Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Mynář se pokusil ovlivnit vysoce postavené soudce

O tom, jak kancléř kontaktoval soudce, i o jeho fungování na Hradě se dočtete v novém Respektu

Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš
Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš

Pravá ruka prezidenta Miloše Zemana se pokusila ovlivňovat rozhodování klíčových soudů. Jak zjistil Respekt, kancléř Vratislav Mynář kontaktoval soudce Ústavního soudu, Nejvyššího správního soudu a Městského soudu. Nejenže u nich zjišťoval informace k důležitým případům, ale říkal jim i to, jak mají rozhodovat. A tato aktivita z jeho strany trvá již několik let.

Mynář se například v minulosti sešel se soudcem Ústavního soudu Vojtěchem Šimíčkem, aby s ním probral služební zákon, který prezidentovi vadil. Zeman zákon opakovaně veřejně kritizoval. Mluvil o něm jako o zku*veném, při svých výjezdech do krajů mezi občany vypichoval, že zavádí funkce tzv. politických náměstků a že půjde o stranické trafiky. Znalci politických kuloárů v téhle souvislosti upozorňovali, že Zemanovi ve skutečnosti nejde ani tak o obsah, ale že si z normy udělal terč k ostřelování Sobotkovy vlády, s jejímž premiérem byl ve střetu.

Po schválení parlamentem pak Zeman zákon vetoval a Poslanecká sněmovna musela najít 101 poslanců, aby prezidentův nesouhlas přehlasovala. Hrad na to reagoval podnětem k Ústavnímu soudu a dožadoval se zrušení zákona. Kromě politických náměstků Zeman vytýkal například údajnou protiústavnost jeho přijetí.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

A právě před tím, než soud finálně rozhodoval, Mynář požádal o schůzku s Vojtěchem Šimíčkem. Podle informací Respektu z justičních kruhů kancléř po soudci chtěl, aby na plénu soudu prosazoval úplné zrušení zákona nebo alespoň některých jeho pasáží, což se nakonec nestalo.

„Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,“ potvrdil Respektu Šimíček. Ústavní soudce mu nevyhověl a Hrad nakonec před tribunálem prohrál. Tím ale Mynářovy aktivity neskončily. Šimíčka později kontaktoval kvůli jinému zákonu - a nebyl to jediný soudce, po kterém kancléř něco chtěl.

Politické spory se řeší i neformálně a patří k tomu neveřejné schůzky. Kontaktování soudců nicméně Mynářovi předchůdci označují za aktivitu výrazně za hranou. „Že bych dělal něco takového, to si nedovedu představit, je to něco neuvěřitelného. Vypadá to jako vytváření určitého tlaku na soudce,“ říká bývalý kancléř Václava Havla Luboš Dobrovský. A podobně to vidí i kancléř Václava Klause Jiří Weigl: „Takové aktivity jsme tedy nevyvíjeli. Samozřejmě, že jsme také nebyli vždy spokojení s rozhodováním našich případů, ale nehledali jsme cesty, jak přesvědčovat soudce, aby rozhodli v náš prospěch.“

Podle bývalé místopředsedkyně Ústavního soudu Elišky Wagnerové by prezident ani jeho kancléř neměli vyslovovat svá přání, jak by měly soudy rozhodovat. „To do politické komunikace nepatří, není to jeho úkol. Angažmá politiků se vyčerpá tím, že učiní podání k soudům. Vytelefonování a obcházení je zcela nepatřičné,“ říká.

Respekt zjistil, že se kancléř Mynář sešel, psal či volal čtyřem vysoce postaveným soudcům - a to v pěti různých případech. O co konkrétně, šlo se dočtete v aktuálním Respektu. Stejně jako to, jak pojímá svoji roli na Hradě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].