Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Otázkou zůstává, na čí zakázku píšeme bludy o prověrce a vrtulnících

Ministryně obrany Karla Šlechtová neodpověděla na otázky Respektu

Karla Šlechtová v Afghánistánu • Autor: ČTK
Karla Šlechtová v Afghánistánu • Autor: ČTK

Otázka je, na jakou objednávku to samozřejmě bylo. Těmito slovy komentovala v pořadu Interwiev ČT24 ministryně obrany Karla Šlechtová článek a blog v Respektu, který se zabýval její neexistující bezpečnostní prověrkou a dvěma armádními zakázkami, které v jejich stávající podobě zrušila. Informace v článcích nazvala ministryně obrany bludy. Poslali jsme paní ministryni v demisi sms otázku, jestli může prokázat své tvrzení, že byl článek napsán na objednávku a na čí objednávku. A jaké bludy obsahoval. Ministryně Karla Šlechtová ani po urgenci neodpověděla. Dovolíme si tedy ještě jednou připomenout, o čem jsme psali.

Napsali jsme, že ministryně obrany si ani po šesti týdnech ve funkci nepožádala o bezpečnostní prověrku, kterou jako ministryně obrany potřebuje, aby se mohla seznamovat s utajovanými skutečnostmi NATO. Prověrka se jmenuje NATO Secret. Ministryně nám sama potvrdila, že zatím dává dohromady podklady - a že Respektu oznámí, až si o prověrku požádá. V Interwiev uvedla zavádějící informaci, že má ze zákona jako ministr prověrku automaticky.

To je sice pravda, ale nikoli na informace NATO. Už tento měsíc přitom čeká ministryni setkání s kolegy ze všech zemí NATO na pravidelné konferenci. Na prvním setkání ministrů obrany NATO jí sice bude fakt, že nemá bezpečnostní prověrku, odpuštěn. Ale další zasedání se koná obvykle v květnu -  a do té doby už Karla Šlechtová nestihne prověrku vyřídit a hrozí jí, že na zasedání nebude vpuštěna. Hrozí, že nebude moct jako ministryně obrany číst dokumenty NATO.

Napsali jsme také, že ministryně obrany zrušila probíhající proces na nákup dvanácti vrtulníků UH-Y1 od americké firmy Bell. „Myslela jsem si, že šlo o připravenou smlouvu, ale byl to jen marketingový průzkum. Zadala jsem generálům, aby uvedli reálné potřeby vrtulníku, nebudu zadávat nějaké fantasy stroje,“ sdělila před vydáním článku médiím. Respekt uvedl, že nešlo o žádný marketingový průzkum: že prodej vrtulníků americké výroby byl schválen jak Kongresem USA, tak tamním ministerstvem zahraničí. České ministerstvo obrany vedené Martinem Stropnickým i generálové považovali nákup těchto vrtulníků a dohodu s vládou USA za strategický tah a vojenské sblížení s USA. Česko má dodnes jen vrtulníky ruské výroby.

A napsali jsme rovněž, že ministryně se rozhodla zrušit smlouvu na nákup izraelských radarů. „Nechám vypracovat nový znalecký posudek a nové stanovisko advokátní kanceláře, ze stanoviska ministerstva zahraničí vyplývá, že smlouva s Izraelem se musí ještě upravit,“ znělo vyjádření ministryně, z něhož jsme vycházeli.

K nákupu se vyjádřil i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost, samy radary podle úřadu odpovídají bezpečnostním standardům NATO, bezpečnostní komplikací bylo připojení, které měla na starosti česká firma, a úřad se rozhodl neudělit smlouvě patřičný certifikát. Ke změně ale není nutné zapotřebí rušit smlouvu s Izraelem, naopak je možné, aby Izrael změnil smlouvu s českou firmou, která bude v Česku napojení radarů zabezpečovat. Ani jeden z těchto faktů ministryně v pořadu nepopřela, jen je upřesnila a dodala některé nové informace.

A konečně, napsali jsme také, že Karla Šlechtová má blízko k lidem kolem Miloše Zemana, především k Martinu Nejedlému. Karla Šlechtová nám předtím v sms potvrdila, že se s ním potkává jak na Hradě, tak na společných cestách s prezidentem. Také jsme napsali, že se ministryně zmínila před generalitou o Jaroslavu Strnadovi, jednom z největších sponzorů prezidentské kampaně Miloše Zemana a jednom z největších dodavatelů armády. „Toho pána neznám,“ tvrdila v pořadu ministryně. Což je vyloučeno, protože firma Retia Jaroslava Strnada je onou českou firmou, kvůli které se ministryně musela zabývat smlouvou o koupi izraelských radarů.

 Tolik k popisu bludů. Na čí zakázku je ovšem autor těchto řádků napsal, zůstává záhadou i panu Patizonovi.

https://www.youtube.com/watch?v=MYEY4QAOTgg

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].