Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zaorálek vybral jako konzula do Rumunska vulgárního tenistu Nastaseho

Bývalý přední hráč označil tenistky za zku*vené dě*ky a rozhodčího za kre*éna. Ministr v tom problém nevidí

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přijal v Praze někdejšího prvního tenistu světa a budoucího honorárního konzula ČR v Rumunsku Ilie Nastaseho. • Autor: ČTK
Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přijal v Praze někdejšího prvního tenistu světa a budoucího honorárního konzula ČR v Rumunsku Ilie Nastaseho. • Autor: ČTK

Když v pátek ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek představoval nového honorárního konzula Česka v Rumunsku, bývalého tenistu Ilieho Nastaseho, nemohl si svůj výběr vynachválit. Prý bude dobře reprezentovat Česko: naši zemi má rád a ve své je velmi známou postavou.

Zaorálek pak na krátkém brífinku řekl, že má k němu blízko i kvůli společné lásce: tenisu. Nastase se v něm svého času vypracoval do světové extratřídy, Zaorálek to sice tak daleko nedotáhl, ale vždy se mu dost věnoval. „Je to moje srdeční záležitost,“ vyznal se ministr ke své lásce s tím, že se s Nastasem domluvili i na tom, že si časem zahrají společně na kurtu.

Nastase se v minulosti nepohyboval jen ve sportu, ale i v politice, formální zkušenosti vykonávat funkci konzula tedy nepochybně má. Patří k ní i zastupovat zájmy Čechů v Rumunsku: Nastase bude působit v jednom z tamních regionů, který je dál od naší bukurešťské ambasády. Mezi jeho úkoly bude patřit i reprezentace Česka na společenských akcích.

Post samozřejmě není natolik exponovaný jako pozice velvyslance, nicméně s funkcí konzula je podobně spojeno kultivované vystupování, slušnost a schopnost navazovat kontakty. A v tomto směru má už Nastase vážný problém. Mezinárodní tenisová federace mu totiž letos udělila přísný trest: čtyři roky nesmí vykonávat oficiální funkci v týmových soutěžích, které federace zastupuje.

„Má mou důvěru. Tady je možná také situace jiná než v tom sportu.“

Nesmí chodit ani na žádné utkání Davis Cupu a Fed Cupu a musel zaplatit pokutu deset tisíc dolarů. Při tenisovém utkání Rumunska a Velké Británie totiž slovně tvrdě napadl britské tenistky. Obě označil za zku*vené dě*ky a rozhodčího, s jehož výkonem byl nespokojen, pak za kre*éna. Poté byl vyveden ze stadionu. Nastase měl i sexistické poznámky k nehrající kapitánce britského Fed Cup týmu Anne Keothavong. Chtěl po ní vědět číslo pokoje a měl k ní být vulgární. Nešlo přitom o ojedinělé podobné vystoupení.

Zaorálek v tom však žádný problém nevidí: pro funkci, v níž musí člověk vystupovat přinejmenším diplomaticky, to prý Nastaseho nijak nehandicapuje. „Sport je emocionální věc, já poznal víc sportů a vím, jak to prostředí vypadá,“ řekl v pátek ministr zahraničí Respektu k Nastaseho chování. „Má mou důvěru. Tady je možná situace jiná než ve sportu, protože musíme velmi vážit slova. A jsem přesvědčen, že pan Nastase si to velmi dobře uvědomuje.“

Proč vybral Zaorálek i přes tyto handicapy právě Nastaseho, není tedy jasné. Ministr to už dál nijak konkrétně nevysvětlil.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].