Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Miloš Zeman nebude žalován, chyběli poslanci i vůle

Sněmovna nepodpořila senátní žalobu na prezidenta za porušování Ústavy

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Ve čtvrtek nastalo finále dlouhodobých společenských, politických a především odborných debat, zda se Miloš Zeman dlouhodobě v roli prezidenta dopouští porušování Ústavy, či nikoliv. „Nikoliv“ zaznívalo během posledních několika měsíců jen ojediněle, spíše se vedly disputace o tom, zda lze porušení Ústavy spatřovat pouze v otálení odvolávat ministry na návrh předsedy vlády či jmenovat nové ministry na návrh premiéra, nebo zda lze pod porušení Ústavy podřadit i záležitost z prezidentova prvního období - svévoli při jmenování a ponechání Rusnokovy vlády v roce 2013 bez důvěry - a další věci, které prezident udělal, případně naopak neudělal.

Tisk číslo 256, žádost Senátu o vyslovení souhlasu Sněmovny s podáním ústavní žaloby na prezidenta, se tak dostal na jednání poslanců. Ke schválení byla potřeba ústavní většina 120 hlasů. Ale dopředu bylo jasné, že sněmovnou neprojde – ANO, SPD, komunisti i sociální demokraté už předem sdělili, že podání žaloby nepodpoří. To se také v sedm večer stalo, návrh byl zamítnut. V době hlasování bylo v jednacím sále přítomno 130 poslanců z 200, deset poslanců se zdrželo, pro žalobu hlasovalo 58 poslanců a proti 62 poslanců.

Z poslaneckého klubu vládní ČSSD se sedm lidí omluvilo, tři se nepřihlásili do hlasování, čtyři se zdrželi a proti podání žaloby hlasoval jediný z nich, Jaroslav Foldyna, kterého se nedávno vedení strany snažilo neúspěšně vyloučit z ČSSD. Předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček byl z pracovních důvodů omluven.

I v poslaneckém klubu ANO víc lidí nehlasovalo, než hlasovalo – 24 poslanců se omluvilo, šest se zdrželo, 19 se jich do hlasování nepřihlásilo, 29 v hlasování aktivně podrželo prezidenta. Předseda strany a premiér Andrej Babiš byl na pracovní cestě v USA.

Senátor Václav Láska; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Senátor Václav Láska; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

O nebývale nízké účasti na jednání, v němž se rozhoduje o podání ústavní žaloby, svědčil už dlouhý seznam jmen, která četl předsedající schůze s tím, že se ze zasedání omluvili. První hlasování (nesouvisející s ústavní žalobou) proběhlo ve 14:50, to bylo přihlášeno 173 lidí. Do večera jich pak dalších 43 ubylo.

Postoj ČSSD byl takový, že prezident sice podle právního názoru poslanců ve dvou bodech Ústavu porušil, tedy při odvolávání a nejmenování ministrů, ale nejde o „hrubé porušení Ústavy“. „Vypadá to jako seznam hříchů prezidenta,“ shrnula u pultíku Kateřina Valachová, proč ČSSD návrh nepodpoří – tedy že je v žalobě vyjmenováno příliš věcí a některé z nich že jsou spíše politickým postojem prezidenta než protiústavní zvůlí.

Řečníci za hnutí ANO vysvětlili sálu, že jejich klub žádná porušení Ústavy u prezidenta neshledal. Argument „je tam toho napsáno moc“ zazníval v kuloárech i od některých poslanců ODS, podle nich by pomohlo, kdyby se žaloba byla „chudší“ a omezila se až na poslední kroky prezidenta spojené s neodvoláváním a nejmenováním ministrů.

„Přepracovávat návrh rozhodně nebudeme, muselo by se začít zase od začátku,“ řekl po skončení jednání senátor Václav Láska, který žalobu kolegům se Sněmovny dopoledne představil, „vypadali bychom jako děti, co vztekle dupou nohou a prosazují své.“

Jaroslav Faltýnek (ANO) hned zrána označil Lásku jako člověka, že něhož „stříká nenávist“ a roztleskal stranické kolegy větou, že je od Lásky „tou nenávistí celý pošplíchaný“. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)  ve své řeči oznámila sálu, že jí píší občané a že bude citovat jednoho z nich, nespokojeného se snahou dostat prezidentovy činy k Ústavnímu soudu. „Je to opoziční a senátorská špína,“ řekla ministryně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].