Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kdy odejde Tomáš Tuhý a co to znamená pro Andreje Babiše

Policejní prezident podle všeho skončí už na podzim

Milan Chovanec a Tomáš Tuhý • Autor: ČTK
Milan Chovanec a Tomáš Tuhý • Autor: ČTK

V kuloárech policie, dalších institucí spravedlnosti i v médiích se už pár měsíců píše o odchodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého na post velvyslance na Slovensku. Nikdo to nevyvrací. Policejní prezident na přímou otázku Respektu odpověděl vyhýbavě, že o svém odchodu a směru, kam se vydá, bude informovat, až se čas navrší. Ministr vnitra Jan Hamáček dodává na stejné téma, že Tuhý je profesionál, a že o datu svého odchodu rozhodne dvojitý generál zcela sám. Ale o co se vlastně v tomto případě hraje?

Za prvé zkusme dořešit datum odchodu. Období, na něž byl Tomáš Tuhý jmenován do funkce, končí v dubnu 2019. Podle mnoha zasvěcenců ale nebude generál čekat až do příštího jara; už prý kvůli tomu, že post velvyslance v Bratislavě by neměl být dlouho prázdný. Očekává se, že ještě do konce srpna nebo počátkem září oznámí, že na ještě podzim skončí. Posledního září nebo posledního října.

Tomáš Tuhý určitě není oblíbencem Andreje Babiše. Přede dvěma lety se dnešní premiér ostře stavěl proti „Tuhého“ policejní reformě, podle několika zdrojů Babiš považuje Tuhého také za jednoho z hlavních spojenců Milana Chovance – a to je stále největší Babišův politický nepřítel.

Babiš dodnes považuje své trestní stíhání i zveřejňování tajných nahrávek na účtu Šuman za aktivity, za nimiž stáli lidé z Chovancova okolí. Navíc je Babiš premiérem a jeho vláda bude schvalovat nového policejního prezidenta. V tomto případě se dá očekávat tlak – Babiš bude chtít dosadit člověka, který bude mimo „Tuhého struktury“.

Teď chvíli odbočme. Stejně tak se o údajném Babišově tlaku psalo v případě hledání nového šéfa GIBS, Generální inspekce bezpečnostních sborů, která podléhá přímo předsedovi vlády. Do čela GIBS  byl komisí vybrán státní zástupce Radim Dragoun. Muž, který vzhledem ke své minulosti a práci stoprocentně nepatří do portfolia poslušných lidí, již by někomu byli ochotni sloužit nebo jít na ruku. Dragoun určitě není člověk Andreje Babiše. Ale uvidíme, jak se bude ve funkci chovat.

K uvažování o postu budoucího policejního prezidenta – po reformě z roku 2016 už víme, jakou má moc ovlivnit policejní práci nebo prostě zrušit jednotku – musíme přidat ještě jednu záhadu. Proč byl do funkce šéfa NCOZ, Národní centrály proti organizovanému zločinu, poměrně překotně vybrán lidmi Tomáše Tuhého (především jeho náměstkem Jaroslavem Vildem) Jiří Mazánek? Muž, který má pověst férového samorosta se samostatným uvažováním, a který už jednou tlak politiků na svou práci tvrdě odmítl? Co Tuhý nebo Vild – jeden ze dvou hlavních architektů policejní reformy -  od Mazánka čekají?

Moc Andreje Babiše je samozřejmě příliš velká a jedním z jeho hlavních současných zájmů je zbavit sebe a svou rodinu obvinění z podílu na dotačním podvodu v kauze Čapí hnízdo. Vyšetřování se vleče, státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhoduje velmi pomalu a zdlouhavě a detektiv Pavel Nevtípil stejně tak. Navíc jde o komplikovanou právní věc – tak komplikovanou, že už ji nemůže zastavit státní zástupce, ale musí i rozhodnout soud.

Takže persona, která nahradí Tomáše Tuhého, už nebude mít možnost do vyšetřování a podání žaloby v Čapím hnízdu mluvit – tedy máme na mysli zákulisní tlaky, normálně policejní prezident nesmí mluvit do vyšetřování a další práce policistů prakticky v ničem. Babiš si určitě ohlídá, aby se na post nejvyššího policisty nedostal někdo, koho by se mohl bát, ale podobně jako v případě GIBS nebo NCOZ s největší pravděpodobností nesežene na toto místo osobnost, která mu půjde okatě či utajeně na ruku.

Jak říká pan Patizon, který se zase na chvíli zastavil v redakci. Andrej Babiš je fenomén nabourávající svými zájmy i svým konáním některé demokratické zvyklosti, je nebezpečím i pro tuzemské životní prostředí, ale jeho vliv na spravedlnost a její fungování se nedá přeceňovat. Není kmotr kmotrů. Je trestně stíhaným premiérem, registrovaným agentem, majitelem (s dočasným přerušením) jednoho z ekonomicky a environmentálně nejnebezpečnějších tuzemských podniků, je bohatý, jedná bez skrupulí, ale zkušenosti panu Patizonovi napovídají, že spravedlnost v téhle zemi zdaleka neovládá - a s největší pravděpodobností se mu to ani nepodaří.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].