Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Krnáčová proti Stropnickému. Co na to Janoušek

Válka o Pražské stavební předpisy nás může vrhnout do éry, v níž to může vypadat jako za Pavla Béma a kmotrů

Primátorka Krnáčová a náměstek Stropnický • Autor: Milan Jaroš
Primátorka Krnáčová a náměstek Stropnický • Autor: Milan Jaroš

Adriana Krnáčová a Matěj Stropnický budou muset zůstat ještě chvíli spolu. Nesnáší se. Za Krnáčovou stojí nejdravější kapitál této země spravovaný rukou jejího šéfa Andreje Babiše. A jeho majitel či jeho manažeři vědí, že Praha je místo, kde se dají vydělat na městských obchodech opravdové peníze. Matěj Stropnický je socialista, který přeje investorům zlé časy a správu veškerého majetku by soustředil na radnici, pod svým dozorem. Krnáčová a Stropnický se nemohou mít rádi a stěží mohou nějak spolupracovat.

To, co reprezentují, se střetlo v Pražských stavebních předpisech (PSP) - podrobnosti si přečtěte v novém čísle Respektu. Matěj Stropnický na nich pracoval půl roku – a minulý týden primátorka oznámila, že špatně. Práci na PSP mu sebrala a okamžitě předložila „svou“ verzi. Co bylo špatně na Stropnické verzi, těžko říct. Obě varianty jsou téměř totožné, obě jdou stejně na ruku reklamní lobby a obě nabízejí podstatně lepší podmínky pro rozumný, k občanům vstřícným rozvoj Prahy. Primátorka není schopna ani týden po akci říct, co bylo na Stropnického verzi špatně. Její odkaz na dvě drobnosti týkající se oslunění a tepelné izolace nemůžeme brát vážně jako skutečný důvod jejího kroku.

Hodně zasvěcenců z magistrátu říká, že Matěj Stropnický je prostě neřiditelný. Podle nich nevyjednával nebo vyjednával špatně s ministerstvem pro místní rozvoj, které bude v konečné fázi o PSP rozhodovat. Prý nevyslyšel připomínky, které chtělo do předpisů zabudovat. Pokud jde vskutku o ony maličkosti, jako jsou jisté odlišné pohledy na oslunění a tepelnou izolaci, musí být Stropnický i úředníci ministerstva zaslepenci a diletanti, protože na maličkostech nechávají umřít velmi důležitou normu, podle níž se bude rozhodovat o všem, co se v Praze postaví. Jen v budoucích deseti letech půjde o investice tak za sto miliard korun. Mít pod kontrolou nástroj, který takovou investici usměrní, se může hodit. Což už víme z dob Pavla Béma a jeho kamaráda Romana Janouška.

Teď – po vyšachování Stropnického – má ten nástroj v ruce ANO Andreje Babiše. Na magistrátu Adriana Krnáčová, na ministerstvu Karla Šlechtová. Manažeři z Agrofertu vždy věděli, kde se dají vydělat peníze. Nicméně Praha byla pro ně nedostupná, roky ji ovládala ODS a sociální demokraté. Teď přišla doba, kdy někdo Prahu „zdědí“ -  a Pražské stavební předpisy jsou jedním z klíčů, jestli povede dědic Prahu k prosperitě a udělá z ní místo, v němž se dá bydlet, vychovávat děti a mít kam jít, nebo jestli Praha zůstane kořistí investorů, kterým nepůjde o nic jiného než o rychlý zisk.

Pan Patizon se obává, že přichází čas reinkarnovaných kmotrů. Ale třeba se plete, někteří pražští radní i část opozice nejsou už dávno bezmocní. Takže doufejme, že se PSP vrátí po čtvrtečním jednání radniční koalice do rukou Stropnického.  A že ten opustí své socialistické snahy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].