Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Když hnutí ANO pohlídá barák komunista

Několik bodů ke vzniku nové vlády

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Update:105 poslanců hlasovalo po středeční půlnoci pro menšinovou vládu premiéra Andreje Babiše, 91 bylo proti. Při hlasování nebyl přihlášený komunista Zdeněk Ondráček a vládu nepodpořil. Naopak někdejší ministryně obrany Karla Šlechtová řekla kabinetu ano.  Pro hlasovali všichni přítomní poslanci ČSSD, byť někteří byli dříve proti vládě.  Jedinou výjimkou byl nepřítomný Milan Chovanec. Schůze trvala šestnáct hodin, během nichž opozice kritizovala zejména účast komunistů na vládě - a zejména ke konci byla diskuse velmi emotivní. Vypjatý byl  také incident před Sněmovnou: Andrej Babiš vyšel ven, aby se setkal s demonstranty, ale začaly na něj létat lahve. Poté, co se vrátil do budovy, došlo k emotivní hádce mezi premiérem a Miroslavem Kalouskem.

1. Je zajímavé, jak z Andreje Babiše vyprchává reformní étos. Před dvěma třemi lety sršil nadšením, jak chce Česko modernizovat. Sliboval vysokorychlostní vlaky, novou infrastrukturu, nestále mluvil o Baťovi. Dnes působí výrazněji unaveným dojmem a reformy zmiňuje mnohem méně.

2. Babiše jistě dohnalo trestní stíhání. Obhajoba ho vyčerpává, i kvůli kauze Čapí hnízdo se neuvěřitelně dlouho vleklo sestavování vlády. Babiš nebyl ochoten ustoupit do pozadí, čímž si zároveň podtrhnul židli pod nohama. Kvůli tomu, že se soustředí se na sebe, nemá tolik času věnovat se správě země.

3. Sněmovní jednání před hlasováním o důvěře ukázalo, že opozice zatím nemá recept, jak Babiše porazit. Dokola opakovat, že Babiš je hrozba a sestavuje špatnou vládu opřenou o komunisty, už nestačí; to veřejnost neosloví.

4. Vláda přitom zdaleka nemá jisté, že vydrží celé funkční období. V ČSSD to vře a časem může přibýt vzbouřenců, jako je nyní Milan Chovanec - který již předem prohlásil, že kabinetu hlas nedá.

5. Politická krajina se mění. Symptomem toho je, že předseda komunistů Vojtěch Filip jako první z politiků médiím potvrzuje, kdo bude budoucím ministrem spravedlnosti, nebo to, že předseda Poslanecké sněmovny Vondráček právě z Filipa udělal svého prvního zástupce s následujícím vysvětlením: „Je to zkušenost, znalost věci. Je z Jižních Čech, odkud to není daleko do Prahy. Potřeboval jsem někoho, když já odejdu z baráku, abych tu měl někoho, na kterého se mohu spolehnout."

6. Jenže věci, které dříve voličům vadily, dnes už tolik nevadí - a ANO si to uvědomuje. Jako by vše bylo relativní a na ničem nezáleželo, neexistují hodnoty a mizí historická paměť.

7. Jako důkaz může posloužit i úterní debatní vystoupení poslankyně za ČSSD Valachové s komunistou Stanislavem Grospičem v České televizi. Bylo plné úsměvů a žertování. Ze strany Grospiče se není čemu divit, ale co Valachová? To už nevadí, že komunisté v minulosti ČSSD zlikvidovali?

8. A geopolitická tečka: v Bruselu právě probíhá summit NATO. Ve středu se ho neúčastnil premiér, ministr zahraničí, ministr obrany, přijel jen unavený prezident. Stačilo přitom málo: posunout jednání sněmovny o dva dny dopředu či dozadu. V Bruselu se řeší zásadní otázky pro naši bezpečnost bezpečí a Česko u toho v podstatě není – přestože se vláda zaklíná potřebami a blahem občanů. Symbolický obrázek.

9. Házení lahví na Andreje Babiše před Sněmovnou je však zcela nepřijatelné. Násilím nelze řešit politický střet.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].