Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Na to, že Zeman objížděl pět let zemi za státní peníze, je to prohra

S prezidentským kandidátem Michalem Horáčkem o druhém kole a podpoře Jiřího Drahoše

Michal Horáček po 1. kole prezidentských voleb • Autor: Matěj Stránský
Michal Horáček po 1. kole prezidentských voleb • Autor: Matěj Stránský

Michal Horáček přes předpovědi průzkumů skončil v sobotním prvním kole prezidentské volby až na čtvrtém místě s necelými devíti procenty. Ještě předtím, než byly výsledky definitivně sečteny, vyjádřil podporu Jiřímu Drahošovi a vyzval své voliče, aby fyzikálního chemika volili v druhém kole proti Miloši Zemanovi. „Pro Miloše Zemana znamenalo první kolo prohru, i když obsadil první místo. Jiří Drahoš má velkou šanci současného prezidenta porazit. A pokud bude chtít, já ho chci podpořit,” říká Horáček v rozhovoru, který vznikl předtím, než zamířil do štábu Jiřího Drahoše, aby mu blahopřál.

Bylo těžké podpořit Jiřího Drahoše ve chvíli, kdy jste zjistil, že z průzkumy předpokládaného třetího místa jste klesl na čtvrté za Pavla Fischera?

Nebylo. Něco jsem před volbami slíbil a já své slovo dodržím. Několikrát jsem i nyní jasně řekl, že udělám vše, aby se Miloš Zeman nestal znovu prezidentem. A jsem rád, že tyto volby vygenerovaly jeho silného soupeře.

Jak chcete Jiřímu Drahošovi pomoct?

Chci mu poskytnout své billboardy, které mám zaplacené až do konce ledna. Je jich přibližně osmdesát. Dále mám i reklamní plochy v médiích, ty bych dal také k dispozici, pokud bude mít zájem. O tom, co bude, až prezidentské volby skončí, zatím nepřemýšlím. Pokud bude pan profesor Drahoš chtít, chci po celých čtrnáct dní dělat vše, co bude v mých občanských silách. Budu k volbě vyzývat na sociálních sítích i v médiích.

Robin Kvapil a Michal Horáček před recitálem v divadle Studio DVA. 7.1. 2018 • Autor: Milan Jaroš
Robin Kvapil a Michal Horáček před recitálem v divadle Studio DVA. 7.1. 2018 • Autor: Milan Jaroš

Budete schůzku s Jiřím Drahošem iniciovat sám?

Můj tým se plánuje s týmem pana profesora co nejdříve spojit a domluvit detaily ohledně propůjčení reklamních ploch. Navíc věřím, že se někde potkáme v debatě či v televizi a řekneme si to na místě. A rád bych ještě rád zavítal do štábu Jiřího Drahoše a popřál mu.

Zmiňoval jste koalici ostatních neúspěšných kandidátů proti Miloši Zemanovi. Jak jste to myslel?

To nemá být instituce. Jen věřím a jsem si jistý, že všichni ti, kteří deklarovali, že v druhém kole podpoří Jiřího Drahoše proti Miloši Zemanovi, to také udělají. Bude to neformální věc, ale věřím, že to k poražení Miloše Zemana může stačit.

Co jste si z kampaně odnesl?

Pro mě to bylo nesmírně intenzivních sedmnáct měsíců mého života. Ujel jsem přes 84 tisíc kilometrů jen po České republice. Navštívil jsem skvělá místa se skvělými lidmi, o kterých jsem nevěděl, že existují. Byl jsem dvacetkrát v New Yorku, ale předtím ani jednou v Mlýnském struhadle. A jsou tam úspěšní a inspirativní lidé, žádní druhořadí, jak se občas říká. Ale to se nedá sdělit, to musí člověk zažít.

Litujete také něčeho?

Ne, proč? Já jsem udělal vše, co jsem mohl. Moje kampaň byla úplně transparentní, od nikoho jsem si nevzal peníze a nešel jsem ani za politiky - což je také důvod, proč je mi sympatické podpořit Jiřího Drahoše. Odpracoval si svou kampaň, objezdil regiony, a navíc chodil do debat.

Co říkáte na výsledek prezidenta Miloše Zemana, který získal okolo 38 procent?

Myslím, že je jasné, že volby nevyhrál. Alespoň ne tak, jak předpokládal. Pokud neměl přes 45 procent, a přitom pět let objížděl za státní peníze zemi, je to málo. Prohra. Takže si myslím, že letos ty prezidentské volby nevyhraje.

Takže si myslíte, že Jiří Drahoš má šanci porazit Miloše Zemana?

Velkou. Ale to neznamená, že bychom pro jeho vítězství neměli pracovat.

Chcete jít do politiky, až tohle všechno skončí?

Nejspíš ne. Budu dělat to, co jsem dělal celý život. Nikdy jsem prezident nebyl, nejsem - a nejspíš ani nebudu. A to, že nebudu, není zásadní změna v mém životě. Budu objíždět regiony se svými recitály. Politiku už nejspíše ne.

Průhledný Horáček: Prezidentští kandidáti mohli dohromady za kampaň utratit kolem dvou set milionů korun. Nejtransparentnější financování prezidentské kampaně měl podle protikorupční organizace Transparency International právě textař Michal Horáček. O svém financování zveřejnil nejvíce informací, jako jediný z kandidátů uvedl průběžné vyúčtování nákladů, svůj tým i spolupracující subjekty. O něco hůře dopadlo hodnocení pro Pavla Fischera, Marka Hilšera, Jiřího Drahoše, Jiřího Hynka a Vratislava Kulhánka. Ti zveřejnili o kampani neúplné informace, a ještě méně jich poskytl Mirek Topolánek s Petrem Hannigem. Miloš Zeman skončil v žebříčku Transparency International na posledním místě. Nejvyšší počet dárců vykázal Jiří Drahoš, a to jak od občanů, tak od firem. Drahoše podpořily i některé vlivné byznysové skupiny, například šéf stavební společnosti Sekyra Group Luděk Sekyra, lidé dříve spojení s Mosteckou uhelnou společností nebo Škoda Transportation. Podnikatelé byli vstřícní i k Mirku Topolánkovi, peníze mu poslal například šéf Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].