Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Kdo vydrží v dozorčí radě ČEZ? Nikdo neví, říká její předseda

Nová koalice Babiš – ČSSD – KSČM – Zeman si dělí vliv v největší státní firmě

Václav Pačes • Autor: HN, Martin Svozílek
Václav Pačes • Autor: HN, Martin Svozílek

Tento pátek od 11 hodin dopoledne pořádá největší státní firma ČEZ každoroční valnou hromadu. Původně na ní mělo dojít k přerozdělení moci podle toho, kdo dnes v Česku vládne. Jenže sjezd akcionářů vlivného podniku připadl shodou okolností na dobu, kdy jednání o rozdělení moci ve státě vrcholí a pořád nejsou vyjasněny okolnosti kolem nové vlády.

Tomu odpovídají i šachy před valnou hromadou, která by měla mimo jiné zvolit novou dozorčí radu tak, aby její složení odpovídalo povolebnímu uspořádání. Zatím v ní sedí ještě zástupci minulé vládní koalice, výměna je tedy logická. Na jejím výsledku by se tak mohlo dobře ukázat, kdo a jak má v Česku momentálně silné slovo. To ale ani čtyři dny před konáním dlouho naplánované akce není jasné.

„Vůbec nevím, co se bude dít. A myslím, že to ani není rozhodnuto,“ řekl v pondělí odpoledne Respektu nynější předseda dozorčí rady, akademik Václav Pačes. Kvůli jednání o vládě čeká finální slovo až na poslední chvíli. Ani o svém dalším angažmá prý nyní nemluvil s nikým z politiků, kteří by si měli posty nově rozdělit, a je smířen s tím, že skutečně jasno bude až na poslední chvíli. Situace je podle něj nepřehlednější než kdykoli v minulosti, přitom o překvapení nebyla nouze ani v dřívějších letech. „Sám jsem byl svědkem, že ten, kdo měl být vyměněn, se to dozvěděl až několik vteřin před hlasováním,“ přibližuje Pačes.

Od minulého týdne podle jednoho ze zdrojů Respektu „běží proces s několika lidmi“ v rámci takzvaného vládního výboru pro personální nominace, což je útvar podřízený Úřadu vlády, který by měl kandidáty prověřit. Posuzování nováčků ale stále není formálně u konce a není ani jasné, kolik adeptů nakonec projde.

Na výměnu jsou zralá až čtyři místa. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů a její složení je důležité mimo jiné proto, že podnik funguje podle takzvaného německého modelu řízení – dozorčí rady je orgánem, který následně odvolává nebo jmenuje představenstvo firmy včetně generálního ředitele. Čtyři křesla jsou v ČEZ rezervována pro zástupce zaměstnanců a akcionáři o nich nehlasují. Lidé na těchto postech jsou loajální k nynějšímu šéfovi ČEZ Danielu Benešovi.

Další čtyři místa jsou obsazena lidmi nominovanými v minulosti z ministerstva financí, tedy s požehnáním Andreje Babiše. Ten v minulosti Beneše velmi kritizoval a několikrát se pokusil svůj vliv v dozorčí radě zvýšit - naposledy loni před prázdninami, kdy už ovšem nebyl ve vládě a vše zůstalo při starém.

Zjednodušeně lze tedy říci, že mezi Babišem a Benešem – který je chráněncem Pražského hradu -  jsou síly vyrovnány 4:4 a nyní ani není důvod, aby se na těchto osmi postech nyní něco měnilo. Boj se odehrává o zbývající čtyři křesla, na kterých sedí z hlediska nynějšího rozdělení politické moci „staré struktury“. K nim lze teoreticky řadit i předsedu Pačese, který nastoupil do rady už v roce 2013 a třeba hned na první hromadě po nástupu Sobotkovy vlády mu při boji o rozdělení křesel pomohl proti Babišovi.

Další dva ohrožení členové jsou Zdeněk Černý a Petr Polák, kteří byli do rady nominováni za minulého vedení ČSSD, a hlavně Polák patřil k lidem z blízkého Sobotkova okolí. Čtvrté jméno zralé na výměnu je zástupce lidovců Robert Šťastný.

Pokud by Babiš chtěl dostat ČEZ pod kontrolu, potřeboval by ke svým čtyřem nominantům ještě další tři. Volba lidí je teoreticky plně v kompetenci ministerstva financí, které za stát vykonává v ČEZ akcionářská práva a je pod kontrolou Andreje Babiše. Při rozdělení míst nicméně premiér bude muset přihlédnout k tomu, že o místa v ČEZ mají zájem také ti, jejichž podporu pro vznik vlády potřebuje – v zákulisí tedy běží stejné dohadování s Hradem, komunisty a ČSSD jako v případě Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí.

Volná hromada má v pátek probrat i jiné zajímavé body, jako je budoucnost výnosného opčního programu pro management, výše dividendy (minoritní akcionáři navrhují její zvýšení z 33 na 35 korun) či dohady o transformaci firmy kvůli investicím do nových jaderných bloků. Hlavní ale jako vždy budou personálie – do ČEZ chtějí všichni a výsledek ukáže, kdo má dnes reálnou sílu si to prosadit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].