Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Klaus ven! Nebo spíš Fiala?

Předseda ODS nečekaně přitvrdil v úsilí o přeměnu občanských demokratů v solidní konzervativní stranu

Tehdy ještě dvě tváře ODS: Petr Fiala a Václav Klaus ml. • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Tehdy ještě dvě tváře ODS: Petr Fiala a Václav Klaus ml. • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Když si ODS před pěti lety zvolila svým předsedou bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu, nikdo si podle veřejných reakcí příliš nemyslel, že se rodí oslnivá politická kariéra. ODS tehdy vykazovala podle průzkumů zhruba devítiprocentní voličskou podporu - a ne zrovna výrazný, navíc politicky nezkušený akademik byl vnímán jako člověk, který má kdysi ambiciózní stranu vyvézt z močálu bezvýznamnosti, kam sklouzla po sérii skandálů, a pak uvolnit místo někomu perspektivnějšímu.

Jsme o volební cyklus dál. ODS i díky svému předsedovi, jenž po nevychovaném Topolánkovi a slabošském Nečasovi vyzařuje solidnost a akademickou uhlazenost, přečkala to nejhorší a zvolna vstoupá vzhůru. Jak s oblibou říkají straničtí kreativci, opět se s ní počítá, byť zatím nijak zásadně: ODS dosud zvládla pouze mírný nárůst stranických preferencí, takže nesoupeří s Babišem, který je daleko vpředu, ale s Piráty.

Možná nejvýraznější Fialův vklad se projevil na nenápadném místě: jako předseda si už před lety vzal k sobě na místo školského poradce ředitele elitního pražského gymnázia Václava Klause mladšího. Ten měl v té době za sebou teatrální výstup z ODS na protest proti volbě Mirka Topolánka. Fiala vytáhl Klause zpět a hned do viditelné pozice.

Klaus ml. se chopil příležitosti a je všeobecně známé, co následovalo: zrod radikála, který i díky aktivitě na sociálních sítích začal do značné míry určovat tvář celé strany. Kdo ho zažil osobně, ví, že jde o neobvykle arogantního a verbálně agresivního politika, který si ovšem umí získat sympatie útoky na vše, co symbolizuje mainstreamovou politiku, včetně politické korektnosti.

Stejně dobrý, nebo možná ještě lepší je ve vytváření odpůrců. V ODS či spíš mezi jejími voliči se tedy začalo debatovat, jestli Klaus, jenž mezitím získal ve volbách v rámci ODS nejvyšší počet preferenčních hlasů, voliče občanským demokratům přivádí, nebo svými okamurovskými názory spíš odrazuje. Jasné to není.

Kritika Langera

Možná se to však co nevidět dozvíme. Fiala najednou překvapil netušenou akceschopností, trvající už několik týdnů a gradující nyní. V televizní diskusi u Václava Moravce se napřed důrazně ohradil, že názor strany reprezentuje on, nikoliv jeho bývalý poradce, který už dávno “neradí” jen ohledně školství. Tento týden se Fiala dokonce za chování Klause omluvil v parlamentu poté, co Klaus nevkusně přirovnal “povinné” přijímání zákonů EU k jednání židovského výboru při posílání lidí do transportu v rámci holocaustu.

A ve středu Fialovo vedení Klause vyzvalo, aby opustil poslanecký klub, “protože svým jednáním dlouhodobě stranu poškozuje”, jak stojí v prohlášení. Jde o nebývale tvrdý postup a přímý střet s mužem, který si v konfliktech libuje. Klaus také obratem podle ČTK oznámil, že neodejde, a v případě vyloučení se obrátí na voliče.

Fialův boj za solidní konzervativní stranu tedy nabírá na obrátkách. Klaus jistě využije sociálních sítí, aby uvedl do pohybu své příznivce (na Facebooku jich má přes 100 tisíc). Ti mohou zvýšenou aktivitou vytvářet dojem, že bez Klause je ODS odsouzená k potupným porážkám - a že zbavit se má naopak Fialy. Ostatně jak víme z minulosti, pokud Klausové něco umějí, pak právě mobilizovat své stoupence.

Fiala bude tedy potřebovat, aby jeho kolegové měli pevné nervy a tlak Klausovy armády přestály. Pro předsedu to nebude snadné i proto, že střet přichází v málo vhodnou dobu. Minulý týden si Fiala možná udělal další vlivné vnitrostranické protivníky, když kritizoval volbu reprezentanta staré ODS Ivana Langera na pozici v olomoucké buňce. Spojit se s Klausem ovšem vzhledem k jeho agresivitě a pohrdání každým, kdo má jiné názory, nemusí být výhodné pro nikoho, tedy ani Langera.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].