Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Koho přijme americký viceprezident: Zemana, nebo Babiše?

Respekt získal seznam plánovaných zahraničních cest prezidenta i premiéra

Návštěva čínského prezidenta v Praze • Autor: Milan Jaroš
Návštěva čínského prezidenta v Praze • Autor: Milan Jaroš

Ani letos se zřejmě Miloš Zeman nepodívá za Donaldem Trumpem do Bílého domu. Vyplývá to ze seznamu plánovaných zahraničních cest českého prezidenta, který nyní Respekt získal.  Po nedávné návštěvě Slovenska chce Zeman v květnu vyjet do Polska za Andzrejem Dudou a na podzim pak do Německa, kde by se měl vidět s Frankem-Walterem Steinmeierem. Dále má zamířit do Maďarska, Francie, Rakouska a Slovenska. A velmi pravděpodobně také do Izraele.

Jeho tým počítá i s návštěvou summitu NATO, který proběhne v červenci v Belgii. Co se týká Ameriky, je v Zemanově itineráři zmíněna dvakrát. Poprvé v rozmezí od 24. do 30. září - v té době zasedá Valné shromáždění OSN, kde Zeman v minulosti pronesl projev. Tentokrát k tomu ale nedojde, prezident počítá s tím, že ho zastoupí ministerský předseda nebo ministr zahraničí.

Kromě toho je v jeho programu stanovena ještě jedna možná návštěva USA - a to kolem 28. září. Jde o oslavy stého výročí existence Československa.  Měly by se uskutečnit v Chicagu, kde je velká komunita Čechů, a o měsíc později pak v hlavním městě Washingtonu. Tam se ale Zeman neobjeví, nemůže v nejdůležitějších dnech oslav chybět v Česku. Uvažuje tedy o právě Chicagu.

V kolonce komentáře k cestě je zmíněno, že by to mohla být příležitost k bilaterálním rozhovorům s představiteli USA. To ale zřejmě neznamená s prezidentem, který se akce v Chicagu nemá účastnit. Zeman stále na přijetí u Donalda Trumpa čeká, Bílému domu mají vadit kontakty některých Zemanových spolupracovníků na Rusko. Z pohledu USA je navíc Česko nepříliš důležitá země.

Angela Merkel a americký viceprezident Michael Pence na Mnichovské bezpečnostní konferenci • Autor: Profimedia, Polaris
Angela Merkel a americký viceprezident Michael Pence na Mnichovské bezpečnostní konferenci • Autor: Profimedia, Polaris

Větší šanci má v Americe naopak premiér Andrej Babiš. Ani on se nemusí dostat až k šéfovi Bílého domu, ale ve hře je setkání s viceprezidentem Mikem Pencem. Babišova vláda nedávno souhlasila s vydáním ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA a Američané by za to mohli projevit vděk právě schůzkou s důležitou figurou z Trumpovy vlády.

Jak Respekt zjistil, premiér má v návrhu plánovaných cest návštěvu Ameriky - možný termín je v druhé polovině roku (zatím to nebylo potvrzeno). „Navázání na předchozí kontakty předsedy vlády s viceprezidentem USA,“ píše se v dokumentu, který má Respekt rovněž k dispozici.  Je přitom možné, že Pence se v Česku zastaví i sám: v září bude na schůzce tzv. Trojmoří v Bukurešti a v Praze by se mohl zúčastnit oslav výročí republiky.

Společnou pozvánku mu v minulosti poslali již expremiéři Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico. Česká ambasáda ve Washingtonu ale o věci nemá stále jasno. Americká administrativa je poněkud tajemná a americký velvyslanec v Praze pouze avizuje, že přijede důležitá osoba.

Oproti loňsku chybí u Zemana návštěva Asie; mělo by k ní opět dojít v roce 2019, ale nejspíše nepůjde o jeho oblíbenou Čínu, nýbrž o Japonsko nebo Jižní Koreu. Některé významné hosty bude Zeman přijímat i v Česku. Původně měl přijet na konci května francouzský prezident Emanuel Macron, kvůli nedávnému zásahu v Sýrii to ale odložil a jedná se o novém termínu (na podzim ale má jet český prezident do Francie na oslavy konce první světové války).

Doma Zeman naopak určitě přijme prezidenta Indie nebo vůdkyni Barmy Aun Schan Su Ťij (k tomu by mělo dojít v říjnu).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].