Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Muellerova zpráva o Trumpovi dodala munici oběma stranám

Vyšetřovací zpráva o ovlivňování amerických prezidentských voleb už je veřejná

Vyšetřovatel Robert Mueller • Autor: Profimedia, Splash
Vyšetřovatel Robert Mueller • Autor: Profimedia, Splash

Zpráva speciálního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se svým týmem 22 měsíců zkoumal možné ovlivňování amerických prezidentských voleb z roku 2016 Ruskem a napojení kampaně Donalda Trumpa na Moskvu, už je veřejná - a k přečtení například zde.

Necelých čtyři sta padesát stran zprávy americkou politiku nikam nepootočí - už dříve bylo známo, že Mueller o vědomé spolupráci Trumpova týmu a Ruska nenašel dostatečné důkazy. Teď je jen možné se o tom dočíst ve větším detailu. Důležitá je druhá část - ta se nevěnuje spolupráci s Ruskem, nýbrž podezření že se prezident Trump přinejmenším pokoušel mařit výkon spravedlnosti.

Ani tady vyšetřovatelé ve své zprávě neříkají, že se jim zločin či pokus o zločin podařilo doložit. Zároveň pokládali za nutné výslovně napsat, že není možné říct, že Trump nic takového nespáchal a zmiňují pravomoci Kongresu prezidenta dál vyšetřovat. V jedné části se například píše, že Trump se zločinu nedopustil pouze proto, že jeho podřízení odmítli vykonat jeho příkazy.

Celé znění zprávy - není to ovšem znění originální, ministerstvo spravedlnosti jej mírně upravovalo, přičemž není přesně známo jak a v čem – tak slouží oběma stranám. Trump a jeho vládní republikáni označují zprávu (do značné míry nepravdivě) za naprosté prezidentovo vyvinění. Opoziční demokraté z druhé strany dostali další argumenty pro zpochybňování Trumpa a celého jeho prezidentství.

A nyní žádají zprávu znovu a bez úprav. Roberta Muellera předvolali od Kongresu, kde má svědčit před výborem pro justici. Že by se však pokusili o Trumpovo odvolání z úřadu, je podle analytiků nepravděpodobné, ačkoliv podezření na maření spravedlnosti by to umožňovalo.

Celá věc je příliš nejasná a právně složitá - a demokraté mají obavu, že by procedura jen stmelila republikánskou stranu a aktivizovala Trumpovy voliče. Spíš se s pomocí zjištění vyšetřovatelů budou snažit prezidenta Trumpa oslabit do příštích voleb, které konají za rok a půl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].