Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Marie Benešová couvá, co udělá Andrej Babiš?

Exministryně spravedlnosti Marie Benešová
Exministryně spravedlnosti Marie Benešová

Skončila schůzka ministryně spravedlnosti Marie Benešové se zástupci Rekonstrukce státu, kteří se snaží přímým jednáním prosadit některé právní záruky nezávislosti pro státní zástupce, jež požadují demonstranti z posledních týdnů. V české politické atmosféře bychom měli ocenit, že ministryně jedná se zástupci nespokojených občanů. Teď je tu ovšem otázka, zda nešvindluje.

S jistým kverulantstvím se totiž můžeme na věc dívat jinak. Benešová dva dny před čtvrtmilionovou demonstrací na Letné zveřejnila návrh zákona, který měl podle ní ochránit nezávislost státních zástupců. Ten návrh však měl dvě velké vady. Za prvé, všechny vedoucí státní zástupce, od nejvyššího, přes vrchní, krajské až po okresní by navrhovala a schvalovala komise, v níž by měli většinu reprezentanti politiků – tedy ministerstva spravedlnosti. To je krok přímo proti nezávislosti žalobců.

Pak tu byla druhá vada: zákon bránící nezávislost státních zástupců by platil až od roku 2022. Do té doby by platil ten dnešní, v němž je ohrožen především nejvyšší státní zástupce, kdykoli bez důvodů odvolatelný vládou. Teprve v roce 2022 by byli státní zástupci „voleni“ na určité období, přičemž ti současní nejvyšší a vrchní už by do konkursu nesměli jít.

Rekonstrukci státu se na jednání podařilo prosadit, že budoucí výběrová komise nebude pod zřetelnou nadvládou politiků, že zákon – pokud to dopadne ve sněmovně dobře – začne platit od příštího roku. A že volby „nových“ státních zástupců budou rozloženy do několika let a budou se jich moci účastnit i současní funkcionáři. Tedy třeba Pavel Zeman, Ivo Ištvan či Lenka Bradáčová.

Jenže nešlo v případě Benešové o předem připravený plán? Před demonstrací se do zákona napíší dva zřejmé a provokující nesmysly, po demonstraci a jednání ministryně ustoupí a bude to vypadat jako úspěch vyjednavačů. Přitom zákon - tedy pokud bude upraven podle požadavků Rekonstrukce státu - je teď zhruba stejný jako ve chvíli, kdy se na pražském Staroměstském náměstí konala první demonstrace na ochranu nezávislosti justice.

Ale i kdyby šlo o úskok, na Marii Benešové byla na tiskovce po jednání s Rekonstrukcí státu vidět nervozita, obavy a potřeba vyhovět občanům, kteří jí nedůvěřují. Dokonce slíbila, že podpoří i malou novelu o státním zastupitelství, která by velmi rychle zajistila neodvolatelnost Pavla Zemana na přání vlády.

Teď bude vše na poslancích. Pokud se zástupci voličů z řad ANO rozhodnou, že něco neprojde, tak to neprojde. Ani supernovela o státních zástupcích. Která mimochodem nemusí projít ani vládou, v níž opět kraluje ANO. Kdo rozhodne o osudu novely a budoucnosti státních zástupců, je tedy Andrej Babiš.

Pokud projde slušná novela rychle a stane se tak ještě na podzim, bude to první jasně hmatatelné vítězství demonstrací a občanských aktivit nad arogancí Andreje Babiše. A může jich být ještě víc, i když se bude AB držet premiérského postu jako klíště. Protože si občané uvědomili svou moc. A teď si jejich moc uvědomuje i Andrej Babiš.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].