Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ministryně Babišovy obrany končí

Taťána Malá rezignovala. Nahradit by ji měl místopředseda legislativní rady vlády Jan Kněžínek

Tady se ještě neodstupovalo • Autor: Milan Jaroš
Tady se ještě neodstupovalo • Autor: Milan Jaroš

Update: Premiér Andrej Babiš v úterý ustoupil od záměru, že dočasně  povede ministerstvo spravedlnosti. Uvedl, že v pondělí šlo o spontánní reakci, a změnu názoru vysvětlil tím, že nechce dál čelit kampani. „Abych nemusel poslouchat blbé kecy od opozice a twitterové bubliny,“ cituje ho iDnes.cz. Babiš tak odeslal na Hrad rezignaci Taťány Malé a současně prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl jejího nástupce. Jeho jméno prozradit nechce. Podle serveru Aktuálně.cz jím bude místopředseda legislativní rady vlády Jan Kněžínek.

Kdo v pondělí po poledni sledoval tiskovku ministryně spravedlnosti Taťány Malé, nemohl si nevybavit slavnou eskapádu někdejšího šéfa resortu obchodu Martina Kocourka. Ten se dokonale zesměšnil, když nejasné finance vysvětloval tím, že peníze od své ženy „odklonil“. Malá sice nic tak peprného neřekla, ale působila stejně směšně. A hlavně nedůvěryhodně - to když v podstatě tvrdila, že za opsání svých diplomek nese vinu její vyučující, který ji neupozornil. Když říkala, že vlastně nic neopsala, oháněla se, že jde o útok na její osobu, a prohlásila, že neodstoupí, neboť si za svou prací stojí.

Když jen o několik hodin později nečekaně oznámila svůj konec, rovněž mluvila o kampani. Ale té vystavena nebyla. Média jen upozornila na nejasnosti kolem jejích diplomek a chtěla po ní vysvětlení.  To však nepřišlo – resp. rozhodně jím nebylo, když Malá pouze tvrdila, že nic neudělala. Role ministryně spravedlnosti je normotvorná, vytváří podmínky k dodržování zákonnosti. Malá dávala opačný příklad: nedodržovat pravidla je v pohodě, a pokud se na to přijde, člověk si vystačí se zatloukáním, případně vymlouváním a odkazováním na jinou dobu.

Ani jejím odchodem ale zápas o důvěryhodnost ministerstva spravedlnosti nekončí. Premiér Andrej Babiš už dal totiž najevo, že dočasně úřad přebere sám, než vybere nástupce Taťány Malé. To je však podobné, jako kdyby chtěl na škodnou v lese dohlížet vrchní pytlák. Babiš je - jak známo - delší dobu trestně stíhaný kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo.

Policie případ vyšetřuje pod dozorem státních zástupců a ti spadají přímo pod ministerstvo spravedlnosti. Kdyby se tedy Babiš justice ujal, přebral by nad nimi kontrolu se vším všudy. Mohl by na ně podávat kárné žaloby, rozhodovat o jejich kariérách. Jak lze v takovém prostředí mocenské převahy vést nezávislé vyšetřování? Premiér by měl okamžitě řízením ministerstva spravedlnosti pověřit někoho jiného; někoho, kdo nebude v takovém střetu zájmů jako on. A měli by to po něm chtít především sami státní zástupci, o jejichž osudu se nyní rozhoduje.

Malá se netěšila přízni odborné veřejnosti a bylo jasné, že nebude mít v čele resortu potřebnou pozici. Výběr kandidátky, která proslula několika pozoruhodnými výroky a bezvýhradnou loajalitou k šéfovi ANO, tak dával jedinou logiku - měla být především ministryní obrany Andreje Babiše. Jestli nyní premiér spravedlnost nepustí, znamená to, že už hraje vabank - a že se svoji vlastní obranu v trestním stíhání rozhodl vzít pevně do kleští.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].