Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ministryně Malá ohrožuje důvěryhodnost justice

Pokud to není schopna vyhodnotit sama, měl by konat premiér Babiš

Taťána Malá • Autor: Profimedia, Libor Sochor - ČEF
Taťána Malá • Autor: Profimedia, Libor Sochor - ČEF

Smrt první polistopadové šéfky české justice Dagmar Burešové připomněla, co ministru spravedlnosti nikdy nesmí chybět: důvěryhodnost. Lidé se před soudy domáhají ve svých sporech spravedlnosti, každý rozsudek končí verdiktem. A když lidé soudům a představitelům justice nevěří, nerespektují pak ani rozsudky. Justice ztrácí důvěru, lidé se donekonečna odvolávají. A nejen to, mění se postupně i atmosféra ve společnosti.

Dagmar Burešová důvěryhodnou osobou bezesporu byla, možná i díky ní lidé justici začali víc respektovat. Její současná nástupkyně Taťána Malá tuhle vlastnost zatím zcela zásadně postrádá. Nejdřív se ukázalo, že opisovala v jedné univerzitní práci, teď vyšlo najevo, že to dělala opakovaně. Místo, aby se omluvila, tvrdošíjně zatlouká.

Zároveň odmítá odpovídat na otázky, na které veřejnost musí dostat odpověď. V úterý zrušila České televizi předem domluvený rozhovor na jiná témata, když zjistila, že se redaktorka bude ptát i na její diplomovou práci. To je nepřijatelné. Malá má skládat účty - nemůže se zamknout do skleněné komnaty a doufat, že své problémy „vysedí“.

Dnes už totiž nejde jen o ni, ale právě o důvěru v justici, v jejíž exekutivní části nyní ministryně stojí. Taťána Malá svým chováním kazí její dobré jméno; když to není schopna vyhodnotit sama, měl by začít konat premiér Andrej Babiš. Jeho vláda bude žádat o důvěru - a v tomto případě ji nezíská jen hlasováním ve sněmovně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].