás je pořádně pracovat. Být víc aktivní,“ vyzval delegáty i oba kandidáty na předsednickou funkci.

Kalouskovo přání

Druhý den sněmu začal očekávanými kandidátskými projevy. Jako první vystoupil Tomáš Czernin, který začal paralelou na slova Václava Havla z prezidentského projevu z roku 1990 o tom, že “naše strana nevzkvétá”.  „V poslední době přešlapujeme na místě. Máme pocit, že naše práce nemá cenu a že nám lidé nenaslouchají. Jsem přesvědčený, že máme skvělý program, pro celý život člověka, pro celou zemi,“ začal projev. Zmínil, že jeho cílem je, aby TOP 09 měla 10 až 15 procent ve volebních preferencích. “Jsem obyčejný chlap z venkova, ale vždycky se mi vyplatilo říkat pravdu,” uzavřel pak Czernin. “A nabízím vám cíl, ale i cestu, jak toho cíle dosáhnout.”

Jak ale někteří straníci posléze v předsálí namítali, příliš jasnou cestu načrtnout nedokázal. Mluvil sice o tom, že je důležité, aby se TOP 09 zabývala tématy jako je ochrana životního prostředí, garantovala bezpečí českým občanům, zdůrazňovala důležitost členství v Evropské unii nebo podporovala podnikatele. Nicméně konkrétní kroky z jeho úst nezazněly.

Markéta Pekarová Adamová pak projev začala osobní vzpomínkou na svůj vstup do strany před deseti lety. “Vstoupila jsem do ní tehdy proto, že mě strašně štvala arogantní a populistická politika sociální demokracie.” Mluvila stejně jako Czernin o tom, že chce v čele strany klást důraz na ekologická témata, modernizaci školství nebo obranu živnostníků.

“Potřebujeme jako strana i země další metu. A pro mě je touto metou připojení k eurozóně. Eurozóna je posledním krokem, abychom se stali plnohodnotným členem elitního klubu Evropské unie, nejsilnější ekonomiky na zemi a nejlepšího místa na světě. Euro je další stupněm integrace a jeho přijetí považuji za dovršení hesla z listopadu 1989 Zpátky do Evropy,” dodala s tím, že euro je podle ní také další pojistkou proti snahám zavléct ČR „opět někam na Východ“.

Oba kandidáti se ale vyhnuli zásadnímu tématu, které kandidáty i delegáty rozdělovalo - na podobě budoucího směřování strany. Senátor Tomáš Czernin o sobě během objíždění regionů mluvil jako o zastánci „autentického konzervatismu“, od kterého podle něj TOP 09 za Jiřího Pospíšila, ale i Markéty Pekarové Adamové ustoupila. A zmiňoval, že chce oslovovat voliče z venkova a menších měst. Markéta Pekarová Adamová naopak nabízela pokračování v „liberálnějším směřování“ zacíleném na městské voliče a mladé lidi. A většina straníků si ji také spojuje s liberálnějšími názory i v otázkách rodinné politiky, jako je podpora sňatků homosexuálních párů. Stejně tak ani jeden z kandidátů navíc nezmínil budoucí podobu spolupráce s opozičními stranami v příštích volbách.

Nakonec delegáti do čela strany zvolili Markétu Pekarovou Adamovou. Nová šéfka TOP 09 dostala 96 hlasů, Czernin o 15 méně. Hlasovalo 178 delegátů, jeden lístek byl prázdný. Pekarová Adamová se tak stala čtvrtým předsedou nyní druhé nejmenší opoziční sněmovní strany. TOP 09 by měla vést do příštích voleb do Sněmovny v roce 2021 a už příští rok do krajských a senátních voleb. A po Haně Marvanové, která předsedala Unii svobody v letech 2001–2002, se stala druhou předsedkyní parlamentní strany v historii české politiky.

Během volebního sněmu často padala slova o jednotnosti TOP 09 a o tom, že strana není rozdělená. Napětí mezi oběma tábory - tedy podporovateli Markéty Pekarové Adamové a Tomáše Czernina - nicméně byla znát už od začátku sněmu. A ani po volbě podle všeho zcela neopadlo. Zatímco Pekarová Adamová se po vyhlášení výsledků radovala společně s Jiřím Pospíšilem, na Czerninovi a Miroslavu Kalouskovi - coby jeho největšímu podporovateli a podle Czernina přímo iniciátorovi jeho kandidatury - bylo znát zklamání.

„Budu mnohem klidnější, když předsedou bude zvolený Tomáš Czernin,“ sdělil Kalousek v pátek před sněmem zpravodajskému serveru Aktuálně.cz. Následně ale dodal, že v případě prohry Czernina bude podporovat jako šéfku i Markétu Pekarovou Adamovou. Předseda poslaneckého klubu a zakladatel strany měl nicméně v takovém případě jednu podmínku - aby byl prvním místopředsedou byl zvolen Czernin. To se mu nakonec díky podpoře 92 procent delegátů v neděli kolem poledne vyplnilo.

Že to nebude mít nová předsedkyně TOP 09 lehké a že to s onou jednotností nebude tak horké, se také ukázalo hned při následné volbě čtyř místopředsedů strany. První přání Markéty Pekarové Adamové, že by po svém boku ráda viděla i bývalého šéfa topky Jiřího Pospíšila a Marka Ženíška, se jí ze strany delegátů nevyplnilo. Jako místopředsedy vybrali starostu města Roztoky Jana Jakoba, senátora a starostu Bolatic Herberta Paveru,  předsedu TOP 09 v Karlovarském kraji Lukáše Otyse a poslance Vlastimila Válka. Pospíšil ani Ženíšek  potřebný počet hlasů nedostali.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].