Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Na Babiše se nejspíš chystá ještě druhý audit

Agrofert čerpal i sporné zemědělské dotace, o kterých první audit nemluví

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Kritická auditní zpráva o střetu zájmů Andreje Babiše a o sporně vyplacených dotacích pro Agrofert, kterou poslala Evropská komise minulý týden českým úřadům, zřejmě nebude poslední. Podle informací Respektu se na stejné téma chystá ještě další audit zaměřený na zemědělské dotace.

Informace o druhém auditu má logiku a zapadá do toho, co je dosud o případu známo. Agrofert získal minimálně jednu spornou investiční dotaci ze Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF) až po únoru 2017, tedy po novele českého zákona o střetu zájmů. O tuto novelu se první audit opírá - a mimo jiné říká, že všechny dotační smlouvy podepsané po únoru 2017 je třeba zrušit.

První audit se nicméně týká jen dotací na podporu podnikání a na ochranu životního prostředí, nikoli agrárního sektoru. O agrárních dotacích v něm zmínka není. Další indicií, že o námitkách Evropské komise ještě nevíme všechno, je skutečnost, že v Praze na přelomu roku proběhlo víc terénních kontrol - přičemž jedna z nich byla v režii ředitelství pro zemědělství (DG Agri) a probíhala právě i na SZIF.

„Podle mých informací by měli auditoři EK v řádu několika dnů dokončit ještě jednu zprávu zaměřenou na zemědělství. Do Česka by ji pak měli odeslat do dvou týdnů,“ řekl Respektu jeden z europoslanců s odvoláním na své zdroje v Evropské komisi. Oficiální informaci však ještě nezískal, a tak nechtěl zveřejňovat své jméno.

Speciální agrární audit očekává také česká pobočka Transparency International, která celý případ iniciovala loni v létě svým podnětem do Bruselu a podrobně ho sleduje.

„Zbývající audit poskytne ještě plastičtější obraz čerpání a kontroly vyplácení evropských prostředků. A vzhledem k současným zjištěním evropských úředníků se dá s úspěchem předpokládat, že se v konečném důsledku škoda vzniklá kvůli konání premiéra bude ještě zvyšovat,“ uvádí Milan Eibl z Transparency International. Podle něj by se druhý audit měl navíc týkat i ministra zemědělství Miroslava Tomana, jehož příbuzní mají rodinnou farmu a rovněž pobírali dotace.

Evropská komise nechce o celém případu říkat vůbec nic, dokud není hotova finální zpráva. Text z minulého týdne byl výkopem do debaty, ke kterému se nyní mají možnost vyjádřit české orgány. Na otázku, zda se připravuje další audit, odpověděla mluvčí komise Andreana Stankova univerzální větou, že probíhající šetření nelze komentovat.

Sporná agrární dotace - která by z logiky měla být obsažena prvního auditu, nebo by měla být v auditu jiném -  směřovala na rekonstrukci kravína v obci Milotice na Pelhřimovsku. Respekt o ní psal už loni koncem roku. O zprovoznění kravína se postaral zemědělský podnik SPV spadající pod Agrofert od roku 2011. Za opravu objektu, který slouží hlavně jako zimoviště pro skot chovaný na maso, firma utratila podle dotačního projektu 4,4 milionu korun, z toho 1,9 milionu dostala koncem srpna 2018 jako dotaci od SZIF v rámci programu rozvoje venkova.

Necelou polovinu dotace – přesně 917 880 korun – měl podle původních očekávání proplatit Brusel, což ale podle argumentace prvního auditu nyní už nebude možné. Jde tedy o stejnou situaci, jako třeba u dnes dobře známé dotace na pekárnu Penam, kde český stát proplatil pekárnám Agrofertu sto milionů jako zálohu. O proplacení v Bruselu však kvůli probíhajícímu šetření doposud nepožádal – a z auditu plyne, že to již nejspíš bude zbytečné.

Platbu pro firmu SPV potvrdila Respektu už dříve mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. V emailu pro Respekt také uvedla, že dotační smlouva na tento konkrétní projekt byla podepsána o rok předtím, 21. srpna 2017. To dříve nevypadalo jako tak velký problém jako nyní, kdy Evropská komise zaujala stanovisko, podle kterého již od února 2017 nemá Agrofert na žádné evropské peníze nárok, protože český zákon o střetu zájmů říká, že politik v postavení Andreje Babiše nemůže kombinovat veřejnou moc a zároveň angažmá ve firmě pobírající dotace.

Babiš sice tvrdí, že po převedení Agrofertu do svěřenských fondů s koncernem nemá žádnou vazbu, auditoři z Bruselu to však vidí opačně a v textu z minulého týdne mimo jiné podrobně rozebírají, proč si to myslí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].