Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Med, pivo a ústava. Lidovci se odřízli od starého vedení a vsadili na neokoukanost

Novým předsedou KDU-ČSL se stal poslanec Marek Výborný

Starý a nový předseda • Autor: Matěj Stránský
Starý a nový předseda • Autor: Matěj Stránský

Už na příjezdové cestě na brněnské výstaviště delegáty vítají žluto-modré vlaječky a organizátoři ve stejně barevných mikinách. U vchodu do areálu stojí velká bílá cedule, která kromě reklamy na výstavu Titanic hlásí, že dnes i zítra se v těchto prostorách koná sjezd křesťanských demokratů. Brněnský konferenční sál už za ta léta zažil několik politických milníků, ale tenhle má být obzvlášť významný. Lidovci si na prodloužený víkend na konci března totiž naplánovali oslavu sta let existence a po devíti letech i volbu nového předsedy, jenž nahradí dosluhujícího stranického šéfa Pavla Bělobrádka.

ODS podává ruku

Všichni tři předem avizovaní Bělobrádkovi možní nástupci jsou už v sále od rána a každý z nich na stoly delegátů rozdává své dárky. Bývalý ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka přivezl květový med z Kosíře jako „symbol poctivé, drobné a týmové práce“ - na jeho obalu vedle své fotky vysvětluje, že „podporuje poctivou práci“ a „přeje si dobrý výsledek, který klidným i férovým přístupem“ lidovci pod jeho vedením sklidí.

Předseda poslaneckého klubu a statutární místopředseda strany Jan Bartošek zase z jižních Čech přivezl láhev piva tamní značky Regent s jasným vzkazem - „Na vítězství!“. A poslanec Marek Výborný, který je v nejvyšších patrech politiky teprve necelá dva roky, věnoval straníkům výtisk Ústavy České republiky, též se svou fotkou a nápisem „nová tvář s novou energií pro Klidnou sílu!“. Později vysvětloval, že k jeho životu i dráze politika ústava symbolizující nejvyšší pravidla neoddělitelně patří. Je syn bývalého známého lidoveckého představitele a ústavního soudce Miloslava Výborného - a ve sněmovně naposledy navrhl ústavní zákon, v němž by bylo pevně zakotveno, že manželství je výhradně svazek muže a ženy.

Před desátou se už sjezdový sál začal pomalu plnit včetně stolu, kam lidovci pozvali i několik hostů. Mezi nimi se objevil třeba bývalý premiér a předseda Senátu, nyní docent na pražské právnické fakultě Petr Pithart, bývalý člen a poslanec zvolený za KDU Jan Čižinský nebo Tono López-Istúriz, generální tajemník Evropské lidové strany, jejíž součástí jsou lidovci v Evropském parlamentu.

Větší překvapení přinesly pozvánky pro politické konkurenty: do Brna dorazil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, poslanec STAN Vít Rakušan i předseda občanských demokratů Petr Fiala - který ve svém projevu navíc lidovce přímo vyzval k úzké spolupráci v příštích krajských, ale i parlamentních volbách a zaspekuloval si o možném vzniku koalice. Novinářům pak svůj projev vysvětlil jako „podání ruky“, nicméně zatím bez odezvy z řad lidovců. „Já jsem udělal určitý krok, protože ODS s lidovci toho mají jako proevropští konzervativci mnoho společného. Teď je řada na novém vedení,“ dodal.

A o místo Bělobrádkova nástupce bylo nakonec ještě větší zájem, než se čekalo. Zmíněnou trojici - bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, politický nováček a poslanec Marek Výborný – totiž doplnil středočeský komunální politik Jaroslav Vlach, který se rozhodl vstoupit do souboje až přímo na místě, ve sjezdovém sále Výstaviště.

Kromě posledně zmíněného kandidáta přítomní delegáti v rozhovorech často zmiňovali, že ani oni dopředu nedokáží odhadnout, kdo z trojice kandidátů by mohl mít největší šance stát se Bělobrádkovým nástupcem. V rozhodování jim navíc nepomohly ani nominační projevy - všichni uchazeči mluvili stejně o stejných věcech, zdůrazňovali potřebu budování vlastní značky a konzervativních hodnot jako je tradiční rodina.

Neokoukanost versus zkušenosti

Jako první ke straníkům promluvil politický nováček Marek Výborný. Ve svém projevu se ostře vymezil proti předchozímu vedení, kritizoval svého soupeře Mariana Jurečku a „zplihlost“ lidovců, která podle jeho slov nastala po nešťastném rozpadu volební koalice se Starosty před sněmovními volbami v roce 2017. Předešlému vedení vyčetl i přílišnou měkkost a poddajnost vůči hnutí ANO ve vládě Bohuslava Sobotky. „Vstoupili jsme do vlády s koaličním partnerem, kterému jsme pomáhali s dotacemi biopaliv, mlčeli k jeho zasahování do médií, tolerovali jeho dotační podvod a nakonec spolkli i daňový fígl s dluhopisy. Takto se nechová hodnotová strana,“ řekl Výborný s tím, že lidovci jsou už delší dobu pro voliče nesrozumitelní a potřebují novou dynamiku.

Marian Jurečka byl součástí kapely, která zahájila sjezd  • Autor: Matěj Stránský
Marian Jurečka byl součástí kapely, která zahájila sjezd • Autor: Matěj Stránský

„Chci dát ve straně prostor mladým lidem, který pro nás budou zásobárnou budoucích lídrů. Bez nich to nejde,“ prohlásil. Podle Výborného lidoveckou situaci navíc komplikuje fakt, že se změnil styl politiky, KDU tak do budoucna potřebuje „novou a neokoukanou tvář“. A v závěru svého projevu pak lidovcům slíbil, že pod jeho vedením se z partaje stane silná strana, která k sobě přiláká ostatní. Bude integračním prvkem a už se nebude k někomu „jen přidávat“.

Projev středočeského komunálního politika Jaroslava Vlacha, který s kandidaturou přišel jen pár minut před koncem přihlášek, nezačal dobře. „Neznáte mě a já neznám vás,“ řekl na úvod bývalý asistent exministra dopravy ODS Petra Bendla. V tu ránu většina přítomných přestala poslouchat a neslyšela varování před nastupující totalitou, kterou mají představovat komunisté, neziskovky i bezhlavé rozdávání.

Třetí na řadě byl Marian Jurečka. Dosavadní místopředseda projev koncipoval jako průvodce jeho dvacetiletou cestou v lidovecké partaji. Vsadil také na obraz zkušeného politika z vlády, z mezinárodní scény i stranického vedení. Proti kritickým slovům Marka Výborného se vymezil s tím, že doufal, že kandidáti na šéfa nejstarší strany nebudou „šířit fake news“, protože ve skutečnosti lidovci v Sobotkové vládě prosadili zdanění biopaliv. Nechyběla ani sázka na osobní rovinu: během celého proslovu Jurečka za zády promítal fotografie z dětství a svých začátků ve straně i snímky své rodiny s pěti dětmi. A nezapomněl v téhle souvislosti připomenout, že jako správný lidovec má hodně potomků.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Čtveřici kandidátských vystoupení uzavřel Jan Bartošek, jenž byl ve svém projevu o úroveň naléhavější než předešlí řečníci. Uvedl, že ví, že situace KDU není dobrá a je potřeba usilovat o větší podporu voličů. Proto by ho delegáti měli zvolit, neboť se jako bývalý zápasník nebrání výzvám – a naopak je vítá. Stejně jako Výborný zdůraznil roli mladých při budování stranických struktur, dále mluvil o potřebě vybudovat v Česku silnou střední třídu a otevřít stranu i nestraníkům, kteří s ní souzní.

První kolo však přes původní slova o nepředvídatelnosti situace – nakonec skončilo poměrně jasně. Vlach získal 10 hlasů, Bartošek 78 a rozhodnout se tedy mělo mezi Jurečkou s podporou 118 delegátů a Výborným, jenž s náskokem dostal 176 hlasů.

Už žádné spojování

Ačkoliv byl Výborný mírným favoritem už na začátku, Jurečka ani v druhém kole nebyl bez šancí. Nicméně souboj rozhodli hlavně delegáti z jižních Čech, kteří v prvním kole volili Jana Bartoška a v druhém kole ve většině svůj hlas vhodili politickému nováčkovi Výbornému, jemuž k vítězství a zisku 256 hlasů pomohlo hned několik faktorů.

Už před volbou někteří řečníci včetně zmíněného Pitharta mluvili o tom, že by se strana měla vydat cestou mládí, a nepřímo tak podpořili Výborného. Většina delegátů navíc tušila, že Pavel Bělobrádek by na své postu pravděpodobně raději viděl Marka Výborného – měl to být totiž právě dosluhující předseda, kdo ho ke kandidatuře přesvědčil. Jak se navíc posléze ukázalo, Výborný zapadl do nálady, jež podle všeho panuje uvnitř strany: stal se symbolem změny a odříznutí se od předchozího vedení. Už před vyhlášením výsledků druhého kola tak většina novinářů stála u jeho stolu.

„Cítil jsem v sále tuhle touhu po změně, po nových a neokoukaných postavách,“ souhlasil zklamaný Marian Jurečky a hned po porážce na pódiu delegátům oznámil, že nechce ani do předsednictva. „Slyšel jsem dobře, když mi část delegátů říkala, že proti téhle náladě je moje minulost ve vládě, kam jsme v roce 2013 vstoupili i s hnutím ANO – a že to chápou jako zátěž pro vedení strany. Rozhodl jsem se tedy tomuto směru nestát v cestě,“ dodal.

V podobném duchu se proměnilo i celé předsednictvo: místo známých politiků, jako byl bývalý ministr kultury Daniel Herman či poslanci Ondřej Benešík a Jiří Mihola, se do vedení partaje dostaly s jedinou výjimkou nové tváře. Jako první místopředsedkyni si lidovci po volbě předsedy hladce odhlasovali senátorku Šárku Jelínkovou - proti které se nikdo včetně poražených kandidátů na předsedu nepostavil, protože uvnitř partaje panovalo přesvědčení, že by vedle Výborného měla zasednout žena.

S jasnou podporou byl zvolen i předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek. Ale dál už následovalo překvapení: zbylá část předsednictva se nese ve znamení mladí a komunální politiky. Konkrétně jde o náměstka v Havířově Bohuslava Niemce, náměstka jabloneckého primátora Štěpána Matka a náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka - který byl ovšem zvolen až druhý den, v sobotu ráno.

Než si totiž lidovci odhlasovali vítěznou sestavu, zažili si v pátek v podvečer poměrně náročné hlasování a drama. Opakovaně se jim totiž nedařilo zvolit posledního místopředsedu. O místo měli původně zájem poslanec Jiří Mihola a senátorka Jitka Seitlová. Delegáti si ale nedokázali vybrat a předseda volební komise nakonec oznámil, že je nutné navrhnout nového kandidáta. Chvíli byl ve hře i Marian Jurečka, který tuto variantu po prohře o šéfa partaje vyloučil a v sobotu ráno nakonec delegátům oznámil, že si za svým rozhodnutím stojí. Straníci pak sáhli po mladém brněnském lidovci Hladíkovi, který prošel za podpory 290 hlasů hned na první pokus.

KDU-ČSL nyní sice ještě čeká schvalování nových stanov, nicméně předseda Marek Výborný už si oddychnul. Jak sám řekl, delegáti mu splnili téměř všechna přání, které o budoucím týmu měl. „Jde o unikátní tým. Myslím, že sestava, která před vámi stojí, je důkazem nové energie a síly,“ komentoval výsledky na tiskové konferenci nový šéf. Zároveň však prohlásil, že se nejedná o žádnou revoluci v nastaveném směru politiky – jako předseda plánuje navázat na minulé vedení reprezentované Pavlem Bělobrádkem, navíc nepřímo vyloučil šéfem ODS Petrem Fialou nabídnuté spojování. „Dokud budu předsedou já, s žádnou další stranou se už spojovat nebudeme,“ řekl na závěr.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].