Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Klaus převzal ocenění na večírku evropských xenofobů

Prvním laureátem nové trofeje je za to, že “zdržoval ratifikaci Lisabonské smlouvy”

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Ve světě, kde pravda je lež a lež je pravda, se může strana s neonacistickými kořeny jmenovat demokratická a může hostit cenu za ochranu svobody. A jejím prvním laureátem klidně může být Václav Klaus.

Přesně to se odehrálo v pátek večer v luxusním Grand Hotelu ve Stockholmu. Členové krajně pravicové partaje Švédští demokraté si tu dali dostaveníčko se svými názorovými spojenci z EU a vrcholem gala večera bylo vyhlášení vítěze nově ustavené Evropské ceny svobody (European Freedom Award).

Udělovat ji bude bruselský Institut pro přímou demokracii v Evropě (Institute for Direct Democracy in Europe, IDDE) a úvodní ročník vyhrál bývalý český prezident. Obecně za život a dílo a konkrétně za to, že “zdržoval ratifikaci Lisabonské smlouvy” - jak reportérům na místě oznámil předseda Švédských demokratů Jimmie Akesson.

Zastřešujícím organizátorem byla Aliance pro přímou demokracii, která sdružuje část populistické scény v Evropě. Kromě Švédských demokratů jsou jejími členy britská UKIP či italské Hnutí 5 hvězd a také čeští Svobodní – k institutu IDDE mají politicky velmi blízko. Hvězdou zhruba čtyř set přítomných byl bývalý lídr UKIP Nigel Farage, který byl coby hlavní strůjce odchodu Británie z EU oslavován jako příklad pro všechny.

Událost vyvolala ve Švédsku mimořádný rozruch, a to zejména kvůli místu konání. Stockholmský Grand Hotel nejen hostí každoroční večeři laureátů Nobelových cen, ale přes společnost Investor AB je majetkem rodiny Wallenbergových, jejíž členové v době druhé světové války zachránili tisíce maďarských Židů před transportem do vyhlazovacích táborů.

Švédští demokraté se historicky zrodili ze stran, které kolaborovaly se Třetí říší - a jakkoli jejich současný lídr Jimmie Akesson vyhlásil nulovou toleranci všem sympatiím s nacismem, členové Švédských demokratů jsou často předmětem skandálů, v nichž se musí bránit obvinění z antisemitismu, rasismu a xenofobie. Právě kvůli tomu je strana na švédské politické scéně bojkotována a nikdy se nepodílela na vládě, byť má nyní třetí nejvyšší počet křesel v parlamentu.

Na specifický humor Švédských demokratů došlo i na gala večeru, když předseda jejich mládežnické organizace Tobias Andersson za pobavení přítomných uvedl svoje vystoupení slovy “Opravdu bych neměl vítat cizince ve své zemi, ale dnes je to oprávněné”.

Švédové dali na facebookové stránce hotelu průchod svým emocím a zkritizovali jeho vedení za to, že dovolili pronájem sálů “bandě neonacistů.” Rating hotelu, jak ho udávají uživatelé na Facebooku, klesl ze dne na den z průměrných 4,7 hvězd – maximum je pět – na 2,5. Zhruba třicítka lidí v době večírku protestovala přímo před hotelem proti přítomnosti Jimmieho Akessona a dalších členů strany.

Bývalý český prezident se cítil “poctěn” touto “prestižní cenou”, jak řekl ve svém děkovacím projevu, protože “ztráta svobody” je jeho “hlavní obava”. Na dotaz Respektu, jestli je spojení ceny se stranou s nacistickými kořeny v souladu s jeho svědomím a světonázorem, odpověděl Klausův mluvčí Petr Macinka následující: “Že vy jste byla jednou z těch asi padesáti proti kapitalismu protestujících osob před Grand Hotelem? Já jsem si to hned říkal. Kam vy se všude dostanete, to je obdivuhodné.”

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].