Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ministrem kultury bude Zaorálek. Vidím samá pozitiva, říká šéf ČSSD

Prezident Zeman již s návrhem na jmenování souhlasil

2017: Lubomír Zaorálek jako volební lídr ČSSD přichází do továrny na vyhřívání do autosedaček HR Tronic;  ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
2017: Lubomír Zaorálek jako volební lídr ČSSD přichází do továrny na vyhřívání do autosedaček HR Tronic; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Novým ministrem kultury má být Lubomír Zaorálek. Předseda ČSSD Jan Hamáček ho s vládním angažmá oslovil poté, co prezident i premiér minulý týden prohlásili, že původního nominanda strany Michala Šmardu v kabinetu nechtějí – a sám Šmarda se následně nominace vzdal. Zprávu, že si předseda ČSSD vybral právě někdejšího ministra zahraničí, Respektu potvrdily dva zdroje blízké vyjednávání. Jako první s informací přišel deník Právo. Hamáček pak v úterý odpoledne jméno potvrdil na tiskové konferenci.

Podle něj je Zaorálek zkušený politik a bere ho jako velkou posilu vládního týmu. "Zvládl řídit mnohem větší resort (ministerstvo zahraničních věcí, pozn. red.) než ministerstvo kultury.  A je to doktor filosofie, pracoval i v kulturní sféře, takže tam vidím samá pozitiva, žádný problém. Nepředpokládám tedy, že by mu někdo mohl vyčítat, že nerozumí kultuře," prohlásil šéf ČSSD.

Již dříve řekl, že jméno kandidáta oznámí nejpozději do pátku, kdy zasedá předsednictvo strany. Tam se má řešit nejen nový ministr kultury, ale i budoucnost sociální demokracie v Babišově vládě. Nicméně o tom, že by ministrem kultury mohl být právě Zaorálek, se mluvilo už od pondělí večer, kdy se Šmarda vzdal nominace.  ČSSD o jeho prosazení marně bojovala téměř čtvrt roku. Zeman sice nakonec přijal demisi ministra Antonína Staňka, ale Šmardu jmenovat odmítal.

ČSSD Zemanův postoj kritizovala s tím, že tento postup je neústavní - a že premiér ani prezident nemají kandidáty „lustrovat“ a kritizovat. Přesto se nyní Hamáček rozhodl vsadit na Zaorálka i proto, že jeho jméno by na Hradě mohlo projít. Přívětivější postoj prezidenta by podle sociálních demokratů mohlo „zařídit“ zejména to, že Lubomír Zaorálek byl ministrem zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky a jmenoval ho právě Miloš Zeman. Navíc pak během svého působení na postu šéfa tuzemské diplomacie našel s Milošem Zemanem společnou řeč.

Porozuměli si především ve vztahu Česka vůči Číně; Zaorálek v roce 2014 například se svým čínským protějškem podepsal prohlášení o prohloubení vzájemné politické a ekonomické spolupráce, ve kterém stálo, že „Česká republika nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě“. Zeman pak na oplátku vyhověl několika jeho návrhům na jmenování českých velvyslanců v zahraničí.

A sázka se vyplatila. Zeman už s návrhem na jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury souhlasil, jak informoval Deník N. Po oficiálním předložení návrhu premiérem se s Lubomírem Zaorálkem setká, následovat bude jmenování.

Hamáček po Zaorálkově jménu měl sáhnout i proto, že chce ve vládě někoho, kdo bude bojovat nejen za svůj resort, ale i za stranu - to znamená nahlas upozorňovat na problematické části spolupráce s hnutím ANO a premiérem. Ve stranických diskuzích se Zaorálek sice vyjadřoval proti setrvání v kabinetu; loni v červnu byl jedním z vlivných sociálních demokratů, kteří podporovali odstoupení od dohody o vzniku menšinové vlády s ANO.  Zároveň dodával, že by se ČSSD po odchodu stala marginální stranou, a je tedy v tuto chvíli pragmatičtější v Babišově kabinetu zůstat.

„Zaorálek pochopil, že pokud se ČSSD jednou rozhodla, je potřeba dělat vše pro to, aby tento projekt byl úspěšný,“ řekl nyní Hamáček na dotaz, jak k návrhu vládního postu Zaorálek přistoupil, když od začátku nebyl jednoznačně pro koaliční spolupráci s hnutím ANO. Situaci na ministerstvu kultury tak považuje za vyřešenou. „Pokud dotáhneme obě věci do konce, vládní angažmá může pokračovat,“ dodal předseda ČSSD - čímž měl na mysli obsazení ministerstva kultury a debatu o rozpočtu.

Ve hře na ministerský post byla ještě další jména, jako je například současná náměstkyně na ministerstvu kultury a členka ČSSD Kateřina Kalistová. Web Seznam.cz pak zmiňoval i náchodského starostu Jana Birkeho.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].