Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Mají demokratické strany riskovat vlastní osud, nebo osud této země?

Se Zemanem na Hradě se otázka vstupu do vlády změnila

Tomio Okamura a Andrej Babiš; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Tomio Okamura a Andrej Babiš; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Demokratické strany to nemají jednoduché. Když vstoupí do vlády s trestně stíhaným Andrejem Babišem, riskují, že jim to voliči neodpustí, a zničí je to. Ještě před zvolením Miloše Zemana šlo tuto otázku vnímat jako zcela principiální a logický postoj, ale doba se posunula. Zeman má před sebou dalších pět let na Hradě a kolem něj se zformoval extremistický blok, jehož hlavní prioritou je vyvést Česko z Evropské unie. To by měli vzít nyní demokraté v potaz.

Czexit by byl pro tuhle zemi devastující a zmařil by i veškerou pozitivní energii, která tu ještě je. Nejsme Švýcarsko; žádná neutralita v našem případě nepřipadá v úvahu. Alternativou je přepad do ruské sféry vlivu: brzy bychom to poznali na kvalitě právního státu, na lidských právech, ekologii, školství i zdravotnictví. Na tahu je samozřejmě především Andrej Babiš: měl by potlačit své ego, i když se svým trestním stíháním za Čapí hnízdo nesouhlasí, ustoupit do pozadí a nabídnout demokratům vládu pod vedením ANO, kterou by však neřídil. Tím by rychle otevřel dveře jejímu vzniku.

Kdyby to dokázal, nepochybně by se mu podařilo to, o co usiluje. Vstoupit do dějin jako člověk, který tuhle zemi pozitivně administruje. Chcete-li jako ten, kdo ji udržel na Západě. Jenže Babišovo ego je – zdá se – aspoň prozatím silnější. To staví před demokraty úvodní otázku: zda dál stát mimo a riskovat osud téhle země vznikem protievropské vlády, v níž by se ANO spojilo s SPD, nebo riskovat svůj vlastní osud.

Z dlouhodobého hlediska je nepochybně výhodnější zůstat v Evropě. Obhajitelnou variantou, jak to provést, je to, že demokraté podpoří menšinovou vládu ANO s Babišem. Jeho hnutí by však muselo garantovat, že nepodpoří zákon o obecném referendu – a muselo by začít občany Česka konečně přesvědčovat o evropské perspektivě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].